ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ο ιστορικός Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» θα εορτάσει τη σύναξη απάντων των Κρητών Αγίων στην Αθήνα

Εν ευλογίαις Χριστού του Θεού ημών και δια πρεσβειών των Αγίων Εφόρων και Προστατών του συλλόγου ημών Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνης Κρήτης μαρτυρη-σάντων, Αγγελή, Γεωργίου ,Μανουήλ και Νικολάου των Βλατάδων ,με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από το θαυμαστό μαρτύριο τους ( 1824-2024) , ευγενώς λαμβάνομεν την τιμήν να Σας ενημερώσουμε ότι ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής “ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ”, πρόκειται να πραγματοποιήσει δια πρώτη φορά στην ιστορία του εν Αττική πολιτιστικού γίγνεσθαι και ουχι μονον τον πανηγυρικό εορτασμό απάντων των διαλαμψαντων Αγίων της Κρήτης ,o οποίoς καθιερώθηκε με συνοδική απόφαση της εν Κρήτη Εκκλησίας και έγκριση της από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.

Η Εκκλησία μας τους τιμά όλους τους Κρήτες Αγίους , από τον Απόστολο Τίτο, τον πρώτο Επίσκοπο Κρήτης– μέχρι και τους τελευταίους που αγιοκατατάχθηκαν και ανεγράφησαν στις δέλτους του αγιολογίου –τον Άγιο ένδοξο ιερομάρτυρα Κύριλλο τον Λούκαρι, Πατριάρχη του Θρόνου Αλεξανδρείας και μετέπειτα Κωνσταντινουπόλεως και τον χαριτωμένο Όσιο Ευμένιο τον νέο (Σαριδάκη), μαθητή του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού.

Τοιουτοτρόπως την Κυριακή 07 Ιουλίου 2024 ημέρα Εορτής της σύναξης απάντων των διαλαμψαντων Αγίων της Κρήτης , το Δ.Σ. του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» ευλαβώς Σας προσκαλεί να προσέλθετε εις την ΠολυΑρχιερατική Θεια Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (πτωχοκομείου – Πλουτάρχου 1 & Βας. Σοφίας – Κολωνάκι ) του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, τιμώντας συνάμα και την μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων.

Με επιμέλεια του συλλόγου μας και την συμμετοχή των εν Αττική Κρητικών Σωματείων την ίδια ημέρα το πρωί ευλαβώς θα γίνει υποδοχή των ιερών λείψανων των Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων που θα κομίσουν ιερείς εκ του ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Νεαπόλεως Πευκακίων Αθηνών μετά της θαυματουργού εικόνος των καθώς και της ιεράς εικόνος απάντων των εν Κρήτη Αγίων .

Έχουν προσκληθεί να ιερουργήσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθυμνης & Αυλοποταμου κ. Πρόδρομος ο οποίος εποιήθη την ιερά παράκληση ως διάκονος , ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος Καθηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής & Σταυροπηγιακής Μονής Βλαταδων και ο Σεβ. Μητρ. Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος εκπρόσωπος του εν Αθήναις γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Γεώργιος Βλατακης ,Άρχων Νομοφυλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» με τίτλο «η Τιμία ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου και οι Άγιοι Νεομάρτυρες της Κρήτης».

Προσκαλούνται ευγενώς άπαντα τα εν Αττική Κρητικά σωματεία να συμμετάσχουν και όσοι δύνανται με κρητικές ενδυμασίες ,τόσο στην υποδοχή των ιερών λειψάνων των Αγίων όσο και στην θεία λειτουργία μετα των φιλέορτων Κρητών.

Μετά το πέρας της θειας λειτουργίας θα προσφερθεί στον αύλειο χώρο του ναού κρητικό κέρασμα με την συντροφιά λύρας και λαούτου .

Η παρούσα εκδήλωση αποτελεί μέρος των προγραμματισμένων λατρευτικών εκδηλώσεων του συλλόγου μας προς τιμή των Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων και θα τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου