ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Ψαρογιώργης και ο Αυστραλός Τζιμ Γουάιτ σε μία συνεργασία – έκπληξη!

Με αφορμή μια ταινία μικρού μήκους, που παρουσιάζει σε ζωντανή εκτέλεση κρητικό συρτό από το λαουτάρη Γιώργο Ξυλούρη και τον Αυστραλό ντράμερ Τζιμ Γουάιτ, αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το περιοδικό «Νιου Γιόρκερ», αναφέρονται στους δυο σπουδαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ τον Οκτώβριο.

Aν και οι μουσικές καταβολές του Γιώργου Ξυλούρη και του Τζιμ Γουάιτ αποκλίνουν, η μοναδική και ιδιαίτερη μουσική χημεία που αναπτύσσουν είναι προφανής από την πρώτη νότα στο ντεμπούτο του άλμπουμ «Goats», που ηχογράφησαν στην Κρήτη και στη Νέα Υόρκη, όπως σημειώνεται.

Μεταξύ άλλων, στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι ο Ξυλούρης είναι «μουσική φυσιογνωμία» που εδώ και καιρό έχει γίνει ένας «ζωντανός μύθος», τόσο στην ιδιαίτερή του πατρίδα την Κρήτη όσο και έξω απ” αυτήν, ενώ ο Γουάιτ αποτελεί μια «πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή προσωπικότητα» της underground post-rock μουσικής σκηνής και μαζί καταφέρνουν να δημιουργούν μουσική με δυναμική και ήχο που τους κάνει ένα πολύ σπάνιο και πρωτοποριακό ντουέτο.

Παραγωγός του άλμπουμ είναι ο Guy Picciotto των Fugazi, που συμπορεύεται μαζί τους και τους βοηθά να δημιουργήσουν κάτι «αναμφισβήτητα σημαντικό και νέο ως άκουσμα».

Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) είναι ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και δεξιοτέχνης στο λαούτο. Κατάγεται από μια μουσική οικογένεια των Ανωγείων της Κρήτης με μεγάλη ιστορία. Ο θείος του ήταν ο Νίκος Ξυλούρης και πατέρας του είναι ο λυράρης Ψαραντώνης.

Ο Τζιμ Γουάιτ προέρχεται από την αυστραλιανή post-punk σκηνή και έχει καταφέρει μέσα από το παίξιμό του να γίνει ένας από τους πιο αγαπημένους και άμεσα αναγνωρίσιμους ντράμερ στον κόσμο. Ευρύτερα γνωστός έγινε από τους Dirty Three, ένα απ” τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της post-rock σκηνής και έχει συνεργαστεί σε περιοδείες και ηχογραφήσεις με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών.

Μέσα από μια σειρά ζωντανών παραστάσεων και ηχογραφήσεων σε Ελλάδα, Αυστραλία και Νέα Υόρκη, το ντουέτο Ξυλούρης-Γουάιτ δημιούργησε ένα νέο ήχο που χτίστηκε πάνω στις ενδιαφέρουσες ιστορίες και των δύο, ωθώντας τους εαυτούς τους σε καινούριες και απροσδόκητες μουσικές κατευθύνσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