ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι Ρεθεμνιώτες της Αττικής στην έκθεση με έργα του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη

Εύθραυστη θέληση: Ένας από τους λόγους που κάνουν τον Νίκο Αλεξίου να είναι ο σημαντικότερος Έλληνας καλλιτέχνης στο γύρισμα του 21ου αιώνα (Γιώργος Τζιρτζιλακης)

Την περασμένη Κυριακή  12/05/2024 κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου κου Γεωργίου Βλατακη τα μέλη και φίλοι του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», πραγματοποίησαν το μεσημέρι ξενάγηση στην έκθεση του Ρεθυμνιου Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1960. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1984). Έγινε γνωστός για τα δαντελωτά του έργα σε χαρτί, τα καλαμένια περίπτερα και τις ψηφιακές εκτυπώσεις στις οποίες επεξεργάστηκε τα πατώματα της Μονής Ιβήρων στο Άγιο Όρος και του Αγ. Μάρκου στη Βενετία, βυζαντινής προέλευσης και τα δύο. Το 2003 κέρδισε το βραβείο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Το 2005 συμμετείχε στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και το 2007 στην Μπιενάλε της Βενετίας. Ασχολήθηκε, επίσης με τη σκηνογραφία συνεργαζόμενος με θεατρικές σκηνές.

Έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2011, χτυπημένος από ανίατη ασθένεια.

Μια ιδιαίτερη έκθεση με πρωτότυπα προσωπικά έργα της συλλογής του Νίκου Αλεξίου. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο σύνολο έργων σύγχρονης τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών η οποία αποτελεί μια ακόμη πτυχή ενός πολύπλευρου δημιουργού που επαναπροσδιόρισε στη χώρα μας τις καλλιτεχνικές πρακτικές στα τέλη του 20ού και τις αρχές του 21ου αιώνα, με μακροχρόνιο αντίκτυπο.

Η έκθεση παρουσιάζει το σύνολο των έργων που απαρτίζουν τη δωρεά που έκανε ο ίδιος λίγο πριν φύγει από τη ζωή, συστήνοντας την ως μέρος της ίδιας της πρακτικής του καλλιτέχνη αλλά και ως ένα παράδειγμα καλλιτέχνη – συλλέκτη ικανό να συμβάλλει όχι μόνο στον αναστοχασμό γύρω από την καλλιτεχνική παραγωγή μιας εικοσαετίας (1990-2010) αλλά και στη δημιουργία υπαρξιακών κόσμων και απροσδόκητων αστερισμών νοήματος.

Το περίφημο πλέγμα σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας

Η Συλλογή, που περιλαμβάνει 236 έργα από ογδόντα τέσσερις καλλιτέχνες, μπορεί να κατανοηθεί και ως ένα «ανοιχτό έργο» το οποίο ο Αλεξίου αναδιέτασσε συνεχώς στους τόπους κατοικίας του πολλαπλασιάζοντας τις συνάψεις και τις αφηγήσεις.

Χαρακτηριστικό μοναδικό έργο του Νικου Αλεξίου που εκτίθεται στην παρούσα έκθεση η περίφημη συρταριερα.

Το Μουσείο Μπενάκη θέλοντας να τιμήσει τον Ρεθύμνιο καλλιτέχνη για την προσφορά του, διοργανώνει την έκθεση στις αίθουσες του κτηρίου της Πειραιώς 138 με τίτλο «Νίκος Αλεξίου. Η Συλλογή», η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 26 Μαΐου 2024. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν από κοινού η Πολύνα Κοσμαδάκη, επιμελήτρια μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, υπεύθυνη του Tμήματος Zωγραφικής, Xαρακτικών και Σχεδίων του Μουσείου Μπενάκη, και ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την ξενάγηση μας έκανε η κα Βασιλική Δανιήλ, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Ζωγραφικής-Χαρακτικής και Σχεδίων, Ιστορικός τέχνης, η οποία είχε φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Η προσέγγιση αυτής της ιδιόμορφης επίσκεψης για μια ακόμη φορά δείχνει πως ο ιστορικός σύλλογος των Ρεθυμνιων της Αττικής  «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» ευαισθητοποιεί και εμπλουτίζει πρωτοποριακά τον σκοπό του, την ύπαρξη του, με την άνω ξενάγηση, ανοίγοντας ορίζοντες προοδευτικούς στα μέλη του χωρίς προκαταλήψεις διατηρώντας έτσι στενό δεσμό με τον πολιτισμό του Ρεθύμνου όπου ενυπάρχει κι ο Ρεθυμνιος Νίκος Αλεξίου, τιμής ένεκεν.

*του Γεωργίου Ν. Βλατακη προέδρου ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικης ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ .