ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ: Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των υγειονομικών

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των υγειονομικών στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ.

Τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και η ΕΙΝΑΠ απευθύνουν κάλεσμα για παλλαϊκή συγκέντρωση στο Σύνταγμα την 1η Δεκέμβρη, στις 13:00, καλώντας συνδικάτα, συλλόγους, φορείς και συλλογικότητες να κινητοποιηθούν για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Η συμμετοχή αναμένεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, να είναι μεγάλη.

Εν τω μεταξύ, το επίμαχο νομοσχέδιο εισάγεται την Πέμπτη στην ολομέλεια μετά την κατά πλειοψηφία, ψήφιση του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7), υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ να καταψηφίζουν.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην ολομέλεια.

Το σκάνδαλο με το άρθρο 10

Να αποσυρθεί το άρθρο 10 από το νομοσχέδιο Γκάγκα για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποίο προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ζήτησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ομοφωνία των φορέων του τομέα της Υγείας για την απόσυρση.

Άλλωστε, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει επισημάνει, σε όλες τις συζητήσεις και από την πρώτη στιγμή, την αντίθεσή του, καθώς «ανατρέπει τις συνθήκες ισονομίας και δεν εξασφαλίζει κοινές συνθήκες χώρου, επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης για το σύνολο των γιατρών της χώρας ενώ δεν διασφαλίζει και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδείξει πολιτική σοφία αποσύροντας το άρθρο 10 και να μη θεωρηθεί θέμα γοήτρου.

“Όχι” και στο άρθρο 7 για τη μερική απασχόληση στο ΕΣΥ

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος μετέφερε την αντίθεση του κλάδου και για το άρθρο 7 που εισάγει τη μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ.

Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, τόνισε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά και πρωτίστως την εκπαίδευση τους.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι οι νέοι γιατροί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας, εφόσον αυτό δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς και πρότεινε τουλάχιστον τρεις μήνες από το «foundation year» να αναγνωρίζονται ως χρόνος ειδικότητας.