Οι πύραυλοι της εκδίκησης του Ιράν βάζουν «φωτιά» στη Μέση Ανατολή

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένουν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή με την ένταση να μεγαλώνει μετά την επίθεση με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους κατά δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 80 Αμερικανοί, όμως οι ΗΠΑ δεν το επιβεβαιώνουν.

Χαμενεΐ: Χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ

Διάγγελμα προς τον Ιρανικό λαό απηύθυνε ο ανώτατος ηγέτης της χώρας χαρακτηρίζοντας το βραδινό χτύπημα ως «χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι πηγή διαφθοράς.

Από την πλευρά του ο Χασάν Ροχανί έστειλε μήνυμα προς την Ουάσινγκτον αναφέροντας: Μπορεί να κόψατε το χέρι του Σουλεϊμανί, αλλά το Ιράν θα σας κόψει το πόδι που έχετε βάλει στην περιοχή.

Ενημέρωση για μη Αμερικανούς στρατιώτες

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν θύματα ανάμεσα στους στρατιώτες τους από τις επιθέσεις στη βάση Άιν Αλ Άσαντ.

Η Δανία διαθέτει περίπου 130 στρατιώτες στη βάση αυτή οι οποίοι συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Νορβηγία διαθέτει περίπου 70 στρατιώτες στην ίδια βάση.

Τέλος ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πίτερς επεσήμανε ότι το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας στο Ιράκ είναι ασφαλές.

«Τώρα είναι ώρα για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση, και για να αναλάβει η διπλωματία (…) η κυβέρνηση ενημερώθηκε ότι το προσωπικό της Νέας Ζηλανδίας είναι όσο ασφαλές μπορεί υπό τις τρέχουσες συνθήκες», επεσήμανε ο Πίτερς.

Η Νέα Ζηλανδία διαθέτει 50 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στο Ιράκ.

Για δεκάδες νεκρούς μιλά η Τεχεράνη

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης η ιρανική κρατική τηλεόραση μετάδωσε ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στις επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, επικαλούμενη αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης.

Ανέφεραν, ακόμη, ότι υπάρχουν περίπου 200 τραυματίες.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον, σε βραδινή ενημέρωση, ανέφερε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για θύματα από τα ιρανική πλήγματα, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση της αποτίμησης.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές».

Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.