ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τίμησε τον Γάλλο καθηγητή Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν

Ένα μεγάλο φιλοκρητικό και «πρεσβευτή» της χώρας μας στο εξωτερικό, υποδέχτηκε σήμερα μ’ εγκαρδιότητα, τιμώντας παράλληλα την προσφορά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Ο λόγος για το Γάλλο καθηγητή Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν και Πρόεδρο του Συλλόγου Αλσατία- Κρήτη, ο οποίος επισκέφτηκε την έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά το πάθος του και την αγάπη του για την Ελλάδα και για την Κρήτη.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα σας είμαστε ακόμα πιο κοντά σας, είμαστε όλοι Έλληνες» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σβέντεμαν και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω άλλο λαό στον κόσμο, που να έχει αγωνιστεί για την ελευθερία περισσότερο από τους Κρητικούς.»

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα- που ξέρει ν’ αγωνίζεται- θα ξεπεράσει και την οικονομική κρίση, βοηθούμενη απ’ όλους, στη λογική του συνθήματος «είμαστε όλοι Έλληνες».

Εκτός από Έλληνες- είπε ο ίδιος- είμαστε και άρρωστοι, θέλοντας να καταδείξει ότι η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη. Και μάλιστα στο ίδιο νοσοκομείο- πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σβέντεμαν, ωστόσο, η Ελλάδα έχει το φάρμακο και τις λύσεις. Είναι η φιλοξενία και ο εναλλακτικός τουρισμός.

Τουρισμός- τόνισε ο κ. Σβέντεμαν- δεν είναι μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα εισαγόμενα προϊόντα, που προσφέρονται στους επισκέπτες, ο εναλλακτικός τουρισμός είναι τα μικρά χωριά, τα βουνά και οι απλοί άνθρωποι. Η Ελλάδα- πρόσθεσε- είναι μοντέλο φιλοξενίας και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσει.

Αναφορικά με την κρίση, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα είναι πιο έντονη, επειδή πρόκειται για μια φτωχή χώρα, εξαιτίας των τριών πολέμων που έχει βιώσει: τον τουρκικό, το Γερμανικό και τον ιδιωτικό. Με αφορμή τις εκλογές στη Γαλλία δεν έκρυψε την προτίμησή του στο σοσιαλιστή Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή του θα είναι καλή, όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά και για την Ελλάδα.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, γνωρίζεται με τον κ. Σβέντεμαν, από την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής. Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης έχει βοηθήσει το Σύλλογο Αλσατία- Κρήτη, σε πολλές από τις δραστηριότητές του και κυρίως στον τομέα του πολιτισμού. Η συνεργασία μας αυτή και η στήριξη – είπε ο κ. Αρναουτάκης- θα ενδυναμωθεί στη συνέχεια.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε σαν δώρο στο Γάλλο καθηγητή το βιβλίο «Κρήτη», που είναι γραμμένο σε τρεις γλώσσες, ενώ η αφιέρωσή του, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Είστε ένας πολύτιμος πρεσβευτής της Κρήτης και της Ελλάδας, στο εξωτερικό που για 32 και πλέον χρόνια έχετε κάνει πράξη το σύνθημα: Είμαστε όλοι Έλληνες. Σας ευχαριστούμε για την πολύχρονη παρουσία και την υποστήριξή σας στην Κρήτη».

Ο κ. Σβέντεμαν, έρχεται στην Κρήτη για 32 συναπτά έτη, ενώ παράλληλα φιλοξενεί ομάδες επιχειρηματιών και εκπαιδευτικών σε θεματικές επισκέψεις που οργανώνει. Είναι καθηγητής γαλλικής φιλολογίας, ενώ παράλληλα διδάσκει αρχαία Ελληνικά και λατινικά στο εξωτερικό.

Το 1996 ίδρυσε το Σύλλογο Αλσατία- Κρήτη, που αριθμεί περί τα 1050 μέλη. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, το Καβούσι Ιεράπετρας, έχει αδελφοποιηθεί με κοινότητα κοντά στο Στρασβούργο. Λόγω της αδελφοποίησης, τόνοι κρητικών προϊόντων από την εύφορη περιοχή του Καβουσίου, εξάγονται κάθε χρόνο στην Αλσατία για τα μέλη του Συλλόγου. Ελαιόλαδο, μέλι, παξιμάδι, γλυκά, μαλωτήρα, ρίγανη και άλλα προϊόντα της κρητικής γης, φτάνουν κάθε χρόνο σε γαλλικά τραπέζια. Επίσης ο Σύλλογος έχει προωθήσει τη συνεργασία Ρεθύμνου και Στρασβούργου, η οποία έχει επεκταθεί και στα κεραμικά του ιστορικού οικισμού του Ρεθύμνου, Μαργαρίτες.

Από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, είναι ο δημοσιογράφος Ηρακλής Γαλανάκης, που με την ευκαιρία της επίσκεψης Σβέντεμαν, στα γραφεία της Περιφέρειας δήλωσε: «Είναι φίλος της Ελλάδας και κρητικολάτρης. Πρόκειται για ζωντανή απόδειξη των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, που πρέπει να αξιοποιηθούν. Και ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.»