ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πριγκόζιν, η οπισθοχώρηση και η επόμενη μέρα στη Ρωσία

Λήξη συναγερμού φαίνεται πως σήμανε στη Ρωσία, με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που αναπαρήχθησαν για αποκλιμάκωση στη Ρωσία μετά την «ανταρσία» που ξεκίνησε η Wagner

Τέλος λαμβάνει πλέον και επίσημα η ανταρσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, η οποία έφτασε 200 χλμ. από τη Μόσχα καθώς το Κρεμλίνο ανέφερε ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις στους μαχητές τους για την εξέγερση.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους μαχητές του, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τη Μόσχα, να επιστρέψουν στις βάσεις τους ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Nωρίτερα, το γραφείο του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν συμφώνησε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης, με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας να μετατρέπεται σε «Από Μηχανής Θεό». Ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο οποίος διατηρεί προσωπική σχέση με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν εδώ και είκοσι χρόνια, παραχώρησε άσυλο στο αφεντικό της Βάγκνερ που εγκαταλείπει τη Ρωσία προκειμένου να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία.

Oλα τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα τα οποία είχαν επιβληθεί για την κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ρωσίας εξαιτίας της ανταρσίας της Βάγκνερ έχουν πλέον αρθεί, μετέδωσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ανακοίνωση της ομοσπονδιακής αρχής αυτοκινητοδρόμων.

Νωρίτερα, οι μαχητές της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, που κατέλαβαν χθες το γενικό αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ (νοτιοδυτικά), με επικεφαλής τον αρχηγό τους Γεβγκένι Πριγκόζιν, εγκατέλειψαν την πόλη, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ.

«Η οχηματοπομπή του ομίλου Βάγκνερ εγκατέλειψε το Ροστόφ και κατευθύνεται στις βάσεις» των μισθοφόρων, ανέφερε ο περιφερειάρχης Γκόλουμπεφ μέσω Telegram, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο James Nixey, επικεφαλής του προγράμματος Ρωσίας-Ευρασίας στο Chatham House, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία θα επωφεληθεί από την κρίση στη Ρωσία. Μιλώντας στο BBC, ο Nixey λέει ότι η Ουκρανία είναι πιθανό να συνεχίσει να «ενοχλεί τη Ρωσία» και να προσπαθεί να δημιουργεί ρήγματα.

Ο Νίξεϊ εκτιμά ότι σήμερα ήταν η χειρότερη μέρα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν συνολικά σε όλα τα χρόνια της προεδρίας του.

«Χάνει αυτόν τον πόλεμο [της Ουκρανίας]» συνεχίζει ο Nixey. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο για την Ουκρανία να κερδίσει… όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη στην προεδρία του».