ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τη διάσημη κωμωδία του Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης» θα παρουσιάσει το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ το καλοκαίρι του 2010 σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου με τον Δημήτρη Πιατά στον επώνυμο ρόλο του Κυρ Ιορδάνη (Αρχοντοχωριάτης).

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στα Χανιά στις 28 Ιουνίου, ενώ με το έργο αυτό το Θέατρο Κρήτης προγραμματίζει να δώσει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου θα ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα των πιο σημαντικών Φεστιβάλ.

Ο Γάλλος κωμωδιογράφος (1622-1673), που σε λιγότερο από είκοσι χρόνια οδήγησε το Γαλλικό θέατρο της εποχής του στην κορυφή της πυραμίδας του Ευρωπαϊκού θεάτρου, προσέφερε στις επερχόμενες γενιές έργα μοναδικά και αξεπέραστα. Προϋπόθεση για κείνον ήταν το έργο να αρέσει στο κοινό που συνήθιζε να πηγαίνει θέατρο για να διασκεδάσει, αλλά συχνά και για να εκτονωθεί από τα καθημερινά προβλήματα.

Ο Αρχοντοχωριάτης γράφτηκε το 1670 κατόπιν παραγγελίας του Λουδοβίκου ΙΔ’ και χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα ως κωμωδία – μπαλέτο. Πρόκειται για ένα είδος ψυχαγωγίας που ανθούσε ιδιαίτερα στην Αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, ένα κράμα λόγου, μουσικής, τραγουδιών και χορού, στο οποίο συνήθως συμμετείχαν ο βασιλιάς και οι αυλικοί του.

Σε αυτό το μιούζικαλ της εποχής του, ο Μολιέρος προχωρεί σε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές φτάνοντας στα όρια του γελοίου. Στον Αρχοντοχωριάτη, ο σημερινός θεατής εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του κυρίου Ιορδάνη πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής αλλά και να βρει αναλογίες με την εποχή μας, μέσα από την σάτιρα που παραμένει αναλλοίωτη.

Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Βάλια Μαργαρίτη
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου
Στίχοι τραγουδιών: Γιάννης Καλατζόπουλος

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί:
Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ελένη Κρίτα, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Χρανιώτης, Νικολέττα Βλαβιανού, Θεοδώρα Σιάρκου, Ιωάννα Μυλωνά, Στέλλα Δρογγίτη.

Προγραμματισμένες παραστάσεις:

ΧΑΝΙΑ: 28 ΙΟΥΝΙΟΥ (Πρεμιέρα), 29 και 30 Θέατρο ανατολικής Τάφρου
ΡΕΘΥΜΝΟ: 1,2 και 3 ΙΟΥΛΙΟΥ Θέατρο «Ερωφίλη»
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 5,6, ΚΑΙ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ Θέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
ΣΗΤΕΙΑ: 9 ΙΟΥΛΙΟΥ Φρούριο «Καζαρμά»