ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Φρίξος ταξιδεύει μέχρι την Αττάλεια της Τουρκίας για το 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σεξουαλικής Υγείας

Η ακούραστη ομάδα του Φρίξου – Α.ΞΕ.Π.Τ. έδωσε το παρόν στο 26ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Σεξουαλικής Υγείας – WAS, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 – 5 Νοεμβρίου 2023 στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Πρόκειται για έναν οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας που αντιπροσωπεύει φορείς και επαγγελματίες που δουλεύουν πάνω στη Σεξουαλική Υγεία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Γι’ αυτό και σύνθημα του Οργανισμού είναι: «Σεξουαλική Υγεία και Δικαιώματα για Όλους». Στα πλαίσια αυτά η θεματική του φετινού συνεδρίου είχε να κάνει με τα παρακάτω ζητήματα:

Γεφυρώνοντας τα χάσματα

Σεξουαλική Υγεία, Δικαιώματα, Δικαιοσύνη και Απόλαυση για Όλους

Η Α.ΞΕ.Π.Τ. συμμετείχε στο συνέδριο οργανώνοντας ένα συμπόσιο με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Αγωγή στην Ελλάδα: Προοπτικές και Προκλήσεις» με προεδρεύουσα τη Μαργαρίτα Γερούκη, μέλος της Επιτροπής για τη Σεξουαλική Εκπαίδευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Σεξουαλικής Υγείας.

Εκεί παρουσιάστηκαν ερευνητικά στοιχεία από τέσσερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας όπως φαίνεται παρακάτω:

  1. Σεξουαλική Αγωγή μαθητών με αυτισμό στην Ελλάδα, Μπαρλαγιάννη Ευθαλεία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
  2. Αντιλήψεις και Στάσεις των Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη Σεξουαλική Εκπαίδευση, Ευδαίμων Κυριακή, Βιβιλάκη Βικτώρια, Σαρέλλα Αγγελική, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής.
  3. Αντιλήψεις μαθητών – εκπαιδευτικών σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, Μάνεσης Νικόλαος, Βαρουχάκη Ιωάννα, Σκαρπίδου Έλενα, από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
  4. Μιλώντας για το «ανείπωτο»! Απόψεις εκπαιδευτικών για τα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής, Βιταλάκη Έλενα, Μικέλη Μαρία, Μαυράκη Δέσποινα, Τριαματάκη Αθηνά, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Την επόμενη μέρα η Α.ΞΕ.Π.Τ. συμμετείχε σε συμπόσιο με τίτλο: «Προωθώντας την Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Αγωγή σε δύσκολους καιρούς: Μια συζήτηση από την Επιτροπή Σεξουαλικής Εκπαίδευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Σεξουαλικής Υγείας», όπου παρουσιάστηκαν προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα τονίστηκαν ζητήματα σεξουαλικής εκπαίδευσης από την Ελλάδα ως τη Λατινική Αμερική και από  τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ιαπωνία.

Σ’ αυτό το πάνελ η πρόεδρος της Α.ΞΕ.Π.Τ. και μέλος της Επιτροπής Σεξουαλικής Εκπαίδευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Σεξουαλικής Υγείας, Μαργαρίτα Γερούκη, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά στη Σεξουαλική Αγωγή, αναδεικνύοντας τη δυσκολία να εφαρμοστεί στα ελληνικά σχολεία.

Γενικότερα, αυτό το συνέδριο αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για εμπεριστατωμένες επιστημονικές συζητήσεις, εποικοδομητικές συνεργασίες, σημαντικές γνωριμίες με σπουδαίους επιστήμονες που υπηρετούν και προωθούν την Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα ο Δρ. Venkatraman ChandraMouli, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization) και υπεύθυνος στον τομέα για την Εφηβική Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία, ο κος Petar Madlenov, στέλεχος του Ταμείου Πληθυσμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations Population Fund) και η κα Esther Corona, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Σεξουαλικής Υγείας και σύμβουλος διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία με τον «Φρίξο», τον μικρό σκαντζόχοιρο, τον ήρωα της Α.ΞΕ.Π.Τ. να κλέβει για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις του διεθνούς επιστημονικού στερεώματος, μέσα από ένα συγκινητικό ταξίδι γεμάτο χρώματα, εικόνες, αρώματα, ήχους και γεύσεις ανατολής.

Η Α.ΞΕ.Π.Τ Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα,  είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε με σκοπό τον σχεδιασμό, την υλοποίηση δράσεων και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με στόχο την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και της προστασίας από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Η δημιουργική ομάδα  του «Φρίξου» (ιδρυτικά  μέλη της Α.ΞΕ.Π.Τ.) βραβεύτηκε με Αριστείο WAS2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας για το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις».

Γιατί μπορούμε ακόμα να ονειρευόμαστε έναν κόσμο Ασφαλή με ΞΕνοιαστα Παιδιά Τώρα – Α.ΞΕ.Π.Τ.

Μαργαρίτα Γερούκη, Έλενα Βιταλάκη, Αθηνά Τριαματάκη, Δέσποινα Μαυράκη