ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΗ

O φανταστικός κόσμος της επεξεργασίας φωτογραφιών, πριν από το Photoshop

Μπορεί οι «πειραγμένες» φωτογραφίες χρησιμοποιώντας το Photoshop, να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, σε σημείο να μην γνωρίζουμε τι είναι πραγματικό και τι όχι, αλλά η επεξεργασία φωτογραφιών  δεν ξεκίνησε το 1989, όταν κυκλοφόρησε πρώτη φορά το δημοφιλές software. Αντιθέτως, φωτογραφικά ευρήματα δείχνουν πως η επεξεργασία, ήταν τέχνη τόσο παλιά, όσο και η ίδια η φωτογραφία σχεδόν, όπως φαίνεται και παρακάτω:

Η χήρα κα Λίνκολν 1870:

ku-xlarge

 H κα Λίνκολν ατύχησε να χάσει τον σύζυγό της που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ και δολοφονήθηκε. Έτσι, προκειμένου να προσαρμοστεί και φωτογραφικά στη νέα κατάσταση, ο φωτογράφος, κάπου γύρω στη δεκαετία του 1870 “τράβηξε” μία φωτογραφία της με το “πνεύμα” του συζύγου της.

ku-xlarge (1)

Ο φωτογράφος ήταν ο William H. Mumler και η ιδέα των “φαντασμάτων” έκανε πολλούς να τη δοκιμάσουν, όπως φαίνεται και σε αυτές τις φωτογραφίες που φτιάχτηκαν κάπου ανάμεσα στο 1860 και το 1880.

Τα ακέφαλα πορτρέτα της Βικτωριανής Εποχής

ku-xlarge (2)

Η Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας, ανέβηκε στο θρόνο το 1837 και βασίλευσε μέχρι τον θάνατό της, το 1901. Για τη Βρετανία, ήταν μία εποχή ειρήνης και ευημερίας και για κάποιους φωτογράφους της εποχής, ευκαιρία να πειραματιστούν καλλιτεχνικά, δημιουργώντας “ακέφαλα” πορτρέτα wannabe καβαλάρηδων.

Ο ισημερινός

ku-xlarge (3)

Να μία φωτογραφία που πέρασε τα “νέα” στις εφημερίδες του 1930 σε άλλη διάσταση. Ο ισημερινός, αυτή η νοητή γραμμή που ορίζει τη “μέση” της γης, φωτογραφίζεται για τις ανάγκες μίας εφημερίδας. Το αστείο του πράγματος; Στη λεζάντα, λέει πως η σκούνα που φαίνεται στη φωτογραφία, δυσκολεύεται να τον “περάσει”.

Κάνοντας “σκι” στις Πυραμίδες της Αιγύπτου

ku-xlarge (4)

Οι Πρωταπριλιάτικες φωτογραφικές φάρσες, ήταν “μόδα” προφανώς από το 1938, όταν εμφανίστηκε αυτή η φωτογραφία. Που δείχνει τι; Άντρες να κάνουν σκι στο “χιόνι” δίπλα στις πυραμίδες που βρίσκονται στην Αίγυπτο.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πόση δουλειά έπρεπε να κάνουν οι Photoshopers της εποχής, αλλά είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά αυτή, περιελάμβανε πολύ περισσότερες ώρες και πολύ περισσότερο κόπο από το άνοιγμα μίας οθόνης και της χρήσης ενός καθιερωμένου software. Είναι, όμως, εντυπωσιακές.

Νίκη Λυμπέρη