ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ομάδα νεαρών στη Σάμο πουλούσε παράνομα όπλα που κατασκεύαζε με 3D printer!

Εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωσης τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή- κατασκευή όπλων με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3Dprinter), στην εμπορία- διάθεση αυτών, καθώς και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή της Σάμου.

Συνελήφθησαν τέσσερις νεαροί Έλληνες, ηλικίας 19 έως 20 ετών. Ειδικότερα, αρχές του Δεκεμβρίου 2023, περιήλθαν στο Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων πληροφορίες, αναφορικά με τη δράση εγκληματικής ομάδας, απαρτιζόμενης από νεαρούς ημεδαπούς, που δρούσαν στο εγκληματικό πεδίο της διακίνησης κάνναβης με την εκ παραλλήλου παραγωγή-κατασκευή και εν συνεχεία διακίνηση πυροβόλων όπλων, με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer).

Με το ίδιο πληροφοριακό υλικό, γνωστοποιήθηκαν τα ονόματα των κατηγορουμένων, ως βασικών μελών της εν λόγω ομάδας, καθώς και οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν. Επί τη βάσει των παραπάνω, εκκίνησε και ενεργήθηκε πολύμηνη προανακριτική έρευνα, εκ της οποίας αποκαλύφθηκε η δράση πολυεγκληματικής ομάδας (polycriminal), η οποία τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023, σκοπούσε στον πορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους.

Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες δράστες, διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες (ακατέργαστη κάνναβη) σε τρίτα άτομα διαμένοντα στη Σάμο, κατείχαν όπλα κρότου-λάμψης, τα οποία θα μετέτρεπαν σε λειτουργικά πυροβόλα με σκοπό την εμπορία, και, κυρίως, παρήγαγαν-κατασκεύαζαν πυροβόλα όπλα με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D), ομοίως με σκοπό την εμπορία (πώληση σε τρίτα άτομα).

Ουσιώδης ήταν η πληροφοριακή και επιχειρησιακή συνδρομή της Υ.Α. Σάμου και του Τ.Α. Κοζάνης στην εξιχνίαση της εν λόγω υπόθεσης. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προμηθεύτηκαν με άγνωστο τρόπο 3D εκτυπωτή, τον οποίο εγκατέστησαν στην οικία ενός εκ των κατηγορουμένων. Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, της οποίας διέθεταν την απαραίτητη γνώση, παρήγαγαν-εκτύπωναν είτε αυτοτελή όπλα, είτε ουσιώδη ανταλλακτικά και μέρη αυτών, ενώ επιβεβαιωμένα κατασκεύασαν όπλο με κωδική ονομασία FGC-9, το οποίο αποτελεί νέα μορφή οπλισμού.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, πρόκειται για τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα διαμετρήματος 9mm και  δύναται να κατασκευαστεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer), οι προδιαγραφές του οποίου  είναι  ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, προμηθεύτηκαν με άγνωστο τρόπο δύο πιστόλια κρότου λάμψης, τα οποία μετέφεραν στην οικία άλλου μέλους της οργάνωσης, με σκοπό την μετατροπή τους σε ενεργά πυροβόλα όπλα και ακολούθως την εμπορία τους σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Όσον αφορά στην εγκληματική δράση τους αναφορικά με τη διακίνηση ναρκωτικών, η οργάνωση προμηθευόταν από άγνωστα άτομα ποσότητες ναρκωτικών ουσιών-ακατέργαστης κάνναβης, μέρος των οποίων αποθήκευαν για προσωπική χρήση, την δε υπόλοιπη την  διακινούσαν σε τρίτα άτομα που διέμεναν στη Σάμο.

Πρωινές ώρες της Τετάρτης, με τη συνδρομή Αστυνομικών της Υ.Α. Σάμου και του Τ.Α. Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας προς σύλληψη των μελών της και ενεργήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες στη Σάμο και στην Πτολεμαΐδα προς συλλογή πειστηρίων.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκτυπωτής τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3D printer), ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, πιστόλια κρότου και αναδιπλούμενοι σουγιάδες.