ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ο νέος κατώτατος μισθός: Τι ισχύει με τριετίες, ποια επιδόματα αυξάνονται

Στα 780 ευρώ διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου. Αύξηση κατά 9,4%.

Ανακοινώθηκε και επίσημα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ και δόθηκαν ήδη όλες οι λεπτομέρειες, όπως πόσο θα «βγουν» στα καθαρά, ή τι ισχύει πια με τις τριετίες. Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και την εξειδίκευση ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ τον μήνα από 1ης Απριλίου επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και στηρίζεται στη δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η οικονομία. Είναι μία αύξηση σημαντική και δίκαια, που λαμβάνει υπόψη αφενός μεν το χρέος για στήριξη των εργαζόμενων, ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού αφετέρου δε τις αντοχές των επιχειρήσεων».

Πόσα είναι «καθαρά» μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο καθαρός μισθός μετά από φόρους και εισφορές γίνεται 667 ευρώ τον μήνα (778 με δώρα και επίδομα άδειας) από 548 ευρώ το 2019 (639 με δώρα και επίδομα άδειας). Συνολικά, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα εισπράττουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, καθώς οι ετήσιες αποδοχές αυξάνονται από 7.667 ευρώ το 2019 σε 9.336 ευρώ το 2023 (συν 1.669 ευρώ ή 21,8%).

Κατώτατος μισθός 2023: Τι ισχύει με τις τριετίες

Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι τριετίες έχουν ρυθμιστεί από το 2012 και τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει αυτή τη ρύθμιση. Όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, έχουν επιπλέον αποδοχές, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας.

Τα 19 επιδόματα που αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό

Τα λοιπά επιδόματα που αυξάνονται μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού:

 1. Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός
 2. Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
 3. Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
 4. Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
 5. Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
 6. Επίσχεσης Εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
 7. Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
 8. Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια
 9. Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια
 10. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια
 11. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θι
 12. Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
 13. Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
 14. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομησθίου
 15. Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
 16. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
 17. Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
 18. Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
 19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς

Η αύξηση δεν καλύπτει ούτε τις απώλειες από τον πληθωρισμό

Ούτε τις απώλειες που έχουν οι εργαζόμενοι από τον πληθωρισμό δεν καλύπτει η αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν μεταξύ άλλων, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, οι δικηγόροι εργατολόγοι Κώστας Τσουκαλάς και Διονύσης Τεμπονέρας και το στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος, που αρθρογράφησαν στους OPINIONS του iEidiseis.

«Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ προτείνει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στο ονομαστικό ύψος των 826 ευρώ, δηλαδή στο κατώφλι της φτώχειας», τονίζει ο Γιώργος Αργείτης (ΕΔΩ) και προειδοποιεί πως ότι το λιγότερο από το ποσό αυτό θα είναι επιλογή φτωχοποίησης των δικαιούχων του κατώτατου μισθού: «Οποιαδήποτε αύξηση του ονομαστικού κατώτατου μισθού σε ύψος χαμηλότερο του κατωφλιού φτώχειας θα είναι επιλογή φτωχοποίησης των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό»!

«Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς ζητούν στην πλειοψηφία τους η αύξηση να κυμανθεί από 5% έως 10%. Συγκεκριμένα η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει 770 – 784 ευρώ, ο ΣΕΤΕ 753 ευρώ, η ΕΣΕΕ 763 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος 780 ευρώ. Η ΓΣΕΕ, ζητά την μεγαλύτερη αύξηση στα 826 ευρώ μεικτά, περίπου στο 16% ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον πραγματικό πληθωρισμό που κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα», αναφέρει ο Κώστας Τσουκαλάς (ΕΔΩ) και υπενθυμίζει πως «η χώρα μας βρίσκεται στην 13η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ύψος κατώτατου μισθού. Σε σύγκριση με τις χώρες που δεν προέρχονται από το Ανατολικό μπλοκ, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο μισθό». Ο Κώστας Τσουκαλάς, μάλιστα, υπενθυμίζει πως «η αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί έως και 19% λόγω της ακρίβειας» και πως μόνο με κατώτατο μισθό τουλάχιστον στα 826 ευρώ μεικτά, μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει τουλάχιστον τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού».

