ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ξυλούρης απαντά στις αντιδράσεις των Αυτοδιοικητικών του Αποκόρωνα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Νίκος Ξυλούρης σε δηλώσεις του αλλά και με επιστολή-δελτίο τύπου στα ΜΜΕ, απαντά με σαφήνεια στον Δήμαρχο Αποκορώνου και στην αντιπολίτευση του Δήμου, οι οποίοι με κοινή επιστολή τους στα ΜΜΕ, εγκαλούν τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής, στοχοποιώντας μάλιστα Μέλη – Περιφερειακούς Συμβούλους της ΠΕ Χανίων. Όπως επισημαίνει ο κ. Ξυλούρης “είναι απαράδεκτο εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής αλλά και με δημοσιεύματά τους στα ΜΜΕ, να επιζητούν τη δημιουργία εντυπώσεων καταφεύγοντας στο λαϊκισμό και στη στοχοποίηση Μελών της Επιτροπής, αντιδρώντας στη διέλευση της εναέριας γραμμής μεταφοράς, κάτι που άλλωστε αποτελεί σχεδιασμό του κράτους και του ΑΔΜΗΕ, και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούν οι αντιδράσεις.”

Παράλληλα, και προκειμένου να γίνουν σαφείς οι θέσεις της Επιτροπής, ο Πρόεδρος παραθέτει την τελική παράγραφο της εν λόγω Απόφασης της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «καλεί τον φορέα του έργου, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ, (α) Να υποβάλει τεκμηρίωση με τεχνικούς όρους ως προς την αναγκαιότητα / σκοπιμότητα υλοποίησης της γραμμής μεταφοράς & (β) Να υποβάλει τεκμηρίωση με τεχνικούς όρους ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης των εξής προτεινόμενων εναλλακτικών λύσεων: (i) εναέρια όδευση υπό την έννοια αναβάθμισης της υφιστάμενης γραμμής μεταφοράς με προϋπόθεση την υπογειοποίηση των τμημάτων πλησίον δομημένων περιοχών, (ii) υπόγεια όδευση καθ’ όλο το μήκος της γραμμής και (iii) υποθαλάσσια όδευση. Το σύνολο των τεχνικά τεκμηριωμένων προτάσεων που θα υποβληθούν στην Περιφέρεια Κρήτης, θα εξεταστούν από αρμόδιο Τεχνικό Σύμβουλο της Περιφέρειας, και το θέμα θα επανέλθει προς εξέταση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος & Χωροταξίας ΠΚ». Η Απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, το έργο αδειοδοτείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Ο κος Ξυλούρης τονίζει με έμφαση ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος λειτουργεί με νομιμότητα και πλήρη διαφάνεια, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την τοπική ανάπτυξη και το κοινό καλό για τον τόπο μας. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους φορείς της Κρήτης, για διάλογο και συνεργασία με την Επιτροπή. Ο Αντιπεριφερειάρχης κλείνοντας, αναφέρθηκε στο καλό παράδειγμα της ενίσχυσης της συνεργασίας των αυτοδιοικητικών της Κρήτης με την Επιτροπή, επικαλούμενος τον ενωτικό λόγο του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.