ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οι επιλογές του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας για τις Ευρωεκλογές του 2024 και η σχετική πρόταση της Δ.Ε.

Δυστυχώς, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δε θα μπορέσει να κατέβει στις φετινές Ευρωεκλογές. Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι το παράλογα υψηλό παράβολο των 20.000€ που θέσπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με σκοπό να καταστήσει την πολιτική δραστηριοποίηση «άθλημα» για οικονομικά ισχυρούς και τους «μπροστινούς» των εχόντων και κατεχόντων. Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι το κόμμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περίοδο ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα – ιδεολογικό, οργανωτικό, διαδικαστικό. Με δεδομένη την τωρινή μας αδυναμία να συμμετάσχουμε στις Ευρωεκλογές, έχουμε δεχτεί αρκετά ερωτήματα από μέλη και φίλους του ΠΕΙΡ σχετικά με το αν θα στηρίξουμε κάποιες παρατάξεις.

Στην 165η Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής που διεξήχθη στις 16 του μηνός, πήραμε την απόφαση να προτείνουμε μη δεσμευτικό τρόπο συμμετοχής μας στην εκλογική διαδικασία για τα μέλη μας, λαμβάνοντας υπόψη τις Πειρατικές μας αρχές, το Καταστατικό μας, την τρέχουσα πραγματικότητα και τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Βάσει αυτών, το ΠΕΙΡ είναι ένα πρόγραμμα με ατζέντα αμιγώς προοδευτική, αντιρατσιστική, αντιφασιστική, αντιαποικιοκρατική, δημοκρατική, αντιπολεμική και συμπεριληπτική. Είμαστε κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, κατά του ελέγχου της πολιτικής, κοινωνικής κι ατομικής ζωής από εταιρικά μονοπώλια κι ολιγοπώλια­. Αγωνιζόμαστε υπέρ των ανθρωπίνων, κοινωνικών, πολιτικών κι εργασιακών δικαιωμάτων, υπέρ της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας ανθρώπων και λαών. 

Έτσι, θεωρούμε ότι πρέπει τα μέλη μας να αποκλείσουν οποιαδήποτε στήριξη στις δυνάμεις του συντηρητισμού και της οπισθοδρόμησης, είτε φοράει το φερετζέ της «κεντροδεξιάς» είτε είναι δεξιά ή ακροδεξιά. Αυτό σημαίνει ότι ως Δ.Ε. του κόμματος Πειρατών Ελλάδας καλούμε τα μέλη μας  σε απόρριψη κομμάτων όπως η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η μισαλλόδοξη και ακροδεξιά Νίκη, το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο». Καλούμε να απορρίψουν επίσης τα μορφώματα των οποίων ηγούνται άνθρωποι όπως οι Κυριάκος Βελόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Θάνος Τζήμερος κ.α. Όλες αυτές οι παρατάξεις προάγουν κι υπηρετούν, με τη ρητορική και τις πράξεις τους τη διατήρηση των προνομίων των ολιγαρχών, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, το σεξισμό, τον κοινωνικό αυτοματισμό κι αποκλεισμό, την αποικιοκρατία, την απανθρωπιά, την κακιστοκρατία, την κλεπτοκρατία και την περαιτέρω διάβρωση της ήδη κουτσουρεμένης Δημοκρατίας. 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας στηρίζει αποκλειστικά και μόνο τις δυνάμεις του γενικότερου προοδευτικού χώρου: τις δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και του πράσινου και οικολογικού κινήματος, πλην, βεβαίως, των «Λακεδαιμονίων» ΚΚΕ και ΟΑΚΚΕ. Καλούμε σε αποδοκιμασία του ΚΚΕ για τον αιωνίως διχαστικό του ρόλο απέναντι στην υπόλοιπη Αριστερά και για την απαράδεκτη στάση του με τα «παρών» και τις «αποχές» στις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες στην Ευρωβουλή, με τις οποίες έχει πολλάκις διευκολύνει τη Δεξιά. Καλούμε λοιπόν τα μέλη μας να ψηφίσουν ανάλογα. 

