Κορονοϊός: Οδηγίες για χειριστές τροφίμων

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε.Ρεθύμνης καθώς εντείνονται τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού συστήνουμε την πιστή εφαρμογή των κατωτέρω οδηγιών:

Όσοι ασκούν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή εργάζονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρέπει να είναι εφοδιασμένου με πιστοποιητικό υγείας και να τηρούν τα μέσα προσωπικής υγιεινής,

Τα τρόφιμα προς μεταφορά πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρούς & κατάλληλους περιέκτες μέσα σε θερμομονωτικά κουτιά (για τήρηση >60οC ή £5οC ). Να ελέγχεται η εσωτερική θερμοκρασία του κουτιού ή/και ο χρόνος παραμονής σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Να  μην τοποθετούνται άλλα είδη (εκτός τροφίμων) στα κουτιά.

Να γίνεται τακτικός καθαρισμός/απολύμανση των μέσων διανομής (οχημάτων, περιεκτών)

Οι διανομείς να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής:

  • Καθημερινή καθαριότητα & περιποίηση του σώματος και του προσώπου,
  • Κάλυψη της μύτης & του στόματος με χαρτομάντιλο, κατά το βήχα ή φτάρνισμα,
  • Αντισηψία των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή τζέλ,
  • Κατάλληλη περιποίηση & κάλυψη σε κοψίματα και εκδορές,
  • Απαραίτητη κρίνεται η χρήση γαντιών και μάσκας κατά την παράδοση τροφίμων. Τα γάντια οφείλουν να τα αλλάζουν σε κάθε νέα παραγγελία ή κατά το χειρισμό διαφορετικών ειδών τροφίμων.
  • Υγιεινή χεριών με καλό πλύσιμο ολόκληρης της επιφάνειας του χεριού και των δακτύλων με καλό στέγνωμα,