ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης – Συγχαρητήρια από τους φορείς της Κρήτης

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Ο κ. Ευγένιος εξελέγη με ψηφοφορία από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνεδρίασαν για το λόγο αυτό υπό την προεδρεία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε για νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγένιο με 7 ψήφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος έλαβε 5 ψήφους.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:

«Συνῆλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

»Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, ἐπί τῇ ἀναγνώσει τοῦ γράμματος τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς ἐν Κρήτῃ Ἐκκλησίας, διά τοῦ ὁποίου ὑποβάλλει αὕτη εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν τό ὑπ᾽ αὐτῆς καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά τήν ἀνάδειξιν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εἰς τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν καί ψήφων κανονικῶν γενομένων τῇ ἐπικλήσει τοῦ Παναγίου Πνεύματος, Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης ἐξελέγη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, ὅστις καί ἀναμένεται εἰς Φανάριον διά τήν τέλεσιν κατά τήν τάξιν τοῦ Μικροῦ καί τοῦ Μεγάλου Μηνύματος.

»Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».

Αρναουτάκης: «Μια νέα σελίδα για την Εκκλησία της Κρήτης»

Η δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου:

Η Εκκλησία της Κρήτης, ύστερα από την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ανατίθεται στην ποιμαντορία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου. Η λαμπρή και σπουδαία εκκλησιαστική ιστορία της Κρήτης, ανοίγει σήμερα μια νέα σελίδα, στο σεβαστό πρόσωπο ενός άξιου ιεράρχη.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, ευχόμαστε καλή και επιτυχημένη πορεία στο ευθυνοφόροέργο του νέου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης. Υγεία, δύναμη και μακροημέρευση. Οι ευχές μας τον συνοδεύουν. Άξιος».

Δήλωση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρίας Λιονή για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρητης, κ.κ,. Ευγενίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με Απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο μέχρι σήμερα Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος αναλαμβάνει τα ηνία της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Η είδηση αυτή, ως τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου γίνεται δεκτή τόσο με χαρά και ενθουσιασμό όσο και με λύπη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ.κ Ευγένιος, πέρα από ένας πολύ άξιος και αγαπητός Ιεράρχης με πλούσιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο, είχε κατορθώσει να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης με τους Ρεθεμνιώτες. Το ποίμνιο του Ρεθύμνου χάνει έναν «ανθρώπινο» Ιεράρχη, που έδειχνε πάντα ενδιαφέρον και ευαισθησία για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, όμως η Εκκλησία της Κρήτης κερδίζει έναν ηγέτη με όραμα,ικανότητες και σύγχρονη σκέψη.

Του ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και καλή δύναμη στο έργο του».

Μαμουλάκης: «Καλή δύναμη και κάθε επιτυχία!»

Με την αναγγελία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Μια νέα εποχή για την Εκκλησία της Κρήτης ξεκινάει με την εκλογή στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, έπειτα από απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία.

Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία και στη νέα του αποστολή και θα συνεχίσει το σπουδαίο έργο του προκατόχου του, κ.κ. Ειρηναίου.

Εύχομαι στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο καλή δύναμη και κάθε επιτυχία. Άξιος!».

Συγχαρητήρια Βασίλη Κεγκέρογλου για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου

Με αφορμή την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου, ο Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή:

«Προς Σεβασμιώτατο, εψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. ΕΥΓΕΝΙΟ

Σεβασμιώτατε,

Η γνωστοποίηση του χαρμοσύνου αγγέλματος της εκλογής Σας ως Αρχιεπισκόπου Κρήτης, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, γέμισε χαρά όλη τη Μεγαλόνησο. Τα πνευματικά Σας χαρίσματα και η ευλογημένη Αρχιερατική διακονία Σας, αποτελούν σημεία, κατά την βιβλική έννοια, της Αρχιεπισκοπικής σας πορείας στο τιμόνι της Εκκλησίας της Κρήτης. 

Ενώ αναμένουμε το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμά Σας από το Φανάρι, δεχθείτε τις ολόθερμες ευχές μου για μια καρποφόρα Αρχιεπισκοπική διακονία προς όφελος της Εκκλησίας και της κοινωνίας της Κρήτης. Οι ευχές και η αρωγή μας θα Σας συνοδεύει στα νέα υψηλά Σας καθήκοντα. Άξιος!

