ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα Ανώγεια γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων, την Κυριακή 30/10/22. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με εκδήλωση στο Δημαρχείο Ανωγείων με θέμα: «28η Οκτωβρίου, το μεγάλο ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Τιμάμε τα 81 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛ.Α.Σ». του επισκέπτες αλλά και τους Ανωγειανούς παρευρισκόμενους, καλωσόρισε η ΚΟ Ανωγείων ενώ την εκδήλωση άνοιξε ο Μανούσος Μανουσογιάννης , μέλος της ΤΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Σάββας Βασιλειάδης, γραμματέας της ΕΠ Κρήτης και μέλος της ΚΕ, ο Νίκος Μανουσάκης και ο Αλέκος Μαρινάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι. Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΘ, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων,:

Η εισβολή των στρατευμάτων της φασιστικής Ιταλίας τα ξημερώματα της 28ης Οκτώβρη 1940 αποτέλεσε το εναρκτήριο γεγονός-ορόσημο μιας περιόδου που θα οδηγούσε στο δράμα της τριπλής φασιστικής κατοχής (ιταλικής, γερμανικής, βουλγαρικής), αλλά και στην αφύπνιση και ηρωική μαζική δράση των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, από την οποία μπορούν να αντληθούν χρήσιμα ιστορικά διδάγματα.

Η ιταλική αρχικά και στη συνέχεια η γερμανική επίθεση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν προέκταση και μοιραία κατάληξη της κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Πρώτος, ήταν ιμπεριαλιστικός. Κοινός στόχος και των δύο αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του Άξονα (Γερμανίας- Ιταλίας-Ιαπωνίας), όσο και των ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας-Γαλλίας και των συμμάχων τους ήταν η προσπάθεια να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των πρώτων υλών, των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Ταυτόχρονα κοινή τους επιδίωξη -παρότι αυτό συσκοτιζόταν για ένα μεγάλο διάστημα, στο πλαίσιο της «αντιχιτλερικής» συνεργασίας- ήταν η συντριβή της Σοβιετικής Ένωσης

Έτσι και αλλιώς, σε αυτές τις συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών και έντασης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ο φασισμός-ναζισμός, το γνήσιο τέκνο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος επιστρατεύτηκε προκειμένου να χτυπηθεί το εργατικό-λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα. Η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού στην Ιταλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα, στηρίχθηκε στους μονοπωλιακούς ομίλους και στήριξε την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία και την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης

Στη χώρα μας, έπειτα από την επιβολή της τριπλής φασιστικής κατοχής, οι εργατικές-λαϊκές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με την πείνα και τις μαζικές εκτελέσεις. Την ίδια περίοδο, το μεγαλύτερο τμήμα των Ελλήνων καπιταλιστών και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ακολούθησαν το βασιλιά και το βρετανικό στρατό στο Κάιρο και το Λονδίνο, αφού φρόντισαν να παραδώσουν τους κρατούμενους κομμουνιστές στις αρχές Κατοχής. Ένα άλλο μέρος τους επέλεξε να μείνει και να συνεργαστεί με τις αρχές Κατοχής

Μέσα σε αυτές τις ζοφερές συνθήκες αποδείχτηκε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής. Οι λίγες δεκάδες ελεύθεροι κομμουνιστές, μαζί με όσους απέδρασαν από τις φυλακές και τις εξορίες, ανέλαβαν από τις πρώτες ημέρες το τιτάνιο έργο της ανασυγκρότησης του ΚΚΕ και της συγκρότησης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ.

Η μαζική ένταξη των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων σε αυτές τις οργανώσεις και η οργανωμένη δράση τους ήταν αυτή που επέτρεψε την κλιμάκωση ενός αγώνα που ξεκίνησε από τη μάχη ενάντια στην πείνα και την προστασία της σοδειάς, για να καταλήξει στην απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της χώρας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, σμπαραλιάζοντας τα κηρύγματα μοιρολατρίας περί των ανίκητων στρατιών του τρίτου Ράιχ.

Και ο κρητικός λαός έγραψε σελίδες δόξας στη μάχη εναντίον του κατακτητή, αρχικά στη μάχη της Κρήτης και έπειτα μέσα από την ανάπτυξη του ΕΛΑΣ στο νησί. Σχεδόν όλες οι απώλειες των ναζιστικών στρατευμάτων στην Κρήτη προήλθαν από τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ όσο και αν πολλοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη δράση του.

Σήμερα, τα διδάγματα από εκείνη την περίοδο είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Και αυτό γιατί και πάλι ως συνέπεια της καπιταλιστικής ανισομετρίας και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έχουν φουντώσει οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην ευρωατλαντική ιμπεριαλιστική συμμαχία, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της ΕΕ από τη μια μεριά και την υπό διαμόρφωση ευρασιατική ιμπεριαλιστική συμμαχία, με επικεφαλής τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα από την άλλη. Αυτοί οι ανταγωνισμοί οδήγησαν και οδηγούν σε δεκάδες περιφερειακές συγκρούσεις και πρόσφατα στην πολεμική αναμέτρηση.

Οι εξελίξεις καθιστούν εξαιρετικά επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, δηλαδή ότι η μαζική εργατική-λαϊκή πάλη μπορεί να ανατρέψει και τον αρνητικότερο συσχετισμό δυνάμεων. Ήταν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με καθοδηγητή και αιμοδότη το ΚΚΕ και τα άλλα απελευθερωτικά κινήματα της Ευρώπης με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, αυτά που πρωτοστάτησαν στην πάλη εναντίον της φασιστικής Κατοχής και υπέρ των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων. Ήταν η σοσιαλιστική σοβιετική εξουσία και ο ηρωικός Κόκκινος Στρατός, που με τις τεράστιες θυσίες του σοβιετικού λαού εξόντωσαν το φασισμό-ναζισμό. Αυτή η ιστορική αλήθεια δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

Ακολούθησε ξενάγηση στο χωριό από το Στελή Σταυρακάκη, μέλος της ΤΕ και δημοτικό σύμβουλο Ανωγείων, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη συμβολή του χωριού στην υπόθεση της αντίστασης (μάχη στο Σφακάκι κ.α.) και το βαρύ φόρο αίματος που κλήθηκε να πληρώσει για την συμμετοχή του σ’ αυτή, εξαιτίας των θηριωδιών που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα.

Η μέρα έκλεισε με χαλαρές στιγμές, φαγητό και κρασί, στην συνεστίαση που διοργάνωσε η ΚΟ Ανωγείων.