ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΤΑΚΗΣ

Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης καταλαμβάνει την έδρα της ελληνικής γλωσσολογίας στην Ακαδημία Αθηνών

Όταν την 17η Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιούσε ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» πανηγυρική εκδήλωση προς τιμήν του πατριάρχη της γλωσσολογίας Ρεθυμνιου Γεωργίου Χατζιδακη εκ των ιδρυτών της Ακαδημίας Αθηνών αλλά και του συλλόγου μας στην Ακαδημία Αθηνών με βασικό ομιλητή τον ελλογιμωτατο ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Χριστόφορο Χαραλαμπακη, ουδείς θα περίμενε ότι σήμερα θα καταλάμβανε την μετά από 80 περίπου έτη την ίδια θέση που κατείχε ο δάσκαλος του Γεώργιος Χατζιδακης.

Μια ιστορική στιγμή για τα ελληνικά γράμματα, καταγράφηκε την 20η Οκτωβρίου 2022, καθώς η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε τακτικό μέλος της τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.

Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Ισόβιο μέλος και Πρόεδρος (2019) του Ριζαρείου Ιδρύματος.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα, καθώς η Έδρα της Γλωσσολογίας της Ακαδημίας Αθηνών παρέμενε κενή από το 1941, μετά τον θάνατο του Γεώργιου Χατζιδάκι (1848 – 1941), “πατέρα” της ελληνικής γλωσσολογίας.

Ο πρόεδρος κ.Γεώργιος Βλατακης, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με το κο Χαραλαμπάκη απέστειλε την κατωθι συγχαρητήρια επιστολή:

«Ελλογιμωτατε κε Χριστόφορε Χαραλαμπακη

Φίλτατε κε καθηγητά μου

Μετά μεγάλης χαράς και ικανοποιήσεως επληροφορηθην την αναμενόμενη από τους αγαπώντας Υμάς έπαξιαν και δικαίαν αναγορεύσιν σας, ως εκλεκτό μέλος Της Ακαδημίας Αθηνών.

Η ιστορική σημασίας αυτή εκλογή σας, εις διαδοχή του πατριάρχου της Γλωσσολογίας Γεωργίου Χατζιδακη του Ρεθύμνιου, προσδίδει τόσο σε εσάς όσο και στην γενέτειρα σας την Κρήτη,ιδιαιτέρα Αξιαν, ανταμειβουσα τους πολύτιμους κόπους σας.

Εύχομαι εκ βάθους καρδίας όπως ο Κύριος Σας χαρίζει υγεία αμεταπτωτον και να σας ενισχύει ίνα συνεχιζητε να προσφέρετε απροσκοπτως τας πολύτιμους υπηρεσίας και την διακονίας σας εις την “Γλώσσαν” και δη την”Κρητικήν Διαλεκτον” για την οποίαν έχετε προσφέρει τα μέγιστα προς διαφυλάξιν της.

Ο ιστορικός Συλλογος Ρεθυμνιων Αττικης «Το Αρκαδι» σεμνύνεται για αυτήν την εκλογην σας και καυχάται, διότι ήδη σας έχει επίτιμο μέλος του.

Ασπαζομενος αναφωνων

ΑΞΙΟΣ! ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Γεωργιος Ν Βλατακης – πρόεδρος

Αρχών Νομοφυλαξ της Μ τ Χ Ε»

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι οι Κρήτες αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τον κο Χαραλαμπάκη, που εξελέγη Ακαδημαικός,πολύ δε περισσότερο ο ιστορικός σύλλογος των Ρεθυμνιων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» που συνεργάστηκε στενά για την ένταξη της κρητικής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μας συμπαραστάθηκε και συνεχίζει να μας συμπαρίσταται σε κάθε προσπάθεια μας περι της κρητικής διαλέκτου. Εξ αυτού του λόγου κι ο σύλλογος μας πρώτος τον τίμησε το 19-01-2019 σε εκδήλωση του στην Μεγάλη Βρετάνια και τον αναγόρευσε ως επίτιμο μέλος του.

Για μια ακόμη φορά ο σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής καυχάται για τις προσωπικότητες που προβάλλει, τιμά και έχει στους κόλπους του, ωσαν του κου Χριστόφορο Χαραλαμπακη, επιτελώντας το έργο του, αθόρυβα και σεμνά, ενώ εύχεται στο κο Χαραλαμπακη να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και την σεμνότητα που τον διακρίνει να ενισχύει την διάλεκτο της Κρήτης την οποία και ομιλεί. ΕΥΓΕ!