ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ομιλία για το αλκοόλ στο ΣΔΕ Ρεθύμνου

Η χρήση του αλκοόλ, αν και είναι νόμιμη, ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια του ατόμου. Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ελέγχουν, οι έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά κατάχρησης του αλκοόλ είναι πολύ υψηλά.

Για το σημαντικό αυτό θέμα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου διοργάνωσε ομιλία την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019. Ομιλητής ήταν ο κ. Δήμος Φωτόπουλος, ψυχίατρος εξαρτήσεων και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Ο κ. Δήμος Φωτόπουλος, με απλό, εμπεριστατωμένο και ουσιαστικό λόγο παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατων στατιστικών ερευνών πάνω στο θέμα της χρήσης αλκοόλ στην Κρήτη, στην Ελλάδα, αλλά και συγκριτικές μελέτες διαφόρων χωρών.

Επίσης, παρουσίασε  πολύ σημαντικά σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν εισέρχεται αλκοόλ, ποιες είναι οι ασφαλείς ποσότητες και ποιες οι διαφορές μεταξύ των αλκοολούχων ποτών. Μεταξύ άλλων, κατέρριψε το μύθο για την αθωότητα της χρήσης μικρών ποσοτήτων αλκοόλ στις εγκύους, καθώς τόνισε ότι το αλκοόλ επιδρά στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και ενδέχεται να του προκαλέσει αναπτυξιακή και νοητική διαταραχή. Ακόμη, επεσήμανε ότι καλό είναι οι οδηγοί να μην πίνουν καθόλου για να είναι πραγματικά ασφαλής η οδήγηση, καθώς το αλκοόλ επιδρά στην αντιληπτικότητα.

Επίσης, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται οι νόμοι από τους υπαλλήλους των καταστημάτων και περιπτέρων σε σχέση με τους ανήλικες και να μην τους επιτρέπουν να αγοράζουν αλκοολούχα ποτά. Ιδιαίτερα στην Κρήτη η χρήση αλκοόλ από ανήλικες είναι λίγο υψηλότερη σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας.

Οι εκπαιδευόμενοι, καθηγητές και σύμβουλοι καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας παρακολούθησαν με πολύ προσοχή και στο τέλος  είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απορίες που πολύ πρόθυμα απαντήθηκαν από τον κ. Φωτόπουλο.

Η διευθύντρια του σχολείου Ειρήνη Αντωνίου  ευχαρίστησε τον κ. Φωτόπουλο για την εμπεριστατωμένη ομιλία του.

Αργυρώ Χαβρεδάκη
Σύμβουλος Ψυχολόγος ΣΔΕ