Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της οροεπιδημιολογικής πληθυσμιακής μελέτης για την εκτίμηση του βαθμού προσβολής του γενικού πληθυσμού της Κρήτης από τον SARS-CoV-2.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης ΥΠΕ και των Δήμων της Κρήτης.
Η έρευνα στόχευσε σε ένα τυχαία επιλεγμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα 1050 ενηλίκων από το γενικό πληθυσμό του νησιού και αντανακλά την εικόνα της πανδημίας κατά την περίοδο από 15 Ιουνίου 2020 μέχρι και 10 Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή στην περίοδο μετά το πρώτο lockdown.
Τελικά συναίνεσαν και συμμετείχαν 448 άτομα από 22 Δήμους της Κρήτης, από τα οποία 2 βρέθηκαν θετικά σε αντισώματα (IgG) SARS-COV2, εύρημα που δηλώνει το χαμηλό βαθμό φυσικής ανοσίας στον πληθυσμό την περίοδο εκείνη. Το σύνολο των δεδομένων της μελέτης είναι υπό ανάλυση. Επί του παρόντος, η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής έχει ξεκινήσει τη διενέργεια της δεύτερης φάσης της μελέτης, η οποία στοχεύει στην επανεξέταση των συμμετεχόντων της πρώτης φάσης για την εκτίμηση αλλαγών στο βαθμό προσβολής και το επιδημιολογικό προφίλ του πληθυσμού κατά την περίοδο του δεύτερου επιδημικού κύματος.
Παράλληλα με την πληθυσμιακή αυτή μελέτη, η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής, με τη στήριξη του Παγκρήτιου Συλλόγου Αιμοδοτών “Αιματοκρίτης”, σχεδίασε και ολοκλήρωσε μια δεύτερη οροεπιδημιολογική μελέτη σε ένα τυχαίο δείγμα 300 εθελοντών αιμοδοτών και από αυτούς 2 βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα. Η επανεξέταση των εθελοντών αιμοδοτών επαναλαμβάνεται αυτήν την περίοδο.
Τα αποτελέσματα από την επανάληψη και των δυο μελετών αναμένεται να δώσουν σημαντική πληροφορία στους φορείς υγείας και ανάπτυξης για την πορεία της πανδημίας στον πληθυσμό της Κρήτης και ευελπιστούμε να οδηγήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας.
Χρήστος Λιονής, Γιώργος Σουρβίνος, Γρηγόρης Χλουβεράκης,
Ευάγγελος Κριτσωτάκης και Μαριλένα Αναστασάκη