ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Νοέμβριος 2023: Το Τμήμα Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης σε Σκωτία, Σουηδία και Αμερική  

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Τμήματος Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης για το 2023, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Choose Crete, με τελευταίους σταθμούς τη Γλασκόβη και τη Στοκχόλμη, ενώ ακολούθησε η εκπροσώπηση του Δήμου Ρεθύμνης στο Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshop στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Στις 2 Νοεμβρίου 2023, στο κέντρο της Γλασκόβης, στο εστιατόριο Elia, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Κρήτης και των επαγγελματιών του σκοτσέζικου Τουρισμού στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Choose Crete και αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για τη γνωριμία μιας νέας Αγοράς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για την αντίστοιχη προώθηση του προορισμού Rethymno All Year Round.

Το Τμήμα Τουρισμού εκπροσώπησε ο κ. Βαγγέλης Αρχοντάκης, ο οποίος παρουσίασε τον προορισμό Ρέθυμνο, 12 Μήνες στους τουριστικούς πράκτορες των Tui, Barrhead Travel και Hays Travel. Οι τουριστικοί πράκτορες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις δράσεις και τις εμπειρίες που προσφέρει το Ρέθυμνο καθόλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και για την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα της Κρήτης. Παράλληλα, η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης και ο Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης απένειμαν τιμητική διάκριση στον κ. Γεώργιο Ιερωνυμίδη, ιδιοκτήτη του Elia, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην προβολή της Κρήτης και της γαστρονομίας της.

Επόμενος σταθμός τής πρωτοβουλίας Choose Creteαποτέλεσε η Στοκχόλμη, όπου η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κα Πέπη Μπιρλιράκη, παρευρέθηκε στο Workshop που διοργάνωσε ο Οργανισμός Travel News Market, το μεγαλύτερο γεγονός B2B και Networking στη Σουηδία, στις 9 Νοεμβρίου 2023.

Στο συγκεκριμένο Workshop, συμμετείχαν τα σημαντικότερα τουριστικά ΜΜΕ της Σουηδίας, διακεκριμένοι bloggers και influencers, καθώς και πλήθος τουριστικών παραγόντων (Destination Management Companies, Travel Planners, Tour Operators και MICE Professionals) από όλον τον κόσμο, προκειμένου να συνομιλήσουν για τις τάσεις του 2024 για τον παγκόσμιο Τουρισμό.   

Ο Δήμος Ρεθύμνης, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χερσονήσου, σε μια συνεχή ροή συναντήσεων και ουσιαστικών συζητήσεων με θεματικούς δημοσιογράφους και τουριστικούς παράγοντες, παρουσίασαν τις καινοτομίες του κρητικού τουριστικού προϊόντος τόσο στο κομμάτι του γενικού Τουρισμού όσο και στις εναλλακτικές μορφές του.

Επιπλέον, στο Workshop ανακοινώθηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδείχτηκε Ταξιδιωτικός Προορισμός της χρονιάς παγκοσμίως στη Φινλανδία για το 2023. Η χώρα μας κατέκτησε για πρώτη φορά το βραβείο του Διεθνούς Ταξιδιωτικού Προορισμού (International Travel Destination of the Year 2023), στο Finnish Travel Gala 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όπως και στη Νέα Υόρκη, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βιωματική και διαδραστική παρουσίαση της Κρητικής Γαστρονομίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιαίτερης ταυτότητας του νησιού μας και όλων των θεματικών μορφών Τουρισμού, ενώ παρουσιάστηκε αναλυτικά και το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα Κρητικός Τρόπος Ζωής: Παρελθόν και Μέλλον, προβάλλοντας το αειφόρο διατροφικό πρότυπο της Κρήτης και επισημαίνοντας το ιδιαίτερο ερευνητικό και επιστημονικό ενδιαφέρον του.

Ο κύκλος επαφών και ταξιδιών της Αντιδημάρχου, κας Μπιρλιράκη, έκλεισε με την εκπροσώπηση του Δήμου Ρεθύμνης στο Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshop της Νέας Υόρκης, στις 16 Νοεμβρίου 2023, το οποίο διοργανώθηκε από την Tourism Media & Events, με στόχο την ενίσχυση του Τουρισμού Πολυτελείας της χώρας μας.

65 Αμερικανοί buyers ενημερώθηκαν για τις νέες εξελίξεις του Τουρισμού της Κρήτης και του Ρεθύμνου και επεσήμαναν ότι η Κρήτη είναι πλέον γνωστή στους Αμερικανούς ταξιδιώτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την καινοτομία και τις εμπειρίες και επιθυμούν να γνωρίζουν διαρκώς νέους προορισμούς. Έχοντας ήδη ανακαλύψει το μέγεθος και τον πλούτο του νησιού μας, οι συμμετέχοντες στις 40 B2B συναντήσεις του Δήμου Ρεθύμνης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος την ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου μας, ενώ, σε συνέχεια της συνεργασίας του Δήμου Ρεθύμνης με τον ΕΟΤ Νέας Υόρκης, ετοιμάζονται ήδη νέα ταξίδια εμπειρίας και εξοικείωσης.

 Επόμενος σταθμός του Τμήματος Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης είναι το Greek Tourism and Gastronomy Workshop στις 13 Δεκεμβρίου 2023, στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, κα Πέπη Μπιρλιράκη, «Ο Νοέμβριος αποτέλεσε για το Τμήμα Τουρισμού έναν εξαιρετικό μήνα, καθώς στοχεύσαμε τόσο σε νέες όσο και σε ιδιαίτερα σημαντικές Αγορές. Κοινό χαρακτηριστικό τους αποτελεί η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η διαρκής αναζήτηση νέων εμπειριών, στοιχεία στα οποία έχει βασιστεί ο σύγχρονος τουριστικός σχεδιασμός του Ρεθύμνου.

Ιδιαίτερα η προβολή μας στην Αγορά της Αμερικής, έχει πλέον επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό, και έχουμε ήδη ξεκινήσει να αντιλαμβανόμαστε τα γόνιμα αποτελέσματα της στοχευμένης και ουσιαστικής προσπάθειας που ξεκίνησε το Τμήμα Τουρισμού πριν από περίπου 8 χρόνια.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα δρέψουμε ακόμα περισσότερους καρπούς αυτών των τελευταίων ετών, ευχόμενοι να διατηρηθεί και η παρούσα γεωπολιτική συγκυρία, η οποία ευνοεί την ανταλλαγή ανθρώπων, πολιτισμών και εμπειριών.»      

Δήμος Ρεθύμνης
Τμήμα Τουρισμού