ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ο ζεστός Οκτώβριος του 2023

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος,
Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο Οκτώβριος του 2023 χαρακτηρίστηκε από πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας τις περισσότερες μέρες του μήνα κυμάνθηκαν πάνω από τις κανονικές τιμές, σύμφωνα με τις καταγραφές 51 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι περιφέρειες με τις υψηλότερες αποκλίσεις ήταν η Μακεδονία και η Θράκη (+3.5 βαθμούς).

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός απουσίας αρνητικών τιμών θερμοκρασίας σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ακόμη και στους ορεινούς σε υψόμετρο άνω των 2000 μ.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις τιμές των αποκλίσεων της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Στην Κρήτη η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Οκτωβρίου 2023 ήταν κατά 1.6 βαθμούς υψηλότερη από τις κανονικές τιμές. Ήταν ο τρίτος πιο θερμός Οκτώβριος στην Κρήτη από το 2010.

Αν εξετάσουμε αναλυτικά τι συνέβη σε καθημερινή βάση τον Οκτώβριο του 2023 στις 4 μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης, διαπιστώνουμε ότι:

  • Στα Χανιά, τις 19 από τις 31 ημέρες του μήνα η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.
  • Στο Ρέθυμνο, τις 24 από τις 31 ημέρες του μήνα η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.
  • Στο Ηράκλειο, τις 19 από τις 31 ημέρες του μήνα η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.
  • Στον Άγιο Νικόλαο, τις 28 από τις 31 ημέρες του μήνα η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.