ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι Δήμοι της Κρήτης ενημερώνονται για τις βιώσιμες μετακινήσεις στο πλαίσιο σεμιναρίου του ευρωπαϊκού έργου SMARTA – NET

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα “Bιώσιμη κινητικότητα στον περιαστικό και εξωαστικό χώρο. Ο ρόλος του τουρισμού” διοργάνωσε ο Δήμος Ρεθύμνης στις 4 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «SMARTA- NET», το οποίοστοχεύει στην προώθηση των βιώσιμων μετακινήσεων σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές στις οποίες  ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί,  ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “SMARTA-NET” ως πόλη-φάρος (Lighthouse City). Η πρωτοβουλία, εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Βιώσιμης Κινητικότητας και στο Μακροπρόθεσμο Όραμα για καλύτερες μετακινήσεις σε ημιαστικές, αγροτικές, περιαστικές και απομονωμένες περιοχές.

Υπηρετώντας λοιπόν το στόχο της δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού δικτύου τοπικών αρχών – δήμων, επαρχιών και περιφερειών, για δραστηριότητες ανταλλαγής εμπειριών και ανάπτυξης ικανοτήτων των στελεχών του δικτύου ο Δήμος Ρεθύμνης υλοποίησε το 2ο εκπαιδευτικό σεμινάριο  στο οποίο συμμετείχαν οι Δήμοι Χανίων, Πλατανιά και Αγίου Νικολάου ενώ στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και οι Δήμοι Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου.

Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από όλη την Ευρώπη σχετικά με τις μετακινήσεις σε τουριστικούς προορισμούς οι οποίες,  αξιοποιώντας την τεχνολογία, παρέχουν νέες, εξατομικευμένες και ευέλικτες, υπηρεσίες μεταφορών χωρίς να προκαλούν επιβάρυνση στην τοπική κυκλοφορία όπως: Λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια με βάση τη ζήτηση σε απομακρυσμένες περιοχές και τουριστικά αξιοθέατα, οργανωμένες ποδηλατικές διαδρομές στην πόλη και στην ύπαιθρο με συμβατικά και ηλεκτρικά ποδήλατα, συνδυασμένες μετακινήσεις λεωφορείου-ποδηλάτου, λεωφορείου – περπατήματος και καμπάνιες προώθησης των βιώσιμων μετακινήσεων στον προορισμό.

Ως τοπικό παράδειγμα καλής στον τομέα ενίσχυσης του ποδηλατικού παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ξενοδοχείου «Ibiscos Garden», που λειτουργεί στα Περιβόλια Ρεθύμνου.

Θετικά αποτιμήθηκαν από τους συμμετέχοντες οι εργασίες του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, τις οποίες συντόνιζαν με τις εισηγήσεις και την  ενεργή συμμετοχή τους ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού Κώστας Γασπαράκης και ο υπεύθυνος του έργου «SMARTA- NET»/ Στέλεχος Τμήμ. Προγραμματισμού & Ευρωπ.  Πρ/των Δ.Ρ. Μυριοκεφαλιτάκης Βασίλης.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για το ρόλο του και τη συμβολή του κάθε εμπλεκόμενου  φορέα, δηλαδή των ιδιοκτητών καταλυμάτων, των συλλόγων ξενοδόχων, των παρόχων μεταφορικού έργου αλλά και των δήμων,  στην οργανωμένη προώθηση  των ήπιων μετακινήσεων για επισκέπτες και κατοίκους.  Επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους για διαρκή συνεργασία και συντονισμό  των ενεργειών και πρωτοβουλιών τους,  οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο σχεδίασαν από κοινού προγράμματα ημερήσιων εκδρομών  με εναλλακτικά μέσα μετακίνησης  έκαναν μετρήσεις των παραγόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και μελέτησαν το όφελος που  κομίζει η συγκεκριμένη πρακτικής στους τόπους  επίσκεψης.

Σημειώνεται ότι ήδη ο Δήμος προγραμματίζει το επόμενο διάστημα, την υλοποίηση αντίστοιχου σεμιναρίου στο  Ρέθυμνο ένα ακόμα για την εκπαίδευση των στελεχών  των προαναφερθέντων Δήμων που συμμετέχουν στο έργο.

Για  περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του έργου www.smartanet.eu