ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Νύχτα Αποκάλυψης στη Θεσσαλία – Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων!

Μια ακόμα νύχτα αγωνίας στο Θεσσαλικό κάμπο

Κανείς δεν μπορεί πλέον με βεβαιότητα να πει τι θα αποκαλύψουν τα νερά όταν αποτραβηχτούν. Δεκάδες χωριά στο έλεος του νερού που έχει καλύψει τα πάντα, της λάσπης που σκέπασε το βιος των ανθρώπων και των βράχων που άρχισαν να πέφτουν από τις κατολισθήσεις. Υποδομές ολοκληρωτικά κατεστραμμένες, αδύνατη πρόσβαση για ανεφοδιασμό ακόμα και με νερό και αγωνία για τη σωτηρία όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι ενώ ελλοχεύουν πλέον και ασθένειες. Η παραγωγή του Θεσσαλικού κάμπου, οι κτηνοτροφική και γεωργική έχει καταστραφεί και μαζί εγκαταστάσεις, μηχανήματα και ιδιωτικές περιουσίες. Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι πλέον κατεστραμμένα.

Έκδηλη είναι η ανησυχία σε κυβερνητικούς κύκλους για δραματική αύξηση των νεκρών από την κακοκαιρία.

Σε οκτώ χωριά η βοήθεια δεν έφτασε ποτέ και κανείς δεν γνωρίζει πλέον τι κατάσταση επικρατεί.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel έχει προκαλέσει τουλάχιστον έξι νεκρούς, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοούμενων. Τεράστιες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές.

Ευτυχώς ο καιρός καλυτερεύει. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα θα πέσουν λίγες τοπικές βροχές κυρίως στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Στερεά και την Κρήτη όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες.

Ο Πηνειός έπνιξε τα πάντα 

Δραματική νύχτα για  7 κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας καθώς ένα μετά το άλλο τα χωριά παραδίδονται στα νερά. Πετρόπορος και Φανερωμένη πλέον άρχισαν να παραδίδονται μετά την Φαρκαδόνα, την Πηνειάδα, το Κεραμίδι, τον Κλοκοτό και τους Γεωργανάδες στην μανία των νερών που μπήκαν στα σπίτια. Κάτοικοι προσπαθούν με κάθε τρόπο ή να εγκαταλείψουν είτε να απομακρυνθούν για να σωθούν. Το ύψος του νερού σε καποια σημεία έφτασε τα 9 μέτρα.

Την ίδια ώρα η αγωνία αρχών, κατοίκων και διασωστών, που από χθες επιχειρούν ακατάπαυστα, απεγκλωβίζοντας παιδιά, οικογένειες, ηλικιωμένους, χτυπά «κόκκινο» για τον Πηνειό, ο οποίος έχει φουσκώσει επικίνδυνα. Κατά τη διάρκεια της νυχτάς, αλλά και τα ξημερώματα το 112 χτυπούσε συνεχώς για εκκενώσεις, καθώς ο κίνδυνος πλημμύρας ήταν τεράστιος.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο & αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός Γεωργανάδες & Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού».

Η Λάρισα πλημμυρίζει από τον Πηνειό και υπονόμους 

Νύχτα αγωνίας για την πόλη της Λάρισας καθώς ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα λόγω των τεράστιων ποσοτήτων που δέχεται από όλη τη Θεσσαλία. Έχει πλημμυρίσει η περιοχή του Αγίου Θωμά και πέραν του ποταμού υπερχείλισαν οι υπόνομοι της περιοχής δημιουργώντας μείζον υγειονομικό πρόβλημα.

Οι Λαρισαίοι βγήκαν από τα σπίτια τους, κυρίως στις παραποτάμιες περιοχές ενώ έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται φράγματα υπό τον φόβο της υπερχείλισης στον Άγιο Θωμά. Σε συνεχή στάθμιση των δεδομένων βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για τον Πηνειό ο οποίος τις τελευταίες ώρες υποδέχεται τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και να εκκενωθούν τρία χωριά του Δήμου Λαρισαίων, η Μάνδρα, η Αμυγδαλέα και το Κουτσόχερο.

