ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

O Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων με Αυτισμό Ρεθύμνου για τις νέες συμβάσεις επαγγελματιών υγείας και ΕΟΠΠΥ

Μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, κοινωνικούς και οικονομικούς, άλλη μια υπόθεση έρχεται να δυσκολέψει την καθημερινότητα των παιδιών και ατόμων ΑμεΑ καθώς και των οικογενειών τους.

εοπυυΟ ΕΟΠΥΥ στα πλαίσια εκσυγχρονισμού και καλύτερης διαχείρισης των εξόδων του προχωράει στη σύναψη συμβάσεων  με επαγγελματίες  που παρέχουν υπηρεσίες  εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχοθεραπείας  και άλλων μορφών ψυχοπαιδαγωγικών παρεμβάσεων.

Οι γονείς ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, ως χρήστες των υπηρεσιών αυτών (αφού τα παιδιά μας  εφ’όρου ζωής λαμβάνουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής όπως αυτή ιατρικά ορίζεται και περιγράφεται στο άρθρο 17 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ) δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι σε αυτή την διαδικασία.

Ο σύλλογός μας σε συνεργασία με άλλους ομότιμους  φορείς, έχει κατά καιρούς χρόνια τώρα εκφράσει την αγωνία του με υπομνήματα και συζητήσεις σε επιτροπές του κοινοβουλίου, σχετικά με το μέλλον αυτών των υπηρεσιών.  

Οι γονείς και οι κηδεμόνες των ληπτών των παραπάνω υπηρεσιών καλούνται να πληρώνουν συνολικά υπέρογκα ποσά, να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία στην κατάθεση των δικαιολογητικών και να περιμένουν μήνες για να τους επιστραφεί τελικά ένα μηδαμινό ποσό. Συνεπώς τα τελευταία χρόνια γινόμαστε αποδέκτες αμέτρητων παραπόνων αλλά και μάρτυρες δυσμενών καταστάσεων μια και η συνθήκες οικονομικής ανέχειας έχουν οδηγήσει πολλούς γονείς στο να ΜΗΝ  παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης σε θεραπευτές  στα παιδιά τους μια και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Οι θεραπείες αυτές όπως γνωρίζετε είναι Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ βελτίωσης και αντιμετώπισης  των δυσκολιών  χιλιάδων παιδιών και ατόμων με ΑΥΤΙΣΜΟ, ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN, ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ  κλπ.

Φυσικά  η αιφνίδια απόφαση για αλλαγές και ο ελάχιστος  χρόνος για διαβούλευση μέσα στις γιορτές  δεν αφήνουν περιθώρια για εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο.  Θα πρέπει με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς όλους  να συζητηθεί το θέμα  με ΟΛΟΥΣ  τους εμπλεκόμενους  αποδέκτες  αυτής της  απόφασης, προκειμένου να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Σαν γονείς συμπαραστεκόμαστε στις αγωνίες και τους σαφείς προβληματισμούς των επαγγελματιών οι οποίοι καλούνται να ανασυντάξουν τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας  τους  αλλά και το εργασιακό τους περιβάλλον, καθώς τους ζητείται μεγάλη αλλαγή και προσαρμογή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ότι τα ποσά που λαμβάνουν από το κράτος ανά συνεδρία είναι μηδενικά.

Προτείνουμε και υποστηρίζουμε ένα ορθολογικό  ποσό που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σημερινές ανάγκες, ικανό να μπορεί να καλύψει τις συνεδρίες και να αποτελεί κίνητρο για τους επαγγελματίες υγείας ώστε να συνάπτουν συμβάσεις ΕΟΠΠΥ.

Από την άλλη αφουγκραζόμαστε και στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά, στα άτομα  και στις οικογένειες  αυτών που έχουν σαν μόνη διέξοδο τους  όλες αυτές τις υπηρεσίες υγείας. Ένα απόλυτα δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμά τους  που φυσικά σε πολλές περιπτώσεις θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν. Μέσα από την φυσική μας παρουσία στον χώρο και βάση των σκοπών για τους οποίους έχουμε ιδρύσει τον σύλλογό μας ,θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε πρακτικά και ουσιαστικά στα προβλήματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες  και στις οικογένειές τους.

Σεβασμός στα άτομα με αναπηρίες.

Λέμε ΟΧΙ σε βιαστικές κινήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα και καταρακώνουν την ειδική αγωγή. Σίγουρα υπάρχουν οι λύσεις. Ας σκύψουμε στο πρόβλημα για να τις βρούμε Κυβέρνηση, θεραπευτές και γονείς ΑμεΑ. Πάντα με γνώμονα την ΜΗ εκμετάλλευση των ληπτών υπηρεσιών υγείας (ΑΜΕΑ), την οικονομική ανακούφιση των οικογενειών, τη δίκαιη λύση για τους θεραπευτές, κυρίως όμως για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών μας.

Επίσης θα υποστηρίζουμε τις όποιες βιώσιμες λύσεις που θα προσφέρουν καλύτερη και ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά μας, σωστές επιλογές και λύσεις που να προωθούν της Ειδική Αγωγή και να βοηθούν την κοινωνία.

Με εκτίμηση

Το Δ. Σ.
Κλάδου Ειρήνη
Μελισσινος Παύλος
Τσουντάνης Γαβριήλ
Καρασούλη Καλλιόπη
Κουτσουδάκη Χρυσουλα