ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Δήμος Ρεθύμνης ενημερώνει άλλους δήμους της Κρήτης στον τομέα των βιώσιμων μετακινήσεων

Tο 3ο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα “Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με έμφαση στον περιαστικό και εξωαστικό χώρο”,  διοργάνωσε ο Δήμος Ρεθύμνης στις 13 Ιουνίου 2024 , με τη συμμετοχή αιρετών και στελεχών των υπηρεσιών των  Δήμων Χανίων, Πλατανιά. Αγίου Νικολάου και Μυλοποτάμου.

Το Σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “SMARTA-NET” στην οποία, ως γνωστόν, ο Δήμος  Ρεθύμνης συμμετέχει ως πόλη-φάρος (Lighthouse City).

Με επίκεντρο την  προώθηση βιώσιμων μετακινήσεων σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας, το έργο στοχεύει στη   δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού δικτύου τοπικών αρχών – δήμων, επαρχιών και περιφερειών, για δραστηριότητες ανταλλαγής εμπειριών και ανάπτυξης ικανοτήτων των στελεχών του δικτύου.

Τις εργασίες του 3ου εκπαιδευτικού σεμιναρίου που υλοποίησε ο Δήμος Ρεθύμνης, χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δ.Ρ. κ. Άγγελος Μαλάς και στη συνέχεια, τα στελέχη του   Τμήματος  Προγραμματισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Ρεθύμνης,  ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες αιρετούς και εργαζόμενους των Δήμων Χανίων, Πλατανιά, Αγίου Νικολάου και Μυλοποτάμου, για τις απαραίτητες τροποποιήσεις που απαιτούνται στα ΣΒΑΚ ώστε να συμπεριλάβουν το ζήτημα των περιαστικών μετακινήσεων.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, τονίστηκε εμφαντικά η ανάγκη συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων και των κατοίκων της υπαίθρου στη συνδιαμόρφωση των σχεδίων βιώσιμης κινητικότητας και επισημάνθηκε η χρησιμότητα της αντικειμενικής αποτύπωσης,  βάσει στοιχείων και μετρήσεων,  των  πραγματικών μετακινήσεων στην ύπαιθρο, σε ημιαστικές, αγροτικές, περιαστικές και απομονωμένες περιοχές.  Παρουσιάστηκαν επίσης λύσεις μετακινήσεων, που περιλαμβάνουν καινοτόμες προσεγγίσεις σχετικά με τη δημόσια συγκοινωνία,  προσαρμοσμένη στη ζήτηση.

Στο επόμενο διάστημα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο ένα ακόμα εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα στελέχη των παραπάνω Δήμων,  σχετικά με τη χρηματοδότηση σχετικών έργων και υπηρεσιών μετακίνησης για την ύπαιθρο και τους οικισμούς.

Οι συμπολίτες που ενδιαφέρονται για  περισσότερες πληροφορίες,  μπορούν  να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του έργου : www.smartanet.eu