ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Περαιτέρω ενέργειες κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνεται η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ως αντίποινα στην πολιτική Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση θα περιλαμβάνει επίσης εισαγωγές φυσικού αερίου και άνθρακα από τη χώρα.

Το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας είχαν μέχρι στιγμής απαλλαγεί ως επί το πλείστον από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και, κυρίως, το φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας μια εκστρατεία πίεσης στη Μόσχα σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο διάγγελμά του, ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση αυτή σε στενή συνεννόηση με τους συμμάχους τους, αλλά κατανοεί ότι ορισμένοι από τους Ευρωπαίους συμμάχους δεν θα καταφέρουν να κάνουν την ίδια κίνηση, λόγω της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία στη Ρωσία και έχουν “ακρωτηριάσει” την ικανότητα της χώρας να κάνει επιχειρήσεις, με στόχο να βλάψει την οικονομία της.

“Θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι στον τομέα της ενέργειας. Στο μέλλον θα μπορέσουμε να είμαστε όλο και πιο ανεξάρτητοι. Κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τις τιμές των καυσίμων”, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι Ουκρανοί μάς έχουν εμπνεύσει. Ο πόλεμος του Πούτιν έχει προκαλέσει τεράστια οδύνη. Οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει κατάπαυση πυρός. Ο Πούτιν αδιαφορεί για το κόστος, για τις ανθρώπινες ζωές, για τον πυρηνικό κίνδυνο. Είναι τεράστιο το τίμημα που πληρώνει η Ουκρανία. Το κόστος της ελευθερίας είναι μεγάλο. Αγωνιζόμαστε κατά του Πούτιν. Οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται”, είπε στη συνέχεια.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά και στη Ρωσία

Εάν οι ΗΠΑ ενεργήσουν μόνες τους στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων, ο αντίκτυπος στη Μόσχα θα είναι πιθανότατα ελάχιστος. Ωστόσο, ανακοινώθηκε και το σχέδιο της ΕΕ και η απόφαση της Βρετανία για σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν ένα μικρό μερίδιο των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας και δεν αγοράζουν από το φυσικό αέριο της Μόσχας. Πέρυσι, περίπου το 8% των εισαγωγών πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τις ΗΠΑ προέρχονταν από τη Ρωσία. Μαζί, οι εισαγωγές ανήλθαν στο ισοδύναμο των 245 εκατομμυρίων βαρελιών το 2021, που ήταν περίπου 672.000 βαρέλια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου την ημέρα.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το ρωσικό αργό με εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από την πλευρά της, η Ρωσία μπορεί να βρει εναλλακτικούς αγοραστές για αυτό το καύσιμο, ίσως στην Κίνα ή την Ινδία. Ένα τέτοιο βήμα «θα εισήγαγε τεράστια αναποτελεσματικότητα στην αγορά», δήλωσε ο Claudio Galimberti, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάλυσης της Rystad Energy.

Ωστόσο, εάν η Ρωσία αποκλείονταν από την παγκόσμια αγορά, είπε ο Galimberti, το Ιράν και η Βενεζουέλα, θα μπορούσαν να «βγουν ξανά στην αγορά» ως πηγές πετρελαίου. Τέτοιες πρόσθετες πηγές θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να σταθεροποιήσουν δυνητικά τις τιμές.

Μια ομάδα αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν βρέθηκε στη Βενεζουέλα το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν ενεργειακά και άλλα θέματα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν «μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της ενεργειακής ασφάλειας», είπε η Ψάκι.

Επειδή η ποσότητα πετρελαίου που εισάγουν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία είναι μέτρια, το αμερικανικό ενεργειακό εμπάργκο δεν θα «σφίξει τη θηλιά στον λαιμό» της Μόσχας. Και η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να πουλήσει αυτό το πετρέλαιο αλλού. Ωστόσο, πιθανότατα θα έπρεπε να το πουλήσει με μεγάλη έκπτωση, επειδή όλο και λιγότεροι αγοραστές δέχονται ρωσικό πετρέλαιο.

Το πιο σημαντικό ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές, είναι αν θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πώς μπορούν να επηρεαστούν οι τιμές παγκοσμίως

Πριν από ένα μήνα, η αξία του πετρελαίου ήταν στα 90 δολάρια το βαρέλι. Τώρα, οι τιμές ξεπερνούν τα 120 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν το ρωσικό αργό, με πολλά διυλιστήρια να φοβούνται ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στο μέλλον. Ανησυχούν μήπως μείνουν με πετρέλαιο που δεν θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν ως βενζίνη εάν επιβάλλονταν κυρώσεις.

Η Shell ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και θα κλείσει τα πρατήρια καυσίμων, λίγες ημέρες μέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επέκρινε τον ενεργειακό γίγαντα ότι συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.

Οι ενεργειακοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 160 δολάρια ή ακόμα και τα 200 δολάρια το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο εάν επιβληθούν κυρώσεις για το πετρέλαιο από τη Δύση ή εάν οι αγοραστές συνεχίσουν να αποφεύγουν το ρωσικό αργό. Τόσο υψηλές τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τεράστια αύξηση στα πρατήρια των ΗΠΑ.