ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ιατρείο Πόνου για πρώτη φορά από συστάσεως του Ιδρύματος

Με αφορμή τη συμμετοχή του Γ.Ν. Ρεθύμνου στην δράση «Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας» η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου ανακοινώνει και επίσημα την λειτουργία του Ιατρείου Πόνου για πρώτη φορά από την ίδρυση του Νοσοκομείου.

Ειδικότερα, η εν λόγω υπηρεσία ξεκίνησε να παρέχεται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου από τις αρχές του Καλοκαιριού, απευθυνόμενη κυρίως σε εσωτερικούς ασθενείς από τον Διευθυντή Αναισθησιολογίας κο Γιάννη Χρονάκη ο οποίος είναι και ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του ιατρείου και ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία στο κομμάτι διαχείρισης και αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου.

Σύντομα η εν λόγω παροχή υγείας «αγκαλιάστηκε» από τους ασθενείς  και η επιθυμία τους  να υπάρξει συνέχεια παρακολούθησης και θεραπείας τους οδήγησε στην ανάγκη  δημιουργίας εξωτερικού Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας.

Ακολουθεί δήλωση του Διοικητή του Γ.Ν. Ρεθύμνου Λευτέρη Μαρκάκη:

«Η Διοίκηση του Γ.Ν. Ρεθύμνου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνει και επισήμως την λειτουργία εξωτερικού Iατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας. Η δημιουργία του εν λόγω ιατρείου στο Νοσοκομείο μας, συμβάλει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, στην ανακούφιση των ασθενών και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής. Πρόκειται για μια υπηρεσία που παρέχεται για πρώτη φορά από το νοσοκομείο Ρεθύμνου  και για την Διοίκηση η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί ενδεικτική της βούλησης της αναφορικά την αναβάθμιση του ιδρύματος».

Ο Αναισθησιολόγος κ. Χρονάκης Ιωάννης στο ιατρείο του ΓΝΡ κατά τη δράση «Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας”

Σχετικά με την λειτουργία του ιατρείου ο Διευθυντής Αναισθησιολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ιατρείου Πόνου κος  Χρονάκης δήλωσε:

«Το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας βασίζεται σε σύγχρονα διεθνή πρότυπα, που προτάσσουν τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής τόσο των ασθενών που αντιμετωπίζουν οξύ ή χρόνιο πόνο, όσο και των ανθρώπων που τους φροντίζουν. Η Παρηγορική Φροντίδα, προσφέρει σφαιρική προσέγγιση με στόχο την αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και από άλλα συνοδά συμπτώματα, είτε αυτά οφείλονται στη νόσο είτε στη θεραπεία που εφαρμόζεται για την αντιμετώπισή της, καθώς και την ανακούφιση από το άγχος που προκαλεί ένα χρόνιο ή ένα απειλητικό για τη ζωή νόσημα.

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή επιπλέον ειδικού για την ορθότερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Για τον σκοπό αυτό, στο Κέντρο δύνανται να συμμετέχουν νευρολόγοι, ορθοπεδικοί ογκολόγοι, ρευματολόγοι, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγοι».

Στο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας μπορούν να απευθύνονται ασθενείς που παρουσιάζουν οποιουδήποτε είδους πόνο, όπως:

  • Νευροπαθητικό πόνο, δηλαδή πόνο από δυσλειτουργία ή βλάβη των νεύρων, όπως μεθερπητική νευραλγία, νευραλγία τριδύμου, πόνο μέλους φάντασμα, μετατραυματική ή μετεγχειρητική νευροπάθεια, επώδυνη διαβητική νευροπάθεια, επώδυνη αγγειοπάθεια
  • Πυελικό πόνο, δηλαδή πόνο έσω και έξω γεννητικών οργάνων, ουροδόχου κύστης, περινέου
  • Επώδυνα σύνδρομα, όπως ινομυαλγία, αρθραλγίες γόνατος, ισχίου, ώμου και μικρών αρθρώσεων, πελματιαία απονευρωσίτιδα / άκανθα πτέρνας, κρίσεις δρεπανοκυτταρικής αναιμίας
  • Παθήσεις σπονδυλικής στήλης με ή χωρίς ένδειξη χειρουργείου ή πόνο που επιμένει μετά από επέμβαση, όπως πόνο εκφυλιστικών παθήσεων σπονδυλικής στήλης, οσφυαλγία / αυχεναλγία, κάταγμα σπονδύλου (οστεοπορωτικό, μεταστατικής αιτιολογίας)
  • Καρκινικό πόνο και παρενέργειες της θεραπείας ή / και συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως ναυτία και /ή έμετο, διάρροια / δυσκοιλιότητα, ξηροστομία / σιελόρροια, λεμφοίδημα, ανορεξία / καχεξία, δύσπνοια, επίμονος βήχα, κνησμό, μετακτινικές βλάβες δέρματος και βλεννογόνων, διαταραχές ύπνου, αγχώδη διαταραχή, παραλήρημα / οργανικό ψυχοσύνδρομο, κ.ά.

Οι επεμβατικές πράξεις που εφαρμόζονται στο Κέντρο για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον ενδείκνυνται, περιλαμβάνουν:

  • Στοχευμένες εγχύσεις φαρμάκων στη σπονδυλική στήλη, σε περιφερικά νεύρα, συμπαθητικά γάγγλια, αρθρώσεις, τένοντες, συνδέσμους, μύες και αλλού.

Το Ιατρείο Πόνου θα λειτουργεί στον χώρο των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου και τα ραντεβού θα προγραμματίζονται τηλεφωνικά από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 π.μ.-14:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 2831342243.