«Η εκάστοτε αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δεν αφορά παρά ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων (περίπου 650.000 σε σύνολο 2,27 εκ.)», διευκρινίζει ο Διονύσης Τεμπονέρας (ΕΔΩ) και προσθέτει: «Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ισχύσει από την Πρωταπριλιά του 2023.Σωρευτικα, αν αθροίσει κανείς τις αυξήσεις 2022 και 2023, φτάνει σε ένα ποσοστό, της τάξεως του 15-16% ποσοστό που σε άλλες συνθήκες, θα ήταν σημαντικό. Στην τρέχουσα συγκυρία όμως, είναι παντελώς ανεπαρκές, για να καλύψει, την απώλεια εισοδημάτων, που έχουν οι εργαζόμενοι, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών σήμερα, καταγράφει απώλεια της τάξεως του 19% , εξαιτίας του κύματος ακρίβειας. Απώλεια καταγράφει και ο μέσος μισθός κατά 9,9%, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης, έχασε το 28% της αγοραστικής του δύναμης. Συνεπώς, ο πληθωρισμός ροκανίζει την όποια αύξηση στους μισθούς και μάλιστα πολύ περισσότερο, στους χαμηλόμισθους, που βιώνουν κατά εντελώς διαφορετικό τρόπο, τις συνέπειες της κρίσης». Ο Διονύσης Τεμπονέρας, μάλιστα, σε ένα άρθρο-εμπεριστατωμένη μελέτη, τονίζει: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού όμως, δεν σημαίνει ότι, θα αυξηθούν και οι μισθοί των υπολοίπων εργαζομένων, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του συστήματος κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατεύθυνση στην οποία κινήθηκε «αποφασιστικά» η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν πως το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτα χαμηλό. Το 2021 ήταν 26%, κοντά στο αντίστοιχο ποσοστό της Λετονίας και της Σλοβακίας. Στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, τα ποσοστά κάλυψης των εργαζομένων από μισθούς, που προκύπτουν από συλλογικές συμβάσεις, ξεπερνούν συχνά το 70%. Μάλιστα, το επίπεδο της Ελλάδας υπολείπεται κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες από το στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν, για κάλυψη των εργαζομένων κατά 80% από συλλογικές συμβάσεις».

«Κατάργησαν κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις που βρίσκονταν τουλάχιστον 20% πάνω από τον κατώτερο, δηλαδή πάνω από 900€ ο κατώτερος κλαδικός μισθός όταν κατώτερος ήταν 751€, β) Κατάργησαν τις τριετίες, δηλαδή 10% επί του μισθού για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσία γ) Με τις «ενώσεις προσώπων» χαντάκωσαν τις επιχειρησιακές συμβάσεις στο κατώτερο επίπεδο», σημειώνει στο άρθρο του ο Γιώργος Πέρρος (ΕΔΩ) και υπογραμμίζει με νόημα: «Το αποτέλεσμα είναι σήμερα σε σύνολο 2.249.599 μισθωτών, το 60,5% να αμείβεται με λιγότερα από 1.000€! Μόνο 888.467 αμείβονται με πάνω από 1.000 ευρώ. Και μόνο το 13%, δηλαδή 306.316 με πάνω από 1.500€. Από το 2016-17 ως σήμερα σχεδόν οι μισές προσλήψεις κάθε μήνα είναι μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ μικρότερους μισθούς από τον κατώτερο μισθό λόγω των ελαστικών σχέσεων είχε το 2011 το 22% των εργαζομένων. Δέκα χρόνια μετά το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 37%. Για να το κάνουμε πιο καθαρό, σήμερα οι 4 στους 10 εργαζόμενους περίπου, παίρνουν λιγότερα από τα ψίχουλα του κατώτερου μισθού».