Ομιλία για «το Μεσογειακό Περιβάλλον και τη Διατροφή» στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου

Την Παρασκευή 25.1.2019 στο ΣΔΕ Ρεθύμνου στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού διεξήχθη σεμινάριο με θέμα: «Μεσογειακό Περιβάλλον και Διατροφή».

Πραγματοποιήθηκε ομιλία από την προσκεκλημένη Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Μαίρη Παντερή σε συνεργασία με την υπεύθυνη Εκπαιδευτικό Ευαγγελία Ιατρού και με την συγκατάθεση της Διευθύντριας του ΣΔΕ Ειρήνη Αντωνίου.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου καλύφθηκε μια πληθώρα θεμάτων ξεκινώντας από το τι είναι το μεσογειακό περιβάλλον και πως τα μεσογειακά τρόφιμα αναπτύσσονται μέσα στο ιδιαίτερο γεωμορφολογικό τοπίο της Μεσογείου. Πώς μέσα στο πέρασμα των χρόνων άλλαξαν οι διατροφικές μας συνήθειες; Το σεμινάριο είχε σκοπό την ανάδειξη των πολύπλευρων διαστάσεων που διαμορφώνουν τη διατροφική αξία των μεσογειακών τροφίμων, εξαιτίας αυτού του ιδιαίτερου κλιματικά περιβάλλοντος.

Επίσης, παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λεκάνης της Μεσογείου που είναι υπεύθυνα για την πλούσια βιοποικιλότητα από φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς. Η ποικιλομορφία της μεσογειακής φύσης προσφέρει στους ανθρώπους τη δυνατότητα κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή διατροφική αξία, η οποία είναι απόλυτα ταυτισμένη με την μακροζωία και την καλή υγεία.

Παρουσιάστηκαν σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες αποκαλύπτουν τα σημαντικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής σε μια πληθώρα ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και ποικίλες μορφές καρκίνου.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν πρόσφατες μελέτες που καταδεικνύουν την μεσογειακή διατροφή ως την πλέον φιλικότερη προς το περιβάλλον. Η μειωμένη κατανάλωση κρέατος που υποστηρίζεται από την μεσογειακή διατροφή έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερες εκπομπές σε αέρια του θερμοκηπίου, όπου αυτόματα μειώνουν το οικολογικό αποτύπωμα ενός πληθυσμού.

Η ομιλία ολοκληρώθηκε παρέχοντας έναν οδηγό με τα εποχιακά φρούτα κάθε μήνα, όπου η γνώση για την ορθή κατανάλωσης τους δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον, αλλά και την υγεία του ανθρώπου. Το σεμινάριο κύλισε ομαλά, καθώς όλοι οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτικοί έθεσαν πολλαπλές ερωτήσεις και προβληματισμούς κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Ιατρού Ι. Ευαγγελία
Περιβαλλοντολόγος, MSc, PhD
Ωρομίσθια Εκπαιδευτικός ΣΔΕ Ρεθύμνου