ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για τον ιό Zika!

brazil-zika-birth-defectsΣύμφωνα με έκτακτο δελτίο του BBC, κόκκινο συναγερμό κήρυξε το βράδυ της Δευτέρας για τον ιό Zika ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χαρακτηρίζοντάς τον ως ακραίο κίνδυνο για όλη την υφήλιο καθώς η εξάπλωσή του πλέον καταγράφεται ως ραγδαία και οι συνέπειες από τη νόσο ολέθριες.

Στην ανακοίνωσή του αυτή, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται και ως «επείγουσα», Ο ΠΟΥ τοποθετεί πλέον τον ιό Zika στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας για την παγκόσμια υγεία με εκείνον του Embola καθώς τα κρούσματα εμφανίζουν γεωμετρική άνοδο και οι χώρες στις οποίες αυτά εμφανίζονται, γίνονται όλο και περισσότερες.

Συγκεκριμένα ο ΠΟΥ κάνει λόγο για μια «εκρηκτική εξάπλωση» του Zika ενός ιού για τον οποίο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά φαρμακευτική αντιμετώπιση και πλήττει κατά κύριο λόγο τα έμβρυα προκαλώντας τους μικροεγκεφαλία και με μοιραία αποτελέσματα.

Σημειώνεται πως ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί μια έγκυος από τον ιό Zika είναι να αποφύγει το τσίμπημα από τα κουνούπια Aedes που λειτουργούν ως ξενιστές, ωστόσο κάτι τέτοιο στην πράξη καθίσταται σχεδόν αδύνατον.

Ο ΠΟΥ επίσης αναφέρει πως μέχρι στιγμής, από τον προηγούμενο Οκτώβριο, μόνο στη Βραζιλία, τα κρούσματα νεογνών που ήρθαν στον κόσμο με μικροεγκεφαλία πλησίασαν τα 4.000 ενώ τα περιστατικά έχουν ήδη απλωθεί σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι περισσότερες μολύνσεις είναι ήπιες εμφανίζοντας μικρά ή και καθόλου συμπτώματα ωστόσο συχνά υπάρχουν κρούσματα του συνδρόμου Guillain-Barré, μιας σπάνιας διαταραχής που προκαλεί εγκεφαλική παράλυση.