ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνης για το Φαράγγι του Κοτσιφού

Μετά την κατολίσθηση που έγινε πριν από περίπου μία εβδομάδα στο φαράγγι του Κοτσιφού και τον αποκλεισμό ενός δρόμου ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα και την οικονομική ζωή των κατοίκων του Νοτιοδυτικού Ρεθύμνου και των Σφακίων,  το Δ.Σ. του Συνδέσμου Πρακτόρων Ρεθύμνης συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 19.03.24  εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει στην  εξέλιξη της σαιζόν η οποία ξεκινά στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Χωρίς να είμαστε οι ειδικοί (όμως μετά από επιτόπια επίσκεψη), το μέγεθος της κατολίσθησης και η ζημιά η οποία προκλήθηκε στο οδόστρωμα,
μας κάνει να πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση της ασφαλούς κυκλοφορίας θα είναι δυστυχώς ζήτημα αρκετών μηνών και η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των μονίμων κατοίκων, των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο νοτιοδυτικό Ρέθυμνο, καθώς και των επισκεπτών μας θα είναι μεγάλη και μακροχρόνια.

Δεν είναι ίσως η ώρα για απόδοση ευθυνών, και νιώθουμε ευτυχείς που από καλή μας τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, όμως δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει το γεγονός ότι η κατολίσθηση έγινε μερικές εβδομάδες μετά την παράδοση του έργου θωράκισης του φαραγγιού.

Η εναλλακτική διαδρομή μέσα από το φαράγγι του Κουρταλιώτη πέρα από την επιπλέον απόσταση, δεν προσφέρει αίσθημα ασφάλειας μιας και είναι γνωστά τα προβλήματα που και αυτό το φαράγγι αντιμετωπίζει (με πιο πρόσφατο την πτώση βράχων πάνω σε διερχόμενο όχημα). Τα προβλήματα και σε αυτό το φαράγγι  θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Φανταστείτε τι θα γίνει το καλοκαίρι με τον αυξημένο όγκο διερχομένων οχημάτων και τα εκατοντάδες παρκαρισμένα οχήματα κατά μήκος του φαραγγιού, οι επιβάτες των οποίων επισκέπτονται τον ποταμό και τις πηγές του.

Ζητούμε λοιπόν την ΑΜΕΣΗ και ταχεία αποτίμηση της κατάστασης, αξιόπιστες μελέτες αποκατάστασης (ίσως και ο ΟΑΣΠ να έχει άποψη σε αυτό) και δρομολόγηση της κυκλοφορίας στον δρόμο Κάνεβος-Σελιά, το συντομότερο δυνατόν.

Επιπλέον ζητάμε την άμεση πληροφόρησή μας για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών προς άμεση πληροφόρηση των πελατών μας και των συνεργαζόμενων Τουριστικών Γραφείων του Εξωτερικού.

Η όσο το δυνατόν δυνατόν συντομότερα, εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης πολιτών και επισκεπτών της περιοχής θα πρέπει να είναι η έγνοια της Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.

Για το Δ.Σ.

Τα μέλη

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΜΠΕΡΕΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΑΥΓΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