Δήλωση δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου

«Εκφράζω τα εγκάρδια συγχαρητήρια μου και τις θερμές ευχές μου στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιο για την εκλογή Του στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης.  

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγνώρισε τον πνευματικό πλούτο, την αξιοσύνη, την ταπεινότητα,  καθώς και το πολυσχιδές ποιμαντικό έργο του νέου Αρχιεπισκόπου.

Η προσωπικότητά, η απλότητα, η ψυχική ευγένεια και το πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό του έργο στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου τον ανέδειξαν ως έναν από τους πλέον αγαπητούς και σεβάσμιους Μητροπολίτες.

Του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή ποιμαντορία.»

Δήλωση του Προέδρου ΠΕΔ Κρήτης για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Τις ευχές του για πάνσεπτη ποιμαντορία στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης μετέφερε στο νέο Αρχιεπίσκοπο, κ.κ. Ευγένιο έπειτα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, Γιάννης Κουράκης.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Γιάννης Κουράκης συνεχάρη το νέο Αρχιεπίσκοπο για την εκλογή του και παράλληλαμετέφερε τις ευχές των μελών της ΠΕΔ Κρήτης, εκφράζοντας τη βούληση για ενίσχυση των δεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Εκκλησία της Κρήτης. 

Ο Γιάννης Κουράκης ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο υγεία, δύναμη και μακροημέρευση και να συνεχίσει η Εκκλησία της Κρήτης το σπουδαίο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο. 

Δήλωση Α. Ξανθού για την εκλογή του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιου στην θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Η εκλογή του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιου, ενός ξεχωριστού και εμπνευσμένου ιεράρχη, στην θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, αποτελεί μια εξέλιξη με καθολική κοινωνική αποδοχή. Το εξαιρετικό πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντικό του
έργο, αλλά και η ανθρώπινη παρουσία του στο Ρέθυμνο, η ουσιαστική έγνοια για τις ανάγκες και τις αγωνίες της τοπικής μας κοινωνίας, είναι το καλύτερο εχέγγυο για μια φωτισμένη και δημιουργική ηγεσία στην Εκκλησία της Κρήτης.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή. Εύχομαι καλή δύναμη στο έργο του.

Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει τα συγχαρητήριά της στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, για την εκλογή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Ευχόμαστε στον νέο Αρχιεπίσκοπο πρώτα από όλα να έχει υγεία, αλλά και τη δύναμη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους μας.

Γνωρίζοντας το έργο του και την μέχρι σήμερα πορεία του είμαστε σίγουροι ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Δήλωση Δημάρχου Αμαρίου Παντελή Μουρτζανού για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

«Η εκλογή του Σεβασμιότατου, μέχρι σήμερα Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιου, ενός από τους πλέον άξιους και πεφωτισμένους Ιεράρχες, στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης αποτελεί ευλογία για το νησί μας.

Τα πνευματικά χαρίσματα, οι αξίες και το ήθος που τον συνοδεύουν, καθώς και το τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που κληροδοτεί ως κληρονομία στο Ρέθυμνο, εγγυώνται μια γόνιμη και καρποφόρα Αρχιεπισκοπική διακονία στο τιμόνι της Εκκλησίας της Κρήτης.

Με βαθύτατο σεβασμό, εκφράζω εγκάρδιες ευχές για υγεία, μακροημέρευση, δύναμη και σοφία στην εκτέλεση του σημαντικού ποιμαντικού, πνευματικού και κοινωνικού έργου που αναλαμβάνει να ηγηθεί. Άξιος!».

Συγχαρητήριο μήνυμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Κοντάκη για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συγχαίρειθερμά τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιο για την εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος,   φωτισμένος και άξιος Ιεράρχης, θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα του καθήκοντα.

Ευχόμαστε στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ.κ. Ευγένιο υγεία και  δύναμη στο  σημαντικό έργο που έχει μπροστά του.

Ευχές των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κκ Ευγένιο

Η εκλογή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου ως Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορική διαδρομή της Εκκλησίας της Κρήτης.

Μεταξύ άξιων Ιεραρχών, η εκλογή του κ.κ. Ευγενίου, δίνει νέο περιεχόμενο στο μεγάλο και σημαντικό κοινωνικό και πνευματικό έργο της εκκλησίας μας, κοντά στον λαό της Κρήτης.

Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης εύχονται στο νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να έχει υγεία και δύναμη, να είναι πάντα Άξιος στην άσκηση της ποιμαντορίας του.