Στη Λάρισα μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής είχαμε περιορισμένης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε εργατικές κατοικίες Γιάννουλης και Άγιο Θωμά, κυρίως λόγω του η στάθμη του ποταμού πλέον είναι πάνω από το ύψος της τάφρου του Χατζηχαλάρ, με αποτέλεσμα όμβρια να επιστρέφουν μέσω των φρεατίων και να πλημμυρίζουν δρόμους.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και κατά μήκος της περιφερειακής οδού της Λάρισας, με την τροχαία να προχωρά σε αποκλεισμό τμήματος αυτής.

Στην τελευταία σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου κ. Απόστολου Καλογιάννη, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα, καθώς και τα σενάρια για τη δύσκολη αυτή νύχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των αντιπλημμυρικών ζωνών, διαφαίνεται συγκρατημένα στον ορίζοντα αισιοδοξία για την έκβαση της κατάστασης, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, γίνονται αυτή την ώρα και νέες παρεμβάσεις εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο.

Το νερό κατευθύνεται προς τον Δήμο Τεμπών και Αγιάς μέσω του Πηνειού. Όσοι μένουν στα παράλια και ιδιαίτερα σε Αλεξανδρινή, Παραλία Κουλούρας και Παραλία Αιγάνης (κυρίως Καράβια και προς Μεσάγγαλα) είναι σε επιφυλακή. Ο πρόεδρος της Κρανιάς Γιάννης Μητσιου είναι στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού με τρακτέρ και μηχανήματα για να βοηθήσει την κατάσταση.

Καρδίτσα: Έγκυες και μωρά απεγκλωβίζονται με ελικόπτερο

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Καρδίτσας μεταφέρθηκαν άτομα από τα πλημμυρισμένα χωριά της περιοχής, τα οποία έχουν αποκλειστεί μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Ελικόπτερο επιχείρησε για τη διάσωση των κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων περίμεναν για ώρες στις στέγες των σπιτιών τους, που βούλιαξαν στα λασπόνερα.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλά παιδιά, καθώς και μία έγκυος γυναίκα στον 9ο μήνα της κύησης. Τα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα να είναι άκρως συγκινητικά με τους πολίτες να αγκαλιάζουν και πάλι μέλη της οικογένειάς τους.

Όσοι από αυτούς χρειάζονται νοσηλεία, μεταφέρονται στο νοσοκομείο της πόλης.

«Για να σώσουν την Καρδίτσα, έπνιξαν τον Παλαμά και τα χωριά- Δεν έστειλαν καν 112»- Συγκλονιστική καταγγελία στο topontiki.gr

Σοκαριστικές είναι οι καταγγελίες που κάνει μιλώντας στο topontiki.gr η Ευαγγελία Νασιάκου, κάτοικος του Δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα, ο οποίος καταστράφηκε ολοκληρωτικά από το πέρασμα της κακοκαιριας Daniel που σάρωσε την περιοχή.

Όπως κατήγγειλε η κ. Νασιάκου, το νερό της βροχής έφτασε περί τα 20 εκατοστά στο χωριό, ωστόσο ο Δήμος Παλαμά πλημμύρισε γιατί «οι αρμόδιοι έσπασαν το φράγμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα από τη δεξιά μεριά για να διοχετεύσουν τα νερά στον κάμπο και στο Δήμο Παλαμά και να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας. Το στοίχημά τους ήταν να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας και εμάς μας πλημμύρισαν χωρίς καν να μας ειδοποιήσουν. Πλημμυρίσαμε μέσα στη νύχτα, μας έπιασε στον ύπνο, μέσα σε μια ώρα το νερό έφτασε στα δύο μέτρα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Νασιάκου.

Ενδεικτικό είναι ότι όπως καταγγέλλει η κάτοικος του Παλαμά δεν εστάλη καν μήνυμα του 112 για εκκένωση του χωριού τους από τις αρμόδιες αρχές, καταγγέλλοντας την πολιτεία, την Περιφέρεια και όλα τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για αδιαφορία και εγκατάλειψη.

Η κ. Νασιάκου, εγκλωβισμένη μέσα στο σπίτι της, μαζί με άλλες δύο οικογένειες, στον Παλαμά αναρωτιέται πού πήγαν τα χρήματα που πήρε η Περιφέρεια Θεσσαλίας όταν χτυπήθηκε από την κακοκαιρία Ιανός.

«Έχουμε ξαναπεράσει κακοκαιρία, με τον Ιανό και από τότε η Περιφέρεια πήρε 150 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα τα οποία δεν έγιναν ποτέ, γιατί ο νομός μας πνίγηκε πάλι. Τι έγιναν τα έργα, κακή διαχείριση χρημάτων, ας μας απαντήσει κάποιος» και προσθέτει: «Είμαστε θυμωμένοι, οργισμένοι, στο έλεος του Θεού και ζητούμε απαντήσεις γιατί χάθηκαν περιουσίες, ενδεχομένως και άνθρωποι. Να μας πουν τι έγιναν τα χρήματα για τα αντιπλημμυρικά έργα».

Μάλιστα, η κ. Νασιάκου επανέρχεται και στο ζήτημα της διοχέτευσης του νερού από τον ποταμό κοντά στην Καρδίτσα: « Να μας απαντήσει η Περιφέρεια πώς τον όγκο του νερού από τη Γέφυρα Καράμπαλη δεν το χειρίστηκε καλά και το έστειλε όλο σε εμάς με σκοπό να σωθεί η Καρδίτσα. Αυτό βλέπουμε, ας μας εξηγήσει κάποιος τι έγινε».

Αποκάλυψη iEidiseis: Ήξεραν τι θα συμβεί – Δεν είχαν καταστρώσει σχέδια για εκκένωση

Όπως μετέδωσε το iEidiseis, συγκλονίζουν οι πληροφορίες από τις κλειστές συσκέψεις που έγιναν για την κακοκαιρία Daniel στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis υπήρξε συγκεκριμένη συζήτηση για τον κάμπο της Καρδίτσας και τέθηκε εγκαίρως -από τους ειδικούς- το γεγονός ότι η περιοχή θα πλημμυρίσει. Μάλιστα οι φωνές προς αυτή την κατεύθυνση δεν ήταν μια αλλά περισσότερες, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία, όπως η μεγάλη ποσότητα που θα έπεφτε, αλλά και η γεωγραφική επικινδυνότητα της περιοχής.

Άπαντες συμφώνησαν ότι το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, αλλά όλα… έμειναν στο τραπέζι και στην εφαρμογή του… 112. Με άλλα λόγια δεν εκκενώθηκε καμία περιοχή από τα χωριά που «εξαφανίστηκαν» και αυτό γιατί δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης. «Δεν μπορούμε να εκκενώσουμε την Θεσσαλία» ήταν η απάντηση αν και η συζήτηση ήταν για συγκεκριμένες περιοχές.

Στην Ελλάδα του 2023 που ήδη μετρά δεκάδες φυσικές καταστροφές δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης για κάτι έκτακτο και για κάτι που βλέπεις να έρχεται. Δεν τόλμησαν, όμως, ούτε τους γέροντες ούτε τα παιδιά ούτε τους αρρώστους να απομακρύνουν ώστε να μην τους μαζεύουν σκαρφαλωμένος από τις στέγες των σπιτιών τους. Ήξεραν και για την ένταση του φαινομένου, και την διάρκεια και την ένταση.

Ήξεραν και για το συνολικό ύψος βροχής όμως κρύφτηκαν στο «112» με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη 6 νεκρούς (δύο ηλικιωμένες από την Καρδίτσα προστέθηκαν στη μαύρη λίστα) ενώ οι αναφορές για εγκλωβισμένους είναι εκατοντάδες.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, από την Τρίτη και μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης έχουν πραγματοποιηθεί 1.791 διασώσεις και απεγκλωβισμοί ατόμων, εκ των οποίων oi 1.470 στη Θεσσαλία.

Αγνοούμενοι έχουν δηλωθεί δύο Ελληνες, αλλά η πυροσβεστική αναζητά άλλα τέσσερα άτομα, Γερμανούς και Αυστριακούς που διέμεναν στην Αργαλαστή. Οι Έλληνες αγνοούμενοι είναι ένας 42χρονος από την Αγία Αικατερίνη και ένας 77χρονος από την περιοχή του Πηλίου. Εναέριες διασώσεις πραγματοποίησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο 110 άτομα.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί συνολικά 6.284 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν άντληση υδάτων, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Οι περισσότερες καταγράφηκαν σε Θεσσαλία (4.305), Στερεά Ελλάδα (850), Κεντρική Μακεδονία (40), Πελοπόννησο (139) και Αττική (950).

Πηγές: onlarissa/laissanet/ieidiseis

ΜΕΣΩparallaximag.gr