ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ολοκληρώνεται το 2ο Amari Green Festival στη Σχολή Ασωμάτων Αμαρίου Ρεθύμνου

Το 2ο Amari Green Festival, πραγματοποιείται στη Σχολή Ασωμάτων στο Δήμο Αμαρίου Ρεθύμνου

asomaton-amari-green (1)

Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και η Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν. Συνδιοργανωτές του Amari Green Festival είναι η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ.

Το Amari Green Festival είναι μια γιορτή για τον διαπολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα.

 

Το Amari Green Festival θα πραγματοποιηθεί σε 4 σημεία στην Σχολή Ασωμάτων, στο κέντρο του Δήμου Αμαρίου, ενώ πολλές παράλληλες δράσεις και δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στα χωριά του Δήμου.

 

Ανάμεσα στις δράσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται εκθέσεις παλαιών φωτογραφιών με θεματολογία τα πανηγύρια και τη διασκέδαση στα Αμαριώτικα χωριά, μαθήματα φωτογραφίας, κ.α. Παρουσιάσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όπως διαφόρων ειδών παραδοσιακών πιτών, ψωμιών κ.α. Στο κομμάτι της ψυχαγωγίας θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί, μαθήματα παραδοσιακών χορών, αστροπαρατήρηση, κατασκευή ξεχασμένων παιχνιδιών, διαγωνισμός πρέφας, κ.α.

 

Στο φεστιβάλ από φέτος, θέλοντας θα επαναφέρει τον ιστορικό ρόλο της Σχολής Ασωμάτων στη δημιουργία και διάχυση της γνώσης, διεξάγει εκπαιδευτικές δράσεις, ξεκινώντας με το Σχολείο Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας. Στο AGF2017 θα συμμετάσχουν παγκόσμιας κλάσης Κρητικοί καλλιτέχνες, ερμηνευτές, μουσικοί και χορευτές και θα ενώσουν τα έργα τους με διακεκριμένους διεθνείς συναδέλφους τους, σε ένα μοναδικό πάντρεμα πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι όλα τα εργαστήρια αλλά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν δωρεάν για το κοινό.

Η περιοχή του Αμαρίου απλώνεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος και βέβαια τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς η οποία είναι διάσπαρτη από πολλά μικρά, γραφικά χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία όπως ο μινωικός οικισμός στο Μοναστηράκι, η αρχαία Σύβριτος και τα πολυάριθμα πανάρχαια εκκλησάκια. Σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα όμορφα αυτά χωριά, να ανακαλύψει αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.

asomaton-amari-green (3)

AMARI GREEN FESTIVAL 2017 – Το πρόγραμμα:

Τρίτη 25/7
Ημερίδα «Επιχειρώντας στο Αμάρι»

Επιχειρηματίες του Αμαρίου παρουσιάζουν τα εγχειρήματα τους, μοιράζονται την εμπειρία τους  και συζητούν για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες, τις δυσκολίες και το όραμα τους. Στο πρώτο μέρος τα εγχειρήματα είναι από τον χώρο του τουρισμού – πολιτισμού και στο δεύτερο από τον χώρο της γεωργική παραγωγής και της διατροφής. Πληροφορίες: Επιμελητήριο Ρεθύμνου, Τσαούλης Θεόδωρος τηλ.: 2831055692.
11:00 – 13:30        Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

Προετοιμασία Χόντρου (Κρητικού Τραχανά)
17:00 – 20:00        Kτήμα Πάνακρον

Θέατρο: «Εσωτερικαί Ειδήσεις»
20:00 – 22:00        Ιερά Μονή Ασωμάτων

Το Αμάρι ενώνει την Κρήτη: από τη Σητεία ως τα Χανιά
21:30                        Kεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

Εκθέσεις – Εικαστικά

Έκθεση Εικαστικών Noble Gestures (Ευγενικές Χειρονομίες)
Βασικοί Συντελεστές  www.artamari.wordpress.com

Περιγραφή
Εικαστικές Παρεμβάσεις και Εφήμερες Εγκαταστάσεις. To artAmari Residency επιλέγει τρεις εικαστικούς της Κρήτης με αξιόλογο έργο και πορεία και επιμελείται μια σειρά από παρεμβάσεις τους στο χώρο της Μονής Ασωμάτων. Οι τρεις καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν εφήμερα έργα από φυσικά υλικά ή άλλα υλικά που υπάρχουν στο χώρο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σε μια απόπειρα να αναδείξουν τη δυνατότητα της εικαστικής γλώσσας να αντλεί από τα ελάχιστα αλλά και τη δυναμική της περιοχής του Αμαρίου ως τόπο έμνευσης εικαστικής δημιουργίας.

