ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα για την απάλειψη του ονόματος του Λοβέρδου από το έγγραφο του FBI

Η εισαγγελία Αθηνών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με το τι συνέβη με τη μετάφραση εγγράφου από το FBI σχετικά με τη δικογραφία της Novartis από το 2017.

Η προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης αλλά και από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα της ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, το έγγραφο αλλοιώθηκε κατά τη μετάφραση του από μεταφράστρια του υπουργείου Εξωτερικών με απάλειψη σημαντικών λέξεων που αναφέρονταν σε δωροληψία του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο δικηγόρος της κ. Τουλουπάκη αναφέρει ότι «στην ποινική δικογραφία για την αποκαλούμενη ”σκευωρία Novartis”, συμπεριλαμβάνεται επίσημο έγγραφο των αμερικανικών Aρχών που είχε αποσταλεί στην εντολέα μου πρώην εισαγγελέα διαφθοράς. Πρόκειται για επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που υπογράφεται από εκπρόσωπο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ με ημερομηνία 25.05.2017 που είναι συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο αναφέρει ότι πρώην υπουργός, τον οποίο και κατονομάζει, δωροδοκήθηκε από την Novartis, και το ποσό που δόθηκε ξεπλύθηκε μέσω συγκεκριμένης εταιρείας».

Κατά την επισκόπηση του εγγράφου, όπως συμπλήρωσε, «διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι από την μετάφραση αυτή είχε απαλειφθεί εντελώς το όνομα πρώην υπουργού σε δύο μάλιστα ονομαστικές αναφορές που υπήρχαν στο πρωτότυπο έγγραφο και ήταν στην ίδια σελίδα».