Με κάποιες παρατάξεις οι θέσεις μας ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό. Με κάποιες άλλες σε μικρότερο. Το σημαντικό για μας είναι να χτιστεί ένα ισχυρό μέτωπο κατά του νεοσυντηρητισμού και της Ακροδεξιάς για την προάσπιση της ανθρωπότητας, με παρατάξεις με τις οποίες να μπορούμε να συνεννοηθούμε σε ορισμένες βασικές αρχές και με σεβασμό σε ορισμένες «κόκκινες γραμμές». Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να πριμοδοτηθούν μόνο τα «μεγάλα» κόμματα κι αυτά που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Αντίθετα, καλούμε τους φίλους και τα μέλη μας να δουν σοβαρά ορισμένες μικρότερες παρατάξεις, που όμως έχουν σοβαρές θέσεις και συνεπή αγωνιστική δράση.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της ΔΕ, χωρίς συγκεκριμένη σειρά, αφού τα μέλη μας δεν δεσμεύονται σε καμία περίπτωση με την πρόταση αυτή:

    * Καλούμε τους φίλους και τα μέλη μας που θέλουν να στηρίξουν από τον πράσινο χώρο την παράταξη Κόσμος και το Πράσινο Κίνημα.
    * Καλούμε τους φίλους και τα μέλη μας που θέλουν να στηρίξουν τις δυο σημαντικότερες, από πλευράς απήχησης, παρατάξεις της ευρύτερης Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τη Νέα Αριστερά.
    * Καλούμε τους φίλους και τα μέλη μας που θέλουν να στηρίξουν με την ψήφο τους την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., με την οποία μας ενώνουν πολλά κι αγωνιζεται με συνέπεια και ήθος για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Διαφωνούμε μαζί τους στο ότι δεν αλλάζει η Ε.Ε. αλλά είναι στο χέρι μας να την κάνουμε καλύτερη.
    * Επίσης καλούμε τους φίλους και τα μέλη μας που θέλουν να υποστηρίξουν το ΜέΡΑ25, που και αυτό έχει αρκετές κοινές θέσεις με το ΠΕΙΡ κι έχει δεχτεί βρώμικο πόλεμο κι ανοίκειες επιθέσεις για τη στάση του κατά της λιτότητας και κατά της συνεχιζόμενης γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων.

Για φίλους και μέλη του ΠΕΙΡ που ζουν στο εξωτερικό:
    
Εάν ψηφίσουν με την επιστολική ψήφο, ισχύουν όσα είπαμε αναφορικά με τα Ελληνικά κόμματα. Αν προτιμήσουν όμως να ψηφίσουν κάποιο από τα κόμματα της χώρας διαμονής τους, είμαστε αναγκασμένοι να επισημάνουμε ότι με πολύ μεγάλη μας λύπη είδαμε την – κατάφωρα αντίθετη με την Πειρατική Ιδεολογία – τρομακτικά ηχηρή σιωπή των περισσότερων Ευρωπαϊκών Πειρατικών Κομμάτων απέναντι στη γενοκτονία που διαπράττεται στη Γάζα. Μάλιστα, είδαμε τον «Πειρατή» Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας να στηρίζει ανεπιφύλακτα και άνευ όρων τον αιμοσταγή, διεφθαρμένο ακροδεξιό Νετανιάχου. Είδαμε επίσης στελέχη του Κόμματος Πειρατών Γερμανίας να παίρνουν ανοιχτά κι επιθετικά θέση υπέρ του ισραηλινού απαρτχάιντ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις της ισραηλινής προπαγανδιστικής μηχανής. 

Συνεπώς, βρισκόμαστε στην πρωτόγνωρη για μας και πολύ δυσάρεστη θέση να πούμε στους φίλους μας ότι δε μπορούμε να συστήσουμε ψήφο υπέρ κάποιου από τα Ευρωπαϊκά Κόμματα Πειρατών που ακολούθησε αυτές τις πρακτικές σ’αυτές τις ευρωεκλογές. Έτσι, καλούμε τους φίλους και τα μέλη μας που ζουν στο εξωτερικό να στηρίξουν την ευρωομάδα της Αριστεράς και την ευρωομάδα των Πρασίνων (στην οποία συμμετέχουν και οι Πειρατές), προσπερνώντας όμως αυτούς που κάνουν τα στραβά μάτια στη γενοκτονική εκστρατεία του Νετανιάχου ή – ακόμα χειρότερα – τη σιγοντάρουν.