Η έκθεση Noble Gestures (Ευγενικές Χειρονομίες) αναφέρεται στο σεβασμό με τον οποίο προσεγγίζουν το χώρο οι καλλιτέχνες και στην πρόθεσή τους να δουν τον τόπο του Αμαρίου ως ζωντανό υλικό το οποίο θα «αφουγγραστούν» και στο οποίο θα παρέμβουν διακριτικά και όχι με διάθεση αλλοίωσης ή επιβολής.

Xώρος: Ιερά Μονή Ασωμάτων

Έκθεση Φωτογραφίας Αλλοτινοί Καιροί
Βασικοί Συντελεστές
Η Αγγελική Δουβέρη, η οποία επιμελείται την έκθεση, είναι Καλογεριανή Αμαριώτισα με σπουδές στη φωτογραφία, εικαστικό έργο που έχει παρουσιάσει σε 4 ατομικές και πάνω από 40 ομαδικές εκθέσεις κυρίως σε Ελλάδα και Ευρώπη, εργάζεται στην εικαστική εκπαίδευση και στην επιμέλεια και διοργάνωση εικαστικών δρώμενων, ιδρύτρια και γενική υπεύθυνη της αφιλοκερδούς πρωτοβουλίας artAmari Residency με έδρα το Καλογέρου.

Περιγραφή

Φωτογραφικές στιγμές από τη ζωή του Αμαρίου μέχρι το 1960. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι χωριών του Αμαρίου συγκέντρωσαν υλικό από τους κατοίκους των χωριών, όπου απεικονίζονται στιγμές χαράς, δημιουργίας αλλά και ενθύμια αποχωρισμού και ξενιτέματος.
Xώρος: Ιερά Μονή Ασωμάτων

Έκθεση Αστροφωτογραφίας
Βασικοί Συντελεστές/ Περιγραφή
O Χρήστος Κοτσαύτης ασχολείται με την αστροφωτογράφιση αντικειμένων βαθέως ουρανού τα τελευταία 15 χρόνια και είναι ένας από τους ελάχιστους σε πανελλήνιο επίπεδο που αποτυπώνει – το παρελθόν σε παρόντα χρόνο με εξειδικευμένο εξοπλισμό – αντικείμενα πέρα από το πλανητικό μας σύστημα που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι ή ακόμα και με τηλεσκόπιο.
Χώρος: Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

Έκθεση Μακροφωτογραφίας (Wildlife Macrophotography)
Βασικοί Συντελεστές/ Περιγραφή

Φωτογραφίες από την Άγρια Φύση της Κρήτης και του Αμαρίου με έμφαση στα λουλούδια και τα αρθρόποδα. Ο Σταύρος Μαρκόπουλος ασχολείται με την μακροφωτογραφία πάνω από 10 χρόνια και έχει κάνει σεμινάρια και εργαστήρια, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Xώρος: Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

The CO-OP BOX
Βασικοί Συντελεστές/ Περιγραφή

CommonsLab Makers Space. Εγκατάσταση και λειτουργία καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, του ηλεκτρονικού κουτιού μικροχρηματοδότησης το οποίο θα συλλέγει από τους επισκέπτες, δωρεές για το Amari Green Festival και την ΚΟΙΝΣΕΠ CommonsLab Makers Space.
Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

Χρυσοί χορηγοί του Amari Green Festival 2017 είναι η Cosmote, η Terna Energy.
Χορηγοί: ΑΝΕΚ LINES, ΚΤΕΛ Ρεθύμνης – Χανίων, Κτήμα Πάνακρον, Ταβέρνα Δρυμός.