ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ομιλία – παρουσίαση στο ΣΔΕ Ρεθύμνου σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου στις 03/11/2021, στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης και σύνδεσης με την τοπική κοινωνία, υποδέχτηκε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ρεθύμνου για μια ομιλία σχετική με θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων στους εκπαιδευόμενους του σχολείου μας.

Ειδικότερα, ο Κοινωνιολόγος και Στέλεχος Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου κ. Πολύβιος Ψήνας παρουσίασε στους εκπαιδευόμενους του δεύτερου κύκλου βασικές έννοιες γύρω από τις εξαρτήσεις και τον εθισμό σε ουσίες, αλλά και εξαρτητικές συμπεριφορές, όπως το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τον τζόγο. Οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν σε επαφή με την φιλοσοφία της πρόληψης, τη σημασία της, αλλά και τους βασικούς εμπλεκόμενους γύρω από αυτή όπως η οικογένεια, το σχολείο, οι φίλοι κτλ. Οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν ενεργά στις διεργασίες της ομάδας, καταθέτοντας τις εμπειρίες τους, τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις απορίες τους γύρω από τα θέματα που συζητήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε ο ρόλος της οικογένειας αλλά και των σημαντικών άλλων που μας πλαισιώνουν.

Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι αναφέρθηκαν στις ασφυκτικές ψυχοκοινωνικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας και εξέφρασαν προβληματισμούς σχετικά με την πορεία των εξαρτήσεων σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη. Στη συνέχεια ο κ. Ψήνας παρουσίασε στους εκπαιδευόμενους το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου, τις δράσεις του και τον σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο που διαδραματίζει στην τοπική κοινωνία.

Η ευαισθητοποίηση ολοκληρώθηκε με προσφορά από το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου, πλούσιου έντυπου ενημερωτικού υλικού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στη βιβλιοθήκη του σχολείου έτσι ώστε να το αξιοποιούν οι εκπαιδευόμενοι, αλλά και οι εκπαιδευτικοί στις διάφορες δράσεις τους.