ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο «Φρίξος» στον αγώνα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας – ένα δίμηνο γεμάτο με δράσεις

Η Α.ΞΕ.Π.Τ (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα) – ομάδα του Φρίξου – συνεχίζοντας τις δράσεις για την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας και πρόληψης από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα: «Από το πλην στο συν», που διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανάπτυξης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου στο Σπίτι του Πολιτισμού και η Α.ΞΕ.Π.Τ.έδωσε το παρόν με τον θεατρικό μονόλογο «Σώπα, μη μιλάς», της Ελένης Χουσνή, τον οποίο ερμήνευσε η Αθηνά Τριαματάκη, μέλος της Α.ΞΕ.Π.Τ. και της θεατρικής ομάδας του Δήμου Φαιστού Θέατρο Δίχως Όνομα. Στον ήχο και στο φωτισμό ήταν ο Γιάννης Δασκαλάκης, σκηνοθέτης και πρόεδρος της θεατρικής ομάδας  Θέατρο Δίχως Όνομα.

Ο αγώνας, όμως, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας δεν τελειώνει εδώ, γι’ αυτό η ομάδα του Φρίξου-Α.ΞΕ.Π.Τ. ταξιδεύει στο Ηράκλειο για να συμμετάσχει στην εκστρατεία ενημέρωσης, προβληματισμού και ευαισθητοποίησης με τίτλο: «16ημερες Δράσεις για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών: Ας Ενωθούμε για να Τερματίσουμε τη Βία!».

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας   των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης) και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας και αποσκοπούσαν στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών ως προς την αναγκαιότητα ενεργής συμμετοχής τους στον διαρκή αγώνα για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και δικαιοσύνης, την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, την εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων που βιώνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Η Α.ΞΕ.Π.Τ. συμμετείχε στις παραπάνω δράσεις

  • με μία διαδικτυακή ομιλία και συζήτηση με τίτλο: Σεξουαλική Αγωγή: Μια Ασπίδα Προστασίας για Υγιή και Ασφαλή Παιδιά που υλοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022 με εισηγήτρια την Μαργαρίτα Γερούκη, εκπαιδευτικό, π. Σχολική Σύμβουλο και Μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τη Σεξουαλική Αγωγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Σεξουαλικής Υγείας.

Στη συζήτηση αυτή οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την σεξουαλική αγωγή και τους λόγους που την χρειαζόμαστε, τον ρόλο της οικογένειας καθώς και την συμβολή του σχολείου στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.  

  • Με δύο βιωματικά εργαστήρια σεξουαλικής αγωγής για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών με θέμα: Παίζω με τον Φρίξο και Μαθαίνω για το Σώμα μου και τις Διαπροσωπικές Σχέσεις

Το πρώτο εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Μαρίνας (Τσαλικάκη) με την υποστήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου και της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) Μαλεβιζίου.

Το δεύτερο εργαστήρι έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου 2022 στην Αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής Αρχανών, με την υποστήριξη του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και της Δημοτικής Επιτροπής  Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) Αρχανών-Αστερουσίων.

Τα βιωματικά εργαστήρια υλοποιήθηκαν από την Τριαματάκη Αθηνά, εκπαιδευτικό, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και μέλος της δημιουργικής ομάδας του Φρίξου και με την πολύτιμη βοήθεια της Μαριλένας Τζαγκαράκη, της Ανδρομάχης Σποντιδάκη και της Μαρίας Σταμάτη,  νοσηλεύτριες ειδικευόμενες στη δημόσια υγεία και την κοινοτική νοσηλευτική και εθελόντριες της ομάδας του Φρίξου-Α.ΞΕ.Π.Τ.

Μέσα απ’ αυτά τα βιωματικά εργαστήρια τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μικρό σκαντζόχοιρο  Φρίξο και να ταξιδέψουν μαζί του στον μαγικό κόσμο του ανθρώπινου σώματος για να  ανακαλύψουν παίζοντας γνώσεις και να καλλιεργήσουν αξίες και στάσεις που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις και την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Αποχαιρετώντας το 2022, η ομάδα του Φρίξου πραγματοποίησε αρκετές διαδικτυακές ενημερωτικές συζητήσεις για γονείς σε σχολεία της ελληνικής περιφέρειας.

Ας ονειρευτούμε για το έτος 2023  έναν κόσμο Ασφαλή με ΞΕνοιαστα Παιδιά Τώρα – Α.ΞΕ.Π.Τ.

Μαργαρίτα Γερούκη, Έλενα Βιταλάκη, Αθηνά Τριαματάκη, Δέσποινα Μαυράκη