ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αστέρες που επενδύουν σε τεχνολογικές καινοτομίες

Τους απολαμβάνουμε στη μεγάλη οθόνη, στους συναυλιακούς χώρους, στα γήπεδα ή σε διάφορα άλλα events. Έχουν εκατομμύρια θαυμαστές και θα περίμενε κανείς να έχουν όλη την προσοχή τους στραμμένη στην καριέρα τους. Σε ένα μεγάλο βαθμό είναι αλήθεια, αλλά κάθε celebrity με παγκόσμια απήχηση δύσκολα μένει προσκολλημένος σε ένα μόνο ενδιαφέρον. Ακόμη κι αν αυτό το ενδιαφέρον είναι εκείνο που αγάπησε, υπηρετεί και φέρνει μεγάλα έσοδα.

Οι αστέρες που όλοι βλέπουμε στα πρωτοσέλιδα των περιοδικών και των εφημερίδων ή στους τηλεοπτικούς μας δέκτες δεν είναι μόνο αυτό που περιγράφεται παραπάνω. Τις περισσότερες φορές είναι πιο απλοί άνθρωποι απ’ ό,τι φανταζόμαστε και με περισσότερα ενδιαφέροντα. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, αρέσκονται στις επενδύσεις και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσοι από αυτούς στρέφουν το βλέμμα τους προς τις τεχνολογικές καινοτομίες για την επόμενη επιχειρηματική τους κίνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αντρέ Ακάρι. Το όνομά του μπορεί να μη λέει πολλά στην χώρα μας, όμως στη Βραζιλία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ο Ακάρι ήταν ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς λογισμικών για τη δημιουργία flash animation βίντεο, όταν τυχαία ανακάλυψε το πόκερ. Αφού μελέτησε για λίγο το άθλημα που έκανε θραύση στις ΗΠΑ από τα μέσα του 1800 έως σήμερα και έγινε το αγαπημένο παιχνίδι με τράπουλα στην Αμερική, άρχισε να παίζει ως χόμπι. Ο χώρος δεν του ήταν αχαρτογράφητος, αφού μετά την αλλαγή της χιλιετίας το πόκερ έχει περάσει στον ψηφιακό κόσμο και με τη βοήθεια του internet και των κινητών τηλεφώνων, δημιουργήθηκαν εξειδικευμένες πλατφόρμες στις οποίες οποιοσδήποτε μπορεί να παίξει, όποτε θέλει και από όποιο σημείο κι αν βρίσκεται.

Η τεχνολογία και ο Ακάρι πάνε χέρι χέρι και αφού κυριάρχησε στα online τραπέζια του πόκερ και στα μεγαλύτερα τουρνουά με φυσική παρουσία ανά τον κόσμο, ο βραζιλιάνος έστρεψε την προσοχή του σε άλλες δραστηριότητες. Έτσι επέλεξε την πατρίδα του και επένδυσε στην ομάδα esports με το όνομα FURIA, μία από τις κορυφαίες του κόσμου στο είδος της. Για την ακρίβεια δεν είναι απλώς ο συνιδρυτής της FURIA, αλλά έχει επιτελέσει και χρέη προσωρινού προπονητή για τους παίκτες του, ενώ έχει εμφυσήσει στην ομάδα τις αρχές, τις φιλοδοξίες και το πνεύμα της κοινότητας που επικρατεί στη βραζιλιάνικη σκηνή του πόκερ.

Η περίπτωση του Ακάρι είναι, φυσικά, μία από εκείνες των ανθρώπων που είχαν πάντα σχέση με την τεχνολογία και έβλεπαν μακριά. Υπάρχουν όμως ακόμη πιο σπουδαία ονόματα παγκοσμίως που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στις καινοτομίες των ημερών μας.

Ο Will Smith είναι ένας από αυτούς, αφού πολύ συχνά επιλέγει να επενδύσει σε νέες εταιρείες, όπως τη Dreamers VC, στην οποία είναι συνιδρυτής, αλλά και σε πολλές ακόμα, όπως εκείνη που αφορά την εφαρμογή ήχου που λειτουργεί με την τεχνητή νοημοσύνη και εκείνη που συγκεντρώνει πληροφορίες που έχουν σχέση με την υγεία και η οποία ανταγωνίζεται το Apple Watch.

Μεταφερόμαστε στην τεχνολογία τροφίμων και την «Apeel Sciences», μια καινούρια εταιρία, η οποία χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των εσπεριδοειδών. Ανάμεσα στους αρκετούς επενδυτές, ήταν και η διάσημη Katy Perry, η οποία αποφάσισε με την επένδυσή της να βάλει το δικό της λιθαράκι στην καταπολέμηση της τεράστιας σπατάλης τροφών. Από την ίδια εταιρεία δεν έλειψε και η συμβολή της διάσημης «βασίλισσας των ΜΜΕ» και δισεκατομμυριούχου, Oprah Winfrey. Η Gwyneth Paltrow, από την άλλη, αποφάσισε να επενδύσει στη σημασία της ομορφιάς των εσωτερικών χώρων, μέσω της νέας «The Expert», την πλατφόρμα που «βοηθάει» όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν έναν επαγγελματία και θέλουν να εμπνευστούν από ένα – υψηλού επιπέδου – πρόγραμμα σχεδιασμού εσωτερικών χώρων.

Ο αγαπημένος σταρ της Marvel, Robert Downey Jr, ίδρυσε το «Footprint Coalition», έναν οργανισμό, ο οποίος υπόσχεται να προωθήσει την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του άνθρακα, μέσα από μία σειρά προηγμένων τεχνολογιών. Ο Ashton Kutcher, η Serena Williams και ο Jared Leto είναι τρεις πασίγνωστοι αστέρες που έχουν επενδύσει σε venture capitals με το βλέμμα στην τεχνολογία. Ο πρώτος ξεκίνησε έχοντας τοποθετήσει κεφάλαια σε Spotify, Airbnb, Skype και Uber, ενώ πλέον ποντάρει στην ανάπτυξη εφαρμογών wellbeing όπως το Calm και blockchain όπως το DapperLabs. Η Williams έχει ιδρύσει τη Serena Ventures, με 50 εταιρίες στο portfolio της και το ευρύ portfolio επενδύσεων του Leto έχει ως ναυαρχίδα την εταιρία blockchain Alchemy.