ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι δράσεις του ΚΔΑΠ “Μαζί Μπορούμε” & του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό

Ο Μάιος αποδείχτηκε ένας πολύ δημιουργικός μήνας για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» αλλά και για το Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου.

Μία μέρα πριν υποδεχτούμε τον Μάιο, την Δευτέρα 30 Απριλίου οι έφηβοι του ΚΔΑΠ – ΑμεΑ πραγματοποίησαν στα πλαίσια κοινών δράσεων με το Γηροκομείο Ρεθύμνου την 2η επίσκεψη τους. Οι ηλικιωμένοι κααλλιτέχνες, τρόφιμοι του Γηροκομείου σε συνεργασία με τα παιδιά μας και τους επαγγελματίες τόσο του ΚΔΑΠ- ΑμεΑ όσο και του Γηροκομείου συνεργάστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό! Μαγιάτικα στεφάνια, που ”χώρεσαν” όλη την άνοιξη και στόλισαν την είσοδο αλλά και τον προαύλιο χώρο του Γηροκομείου!

Ένα όμορφο απόγευμα γεμάτο αρώματα και χρώματα που μας γέμισε χαρά! Σημαντική ήταν η συμβολή της Κοινωνικής Λειτουργού του Γηροκομείου Στέλλας Χαριτάκη στην οργάνωση αλλά και στην υλοποίηση της δράσης μας.

Την Κυριακή 13 Μαΐου συμμετείχαν τα παιδιά ΚΔΑΠ ΑμεΑ, αλλά και της ομάδας εφήβων σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, ενεργά στο αθλητικό γεγονός του ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, τον 9ο Γύρο Πόλης Ρεθύμνου, μέσω του Συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου. Φίλοι, γονείς, επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί και συνοδοί των παιδιών βρέθηκαν κοντά μας και συνέβαλαν στην επιτυχή συμμετοχή των παιδιών στο αθλητικό αυτό γεγονός προάγοντας το αθλητικό πνεύμα αλλά και την κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ μέσω της ισότιμης συμμετοχής τους στα δρώμενα της πόλης μας. Η ικανοποίηση και η χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των μικρών και μεγάλων πρωταθλητών, ολοκληρώνοντας τον Αγώνα Δρόμου Παιδιών και παίρνοντας το μετάλλιό τους με υπερηφάνεια.

Το Σάββατο 26 Μαΐου, μέλη της ομάδας του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ’’Μαζί Μπορούμε’’ βρέθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου “Δότες Ζωής” για να παρακολουθήσουν σεμινάρια Α΄ Βοηθειών, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Οι Δότες Ζωής, είναι ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του Νομού και εδώ και πολλά χρόνια ευαισθητοποιεί και ενημερώνει με κάθε ευκαιρία για τη σημασία και τη σημαντικότητα της αιμοδοσίας αλλά και της δωρεάς μυελού των οστών. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ, η γιατρός κα Ζωή και ο διασώστης κος Μιχάλης, εκπαίδευσαν τους συμμετέχοντες στο να αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες και να προσφέρουν πρώτες βοήθειες μέχρι να μεταβεί ο ασθενής στο νοσοκομείο ή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Εκτός του ότι θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Δότες Ζωής , το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του Νομού και το ΕΚΑΒ για την ενημέρωση, καθώς και την κα Μαυράκη Δεσποινα για την συμμετοχή μας στο σεμινάριο που πρόσφερε γ΄νώση σημαντική σε δύο επαγγελματίες του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου.

Η όμορφες μέρες του Μαίου συνεχίστηκαν με τη φιλοξενία από την AGRECO FARMS της εταιρίας GRECOTEL 15 ατόμων μελών του συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό, του ΚΔΑΠ ΑμεΑ αλλά και της ομάδας εφήβων σε συνεργσία με το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου.

Στην όμορφη φάρμα ο κύριος Λυρώνης – υπεύθυνος της AGRECO FARMS- ξενάγησε τα παιδιά, κάνοντας ένα δημιουργικό ταξίδι στο χρονο , της κρυτικής φύσης και των παραδοσιακών ασχολιών σε ένα τυπικό Κρητικό αγροτικό σπίτι. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους είδαν ένα αλώνι, όλα τα εργαλεια αλωνίσματος ( θρυνάκι , βολόσυρος κλπ ) αλλά και όλη την διαδικασία παραγωγής αλευριού από τον καρπό ως το άλεσμα και το ζύμωμα.

Επίσης ξεναγήθηκαν σε ένα παραδοσιακό ρακοκάζανο όπου τα παιδιά είδαν την διαδικασία παραγωγής κρασιού και ρακής από το σταφύλι ως το ποτήρι μας ως το τελικό αποτέλεσμα ( κρασί ή τσικουδιά). Έπειτα ξεναγήθηκαν στην φάρμα με τα κατοικίδια ζώα της Κρήτης και κάποια ενδημικά είδη ( Κρητικός Αίγαγρος) . Στο τέλος πήραν μέρος σε άρμεγμα και σε τυροκόμηση του γάλακτος, καθώς και σε παραγωγή καλλιτσουνιών με το τυρομάλαμα που κατασκεύασαν.

Όλα αυτά τα παραπάνω συνέβησαν στα πλαίσια εκπομπής αφιερωμένης στο Σύλλογο γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου και τις δράσεις του που έγινε από την εκπομπή «ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ» με το δημοσιογράφο Στέλιο Ζερβό. Η εκπομπή είναι πλέον ορατή διαδικτυακά για να την παρακολουθήσετε στο utube και έγινε για την υποστήριξη του Συλλόγου μας στην προσπάθεια ανεύρεσης χώρου για να στεγάσει τις δράσεις του Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ και τα Εργαστήρια Εφήβων και Ενηλίκων ΑμεΑ. Μέσα σε αυτήν δόθηκαν συνεντεύξεις από μέλη του Δ.Σ και επαγγελματίες της δομής ΚΔΑΠ ΑμέΑ.

Επίσης προσφέρθηκαν πλούσια εκπαιδευτικά δώρα από τα Παιγνιδάδικα ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ για τις ανάγκες των προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Για όλες αυτές τις υπέροχες δράσεις ευχαριστουμε θερμά:

  • Εκπομπή Κρήτη TV «ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ»
  • Στέλιο Ζερβό Δημοσιογράφο, και το συνεργαζόμενο τηλεοπτικότου συνεργεό για την εξαιρετικά ποιοτική και ευαίσθητη δουλειά τους στον τομέα της προβολής των παιδιών και της απόδοσης των αναγκών μας
  • την Φάρμα AGRECO και προσωπικά τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη από τον Όμιλο GRECOTEL, αλλά και τον κύριο Λυρώνη υπεύθυνο Φάρμα AGRECO γα την όμορφη ξενάγηση και φιλοξενία των επισκεπτών με ποιοτικά κα γευστικά κρητικά εδέσματα.
  • τα Παιγνιδάδικα ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ για την προσφορά των παιγνιδιών
  • το Δήμο Ρεθύμνου για τη διοργάνωση του 9ου Γύρου της Πόλης, που φιλοξένησε τα παιδιά μας.
  • το Γηροκομείο Ρεθύμνου για την συνεχή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη των ομάδων μας.
  • την ομάδα ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ και το κλιμάκιο εκπαίδευσης ΕΚΑΒ ΚΡΗΤΗΣ καθώς και το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Ρεθύμνου.