ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Ο “Ορέστης” του Ευριπίδη από το Θέατρο των Vivi

Tον «Ορέστη» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι θα παρουσιάσει φέτος το Θέατρο των Vivi. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο την Κυριακή 29 Ιουλίου στο θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα στις 21:30, την 1η Αυγούστου θα δοθεί μια παράσταση στα Χανιά στα πλαίσια των εκδηλώσεων στο αμφιθέατρο της Ανατολικής Τάφρου. Στις 2 Αυγούστου στα Ρούστικα, στις 3 στο Μαρουλά, στις 4 στο Ηράκλειο, ενώ ο Ορέστης θα καταλήξει στον αρχαιολογικό χώρο των Γουρνιών του Δήμου Ιεράπετρας.

Απ’τη στιγμή που ο Ορέστης φονεύει τη μάνα του την Κλυταιμνήστρα, ταλανίζεται από τις διώξεις των Ερινύων, που καθώς υπερασπίζονται τα ‘δίκαια’ των νεκρών τον οδηγούν σε ζοφερό παραλήρημα. Η Ηλέκτρα, συνένοχος του στον φόνο, με ευπαθείς χειρισμούς θωπεύει το σωματικό του ράκος, εκεί εμπρός στο δώμα των Ατρειδών.

Αίφνης, καταφθάνει ο Μενέλαος, χρόνια μετά, από την Τροία με την Ελένη. Ο Ορέστης ελπίζει ότι ο βασιλικός θείος του θα καταπαύσει το μένος των πολιτών του Αργους, που την ίδια ώρα αποφασίζουν με οχλάγωγη σύνοδο στην αγορά για τον τρόπο που θα δώσουν θάνατο στα δυο αδέλφια∙ με λιθοβολισμό ή με οξυλέπιδη στον λαιμό μάχαιρα!

Ο Μενέλαος αδρανεί, παγιδευμένος στις ενοχές του, καθώς έχει τώρα μαζί του την Ελένη-κλεισμένη στα ανάκτορα (από φόβο μήπως οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στον πόλεμο την εκδικηθούν)- την ολέθρια Ελένη, που οι θεοί έστειλαν για να απαλλάξουν «τη στένουσα γη από το ρυπαρό και αυθάδες πλήθος των ανθρώπων».
Την ίδια στιγμή καταφθάνει και ο Τυνδάρεως, ο πατέρας της Κλυταιμνήστρας και της Ελένης για να προσθέσει κατηγορίες και βαριές απειλές στον μητροφόνο Ορέστη, ενώ αργότερα στην αγορά των Αργείων θα ζητήσει επίμονα τον λιθοβολισμό του.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
ΗΛΕΚΤΡΑ: Βάσια Βασιλείου, ΟΡΕΣΤΗΣ: Κωνσταντίνος Φερεντούρος ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Χρήστος Βελιάνο, ΠΥΛΑΔΗΣ & ΦΡΥΓΑΣ: Χρήστος Κυριάκου, ΤΥΝΔΑΡΕΩΣ & ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ:Λεωνίδας Αργυρόπουλος
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Τηλέμαχος Μουδατσάκις,
ΣΚΗΝΙΚΑ: Κωστής Χρηστίδης, ΜΟΥΣΙΚΗ: Βασίλης Πανόπουλος

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τιμή εισιτηρίου 10 €