ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σύλλογος κατARTι παρουσιάζει την έκθεση εικαστικών με θέμα EGO (χωρίς alter)

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών για την προώθηση της Τέχνης κατARTι, μας προσκαλεί να επισκεφτούμε την νέα ομαδική έκθεση εικαστικών με θεματικό τίτλο EGO (χωρίς alter).

Η EGO (χωρίς alter) θα φιλοξενηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου έως και 3 Οκτωβρίου 2020 και θα μεταφερθεί στα Χανιά εντός του 2021.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18.30 – 21.00.

Είσοδος ελεύθερη.

Ο σύλλογος κατARTι ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με στόχο της προώθηση της τέχνης και την συσπείρωση των καλλιτεχνών που ζουν στο Ρέθυμνο και την Κρήτη. Η δυναμική του πορεία περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων για τον πολιτισμό, πληθώρα δράσεων για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής, για την εκπαίδευση, για την τέχνη στην εκπαίδευση, για την κοινωνική προσφορά και τοποθέτηση σε καυτά ζητήματα της εποχής μας. Οι ομαδικές εκθέσεις που προτείνει το κατARTι δίνουν την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να δράσουν πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την κοινωνία, χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων, σε χώρους που ανήκουν στους πολίτες, με γνώμονα πάντα την ανύψωση της αισθητικής ποιότητας, την αναζήτηση και την έρευνα. Οι εκθέσεις αυτές πλαισιώνονται συχνά με εκπαιδευτικές δράσεις, με δρώμενα που προτείνουν καλλιτέχνες άλλων ειδικοτήτων, όπως χορευτές, περφορμερς, αφηγητές, ποιητές, συγγραφείς ή μουσικούς θέλοντας να αναδείξουν την ικανότητα που έχει η τέχνη να «μιλάει» πολλές γλώσσες και να αγγίζει με διαφορετικούς τρόπους τις ψυχές των ανθρώπων.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς των ΟΤΑ που στηρίζουν τις δράσεις μας και όλους εσάς που με την παρουσία σας και την συμμετοχή σας μας δίνεται κουράγιο και νόημα ώστε να συνεχίσουμε ενωμένοι το έργο μας, σε πείσμα των καιρών που ενισχύουν την ατομικότητα και την κοινωνική απομάκρυνση.

H πρόταση και το κάλεσμα των συμμετεχόντων εικαστικών στην 7η κατά σειρά ομαδική έκθεση, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2020 μέσα στο γενικότερο κλίμα της πρωτόγνωρης και αθέλητης απομόνωσης, βρίσκοντας μας αντιμέτωπους τόσο με μια ιδιαίτερα απειλητική κατάσταση, από την εξάπλωση του Covid19, όσο και αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό, κλεισμένους σε ένα αυστηρό πλαίσιο και πολιορκημένους από την επίθεση αναρίθμητων σκέψεων που μας κατακλύζουν στις ατέλειωτες ώρες αναμονής και απραξίας.

Οι εικαστικοί, μέσω της EGO (χωρίς alter), καλούνται να εκτεθούν ολοκληρωτικά, αντιμετωπίζοντας το κοινό ως ένα καθρέπτη, όπου σε μια εφ’ όλης της ύλης ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό τους, θα συστηθούν ξανά και θα παρουσιάσουν το ΕΓΩ τους, όπως αυτό έχει καλλιεργηθεί, αναπτυχθεί και διαμορφωθεί με την επίδραση της συσσωρευμένης εμπειρίας, της προσωπικής ηθικής και των αξιών – όχι απαραίτητα των κοινωνικά αποδεκτών, αλλά αυτών που τροφοδοτούνται από το ένστικτο, το υποσυνείδητο, αυτών που οι άνθρωποι συνήθως συζητούν μόνο με τους εαυτούς τους…

Με αφορμή την EGO (χωρίς alter), οι συμμετέχοντες καλούνται να είναι αφοπλιστικά ειλικρινείς απέναντι στο κοινό και να παρουσιάσουν τα θέλω τους, τα συναισθήματά τους, τις επιθυμίες τους, τη χαρά, τη λύπη, τον θυμό, την έκπληξη, τα πάθη και τους φόβους τους, έτσι όπως τα βιώνουν και τα νοιώθουν σήμερα.

Καλούνται να περάσουν τα δικά τους ειλικρινή μηνύματα, να συστρατεύσουν υπέρ τους ή να απωθήσουν το κοινό, να ζητήσουν κατανόηση ή και να διαδηλώσουν, να εξομολογηθούν ή και να υπερασπιστούν τις αμαρτίες τους.

Οι εικαστικοί επανασυστήνονται και εκθέτουν το ΕΓΩ τους, τοποθετημένο σε αυστηρά τετράγωνο πλαίσιο, σε μια χωρίς όρια συζήτηση με το κοινό, το οποίο θα κληθεί να αποκωδικοποιήσει τις χίλιες λέξεις της εικόνας, πέραν των υποκειμενικά αισθητικών κριτηρίων.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι:

Μαρία Τσουκνάκη – Σκηνογράφος, Εικαστικός
Κωνσταντίνος Καλφούντζος – Εικαστικός

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Αγρίου Έρη, Ανδρουλιδάκη Μαρία (φωτ.), Γιατρουδάκη Καλλιόπη, Δουβέρη Αγγελική, Δρυγιαννάκη Στέλλα, Καλή Γιάννα, Καλογεράκης Στέλιος, Καλφούντζος Κωνσταντίνος, Καραδάκη Κάλλη, Καραταράκης Μανόλης (φωτ.), Κουκλινού Καλλιόπη, Μονογυιός Ιωάννης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Πανταζής Γιώργος, Πετσούρα Σύλβια, Σκεπετζή Χρύσα, Σοφικίτης Φοίβος, Σταφυλαράκη Ευδοξία, Τζώτζιου Δήμητρα, Τσουκνάκη Μαρία, Χαμιδιελή Φωτεινή, Χριστινάκη Δήμητρα, Ψυχή Ελένη (φωτ.)

*Λόγων των υγειονομικών συνθηκών δεν θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις στην διάρκεια της έκθεσης, ενώ θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.