ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γιάννης & ο Γιώργος Μεγαλακάκης με την παράσταση «Όταν ακούω Κρήτη» στο θέατρο Arroyo

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα, οι κορυφαίοι χορευτές κρητικών χορών, Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης, θα βρίσκονται και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στη σκηνή του θεάτρου Arroyo για μία κατάθεση βιωμάτων μέσα από τον κρητικό χορό, το τραγούδι και την αφήγηση.

Ένας μονόλογος πρόκληση, αυτοβιογραφικός και αποκαλυπτικός για τα μυστικά των προγόνων. Τα δύο αδέλφια έχουν αφιερώσει όλη τη ζωή τους στην ουσιαστική μεταλαμπάδευση της παράδοσής. Μέσα από ενδελεχή προσπάθεια και έρευνα, καταφεύγοντας σε ιστορικές πηγές, έγγραφα και ζωντανές αφηγήσεις έχουν καταφέρει να αποθησαυρίσουν ένα ογκώδες πρωτογενές λαογραφικό υλικό γύρω από τους κρητικούς χορούς.

Δίχως διάθεση νοσταλγικής, στείρας επιστροφής σ’ ένα παρελθόν που δεν υπάρχει, πιστεύουν ότι μπορούν, με αφορμή την παράσταση να μιλήσουν για την πιο άμεση, γνήσια και αποκαλυπτική σχέση με την τέχνη, την συμμετοχή και τον αυτοσχεδιασμό.

Αυτή η αέναη προσπάθεια, η αναγωγή των χορών της Κρήτης στην αφετηριακή τους μορφή, μετουσιώνεται σε μια πρωτότυπη παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός, η μουσική, το τραγούδι και ο λόγος ενώνονται για να διαδώσουν ότι οι παραδοσιακές αξίες του παρελθόντος, τα λαογραφικά στοιχεία, η ίδια η πολιτισμική κληρονομιά που κατευθύνει και θα κατευθύνει τα βήματά τους, αποκτούν μιαν ιδιαίτερη, σχεδόν μαγική διάσταση, όταν μετουσιώνονται σε λαϊκή ποίηση, μουσική και χορό.

Ο χορός ως μέσο έκφρασης είναι συνδεδεμένος με όλες τις λειτουργίες της ζωής και μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και σήμερα όπως συνέβαινε στην κλασική αρχαιότητα ένα μέσον φυσικής αγωγής, πνευματικό, αισθηματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό, δηλαδή ένα μέσον επιμόρφωσης ολοκληρωτικό της προσωπικότητας.

 Μαζί τους εκλεκτοί καλεσμένοι από τον χώρο της μουσικής, του χορού και του θεάτρου.  Στην δεύτερη παράσταση καλεσμένος ο γνωστός τραγουδοποιός Θοδωρής Κοτονιάς.

Στην Κρήτη ακόμα και σήμερα ο χορός παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθηση, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα μέσα λαϊκής καλλιτεχνικής έκφρασης. Η Κρήτη έζησε, γιατί τραγούδησε, γιατί χόρεψε.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μεγαλακάκης

Μουσική: Μάνος Μουντάκης
Επεξεργασία ήχων παράστασης: Θάνος Καλέας – Studio Κυριαζής

Με μια ματιά:

Εκδήλωση: “Όταν ακούω Κρήτη” με τους Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη

Ημερομηνία: Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Τοποθεσία: Θέατρο Arroyo (Μεγ. Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός)

Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμές εισιτηρίων: 12€ Προπώληση | 15€ Ταμείο Θεάτρου

Online προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/otan-akoyo-kriti-arroyo/

Οργάνωση Παραγωγής: Action Εστί | Artist Management & Events Production

Press & Info: info@ActionEsti.gr

Φωτογραφία: Yannis Margetousakis Photography

Poster by: Jan Studio