ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ρεθεμνιώτης ηθοποιός Βαγγέλης Λιοδάκης, στην καλλιτεχνική διεύθυνση της μοναδικής Ανωτέρας Δραματικής Σχολή στην Κρήτη, ΝΟΤΟΣ

Ο Βαγγέλης Λιοδάκης γεννήθηκε στο Ρουμελή Μυλοποτάμου, στο νομό Ρεθύμνης. Στα 2 του έτη, η οικογένεια μετακομίζει στην Αθήνα και μεγαλώνει εκεί. Από τα γυμνασιακά του χρόνια τον μάγεψε το θέατρο όταν, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει, παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση του Μάνου Κατράκη “DA” κι έτσι ξεκίνησε να παρακολουθεί τα μαθήματα του θεατρικού εργαστηρίου “Κύτταρο”. Τελειώνοντας το Λύκειο πετυχαίνει την εισαγωγή του στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή “Ωδείο Αθηνών”, όπου και την ολοκληρώνει με υποτροφία.  Από τη διάρκεια ακόμα των σπουδών του, εργάζεται ως ηθοποιός σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

Η πρώτη του επίσημη θεατρική εμφάνιση γίνεται με το ρόλο του «Ορέστη»  στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, στο Παγοποιείο του Φιξ το 1985 και στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 1986, σε σκηνοθεσία της Μαριέτας Ριάλδη.

Έχει παίξει σε πάνω από 50 θεατρικές παραστάσεις σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας, σύγχρονου ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, παιδικού θεάτρου, σε παραστάσεις θεάτρου δρόμου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μουσικές παραστάσεις και performances με καταξιωμένους σκηνοθέτες.

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης θεατρικής εκπαίδευσης και προσωπικής ανάπτυξης του, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια του Ryszard Cieślak της σχολής Grotowski για το σωματικό θέατρο και βιωματικά σεμινάρια Ψυχοδράματος.

Έχει συνεργαστεί με τα ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Ρόδου, Πάτρας, Καβάλας, Ιωαννίνων, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, με το Δημοτικό Θέατρο Ρεθύμνου, με το Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου και με πλήθος θεατρικών ομάδων, σε τρεις εκ των οποίων υπήρξε συνιδρυτής. Επίσης έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις θεάτρου για το ραδιόφωνο και σε θεατρικά αναλόγια. Έχει πρωταγωνιστήσει σε βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, σε τηλεταινίες, τηλεοπτικές σειρές και διαφημίσεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. 

Το 2013 επιστρέφει στη γενέτειρα του και ξεκινά τη επαγγελματική δραστηριοποίηση του στο Ρέθυμνο.

Ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις σε όλη την Κρήτη, συντονίζει και σκηνοθετεί θεατρικές ομάδες, διδάσκει υποκριτική και κάνει μαθήματα θεατρικής αγωγής και παιχνιδιού σε παιδιά και εφήβους.

Το 2017 συνιδρύει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “ΧΩΡΑφΙ-Κέντρο Προαγωγής Ψυχικής Υγείας & Παραστατικών Τεχνών”.

Το φθινόπωρο του 2022 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία υποκριτικής στη μοναδική Ανώτερη Δραματική Σχολή στην Κρήτη, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Παιδείας, με έδρα το Ηράκλειο.

Το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ του Βαγγέλη Λιοδάκη μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://bit.ly/3eFH21E

ΛΟΓΩ ΤΙΜΗΣ: Ο Βαγγέλης Λιοδάκης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης ΝΟΤΟΣ.

Μετά από 6 χρόνια σκληρής δουλειάς, η Ανώτερη Δραματική Σχολή Νότος, η μόνη σχολή θεάτρου στην Κρήτη και στο Αιγαίο αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, κάνει μια νέα αρχή. Υπηρετώντας ένα όραμα όπου η καλλιτεχνική δημιουργία είναι αναπόσπαστη από την παιδαγωγική ιδεολογία και πρακτική, εμπιστεύεται την καλλιτεχνική διεύθυνση στον καταξιωμένο ηθοποιό Βαγγέλη Λιοδάκη.

Η επιτυχημένη διαδρομή του Βαγγέλη Λιοδάκη δημιουργεί τη σταθερή και γερή υποδομή για μια ποιοτική και σύγχρονη θεατρική εκπαίδευση, που συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανάδειξη του νέου και νεανικού πολιτιστικού δυναμικού του τόπου μας.Το 3ετές πρόγραμμα σπουδών που διαμορφώνεται σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ιδιαιτέρα δελεαστικό, καθώς ο «Νότος» στελεχώνεται από ομάδα έγκριτων καλλιτεχνών και επιστημόνων, μόνιμων και επισκεπτών.

Παράλληλα, ο «Νότος», στοχεύοντας στην πνευματική εξέλιξη των ανθρώπων του και γενικότερα στην αναβάθμιση της θεατρικής εκπαίδευσης στην Κρήτη, συνεχίζει να αναπτύσσει πλήθος αυτόνομων εργαστηρίων και μορφωτικών κύκλων, που καλύπτουν τον ευρύτερο τομέα των παραστατικών τεχνών και απευθύνονται σε ενήλικες και σε παιδιά.Το σύγχρονο και άρτια σχεδιασμένο πρόγραμμα σπουδών συμφωνεί με τις σύγχρονες τάσεις της εγχώριας και διεθνούς καλλιτεχνικής δημιουργίας με στόχο την αναβάθμιση της θεατρικής εκπαίδευσης της Κρήτης και της περιφέρειας εν γένει, με την παροχή άριστης τεχνικής κατάρτισης και γνώσης σε βάθος του ελληνικού και του παγκόσμιου θεάτρου.

Στόχος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης ΝΟΤΟΣ είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την πνευματική ανταλλαγή πάνω στο χώρο του θεάτρου και της Τέχνης γενικότερα.

Οι εγγραφές για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις των υποψήφιων σπουδαστών συνεχίζονται!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: 

ΝΟΤΟΣ, Ανώτερη Δραματική Σχολή:
Website: http://dramatikinotos.edu.gr/ 
Τηλ. 281 026 3833
Email: info@dramatikinotos.edu.gr

FACEBOOK PAGES
ΝΟΤΟΣ: https://www.facebook.com/dramatiki.sxoli.notos
Βαγγέλης Λιοδάκης-Ηθοποιός: https://www.facebook.com/vangelisliodakis
ΧΩΡΑφΙ-Κέντρο Προαγωγής Ψυχικής Υγείας & Παραστατικών Τεχνών: https://www.facebook.com/chorafi.Counselling.Art/