ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ολοκληρώθηκε η δακοκτονία στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης

Ελιά και ψεκασμός για δάκοΑπό το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνης ανακοινώνεται η ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς της περιόδου 2013 στις έντεκα Τοπικές Κοινότητες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Δακοκτονίας και συγκρότησαν συνεργεία ψεκασμού.

Πρόκειται για την τοπική κοινότητα Αγκουσελιανών, την τοπική κοινότητα Ορθέ, την τοπική κοινότητα Καλονύκτου και τις τοπικές κοινότητες Αίμονα, Αλόιδων, Αξού, Απλαδιανών, Βενίου, Δοξαρού, Θεοδώρας, Κρυονερίου και Χώνους.

Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου στις περιοχές αυτές μπορεί να ξεκινήσει από τις 15 Νοεμβρίου 2013.

Σε ελαιώνες με υψηλά ποσοστά καρποφορίας, όπου η συγκομιδή μπορεί να γίνει όψιμα, αν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του δάκου (θερμοκρασίες μεταξύ 20C και 30C), είναι πιθανόν να προκληθούν όψιμες ζημιές στον ελαιόκαρπο. Στις περιπτώσεις αυτές οι παραγωγοί θα πρέπει με δική τους ευθύνη και όπου χρειαστεί, να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης, χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα για ψεκασμούς κάλυψης εντομοκτόνα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα συγκομιδής από την τελευταία ημερομηνία ψεκασμού (π.χ. 28 ημέρες εφόσον χρησιμοποιηθεί το εντομοκτόνο dimethoate).

Για το παραγόμενο ελαιόλαδο, που προέρχεται από τους ελαιώνες των Τοπικών Κοινοτήτων της ΠΕ Ρεθύμνης, στις οποίες δεν εφαρμόστηκε Πρόγραμμα Δακοκτονίας, όπου οι παραγωγοί εφάρμοσαν ψεκασμούς με δική τους φροντίδα και με δικές τους δαπάνες για την προστασία της παραγωγής τους, δεν υπάρχει υποχρέωση εισφοράς δακοκτονίας, ανεξάρτητα από το ελαιοτριβείο που θα αλέσουν. Παρακαλούνται οι ελαιοτριβείς του Νομού να ακολουθήσουν πιστά το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για την έναρξη λειτουργίας των ελαιουργείων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθούν, στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Δακοκτονίας, δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο παραγόμενο ελαιόλαδο από τα λειτουργούντα ελαιοτριβεία και σε επίπεδο παραγωγού, για έλεγχο υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν στο προαναφερόμενο πρόγραμμα.

Επίσης στο πλαίσιο του ετησίου προγράμματος ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών σε αγροτικά προϊόντα για το έτος 2013, θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες ελαιολάδου και σε παραγωγούς που παρήγαγαν ελαιόλαδο από περιοχές στις οποίες δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας.