ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οικονομία: Οι πλημμύρες φέρνουν νέο φόρο;

Στην άμεση ενίσχυση του κρατικού “κουμπαρά”, που θα είναι, όπως φάνηκε και από το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στρασβούργο και ο “βασικός πυλώνας” στήριξης της όλης προσπάθειας ανάταξης των πληγεισών περιοχών από τις φυσικές καταστροφές, προχωρά το οικονομικό επιτελείο.

Έτσι, στο “κάδρο” μπαίνει η επιβολή μιας ειδικής εισφοράς ή αλλιώς, “πιο εύσχημα”, ενός ειδικού τέλους για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Ήδη, το στίγμα το έδωσε, από την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που “φωτογράφισε” την “στροφή” αυτή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα, είχε ως “σημαία” τη μείωση φόρων, κάνοντας λόγο για μια ειδική εισφορά από το 2024.

“Μαγικές γομολάστιχες δεν υπάρχουν. Δεν έχει βρεθεί ο τρόπος να γίνονται καταστροφές και μετά να έρχεται κάποιος να αντιμετωπίσει το όλο θέμα με τρόπο μαγικό” ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και περιέγραψε με νόημα το μοντέλο που ακολουθεί η Σλοβενία, απαντώντας και στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση, με αιχμή τη διεκδίκηση που έκανε η γειτονική χώρα για κοινοτικά κονδύλια.

“Ειδική εισφορά των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων. Αυτό είναι το Σλοβενικό μοντέλο. Εάν το εισηγούνται όσοι κρίνουν, θετικά, τη γειτονική χώρα να το τοποθετηθούν” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και ανέφερε ότι “θα κινηθούμε υπεύθυνα. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Δεν είμαστε Ελβετία και Σουηδία. Έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θα συνδυάσουμε κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα. Έχουμε να τηρήσουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Στο παρελθόν πληρώσαμε τη μη τήρηση αυτών των στόχων” τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπονοώντας την ανάγκη για δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, σε περιπτώσεις αύξησης, όπως τώρα, των δαπανών, ώστε να μη διαταραχθεί η στοχοθεσία για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συμπλήρωσε, δε, ότι “θα υπάρχει προφανώς, μια αναθεώρηση του πλαισίου με την κλιματική αλλαγή και μια πιο σύγχρονη πολιτική. Από του χρόνου θα υπάρξει μια αύξηση των κονδυλίων για τις φυσικές καταστροφές. Θα είναι του χρόνου στον προϋπολογισμό, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο μέτρο άδικο, που θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. Δεν είμαστε η πιο προηγμένη χώρα αλλά δεν είμαστε εκεί που ήμασταν την προηγούμενη δεκαετία” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προσπαθώντας να κατασιγάσει τυχόν “αφύπνιση” του “μνημονιακού εφιάλτη”, με την επί μια δεκαετία συνεχή επιβολή φόρων για να καταστεί εφικτό το δημοσιονομικό μάζεμα.

Αναλυτικά, πάντως, θα τοποθετηθεί για το θέμα, κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ. Ωστόσο, ήδη, με βάση πληροφορίες, στο τραπέζι είναι ένας έκτακτος “πράσινος φόρος”, ο οποίος, όπως ξεκαθάρισε στην ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Χατζηδάκης δε θα είναι οριζόντιος αλλά στοχευμένος, αφήνοντας εκτός τη μεγάλη μάζα των πολιτών.

Στα σενάρια, δε, είναι να εισφέρουν κύρια επιχειρήσεις, ή ομάδες επιχειρήσεων, σε περιορισμένη κλίμακα. Εναλλακτικά, εξετάζεται να προταθεί μια οικειοθελής εισφορά από επιχειρήσεις με παράλληλη φορολογική κινητροδότηση. Βέβαια, ακόμη και οικειοθελής να είναι η συνεισφορά είναι προφανές, ότι οι επιχειρήσεις θα μπουν στη “Μποδοσάκειο” λογική (“Δεν τα βάζεις με τον γκουβέρνο” είχε αναφέρει ο μεγάλος επιχειρηματίας) με την εκταμίευση ποσών.

Ήδη, βέβαια, έχει στηθεί ένας “πράσινος” κουμπαράς, με ειδικό λογαριασμό, όπου μπαίνουν όλες οι δωρεές και οι εθελοντικές εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με τις τράπεζες να εισφέρουν, ήδη, 50 εκατ. ευρώ. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, που έχει αποδείξει ότι σε περιπτώσεις ανάγκης (π.χ. πανδημία) “βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη” με ρευστό και στοχευμένες δράσεις.