ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ομιλητής στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ

Στην 86 η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει ως εισηγητής ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο οποίος αναχώρησε την Δευτέρα (12/9/2022) για τη συμπρωτεύουσα.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, θα λάβει μέρος στις εργασίες του τριήμερου (12-15/9/’22) Συνεδρίου που διοργανώνει στη Δ.Ε.Θ., η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ.) του ΥΠ.ΑΝ.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, κατά το χρονικό διάστημα 17.00-18.30, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης με την ιδιότητα του Προέδρου ΕΔΕΥΑ, θα είναι ομιλητής στη συνεδρία με τίτλο : «ΕΣΠΑ και περιβάλλον. Η συμβολή της ΜΟΔ σε περιβαλλοντικές δράσεις και έργα της Αυτοδιοίκησης». Ο κ. Μαρινάκης θα αναφερθεί στη συνεργασία τόσο του Δήμου Ρεθύμνης όσο και της ΕΔΕΥΑ με τη Μ.Ο.Δ για τη δημιουργία «Πράσινων Σημείων», δράσεις Ανακύκλωσης, έργων αρμοδιότητας ΕΔΕΥΑ κλπ. Η εισήγηση του Δημάρχου Ρεθύμνης θα ακολουθήσει τα εισηγήσεις των κ. Κων. Αραβώση/Γενικού Γραμματέα Δασών και κ. Γ. Παπαδημητρίου/ Προέδρου της Μ.Ο.Δ. Τοποθετήσεις θα κάνουν επίσης κ. Ευ. Γκουντούφας/ Πρ/νος Γεν. Δ/νσης Δασών, ΥΠΕΝ, ο Παν. Παντος π. Πρόεδρος Μ.Ο.Δ.. ο Πρ/νος της Ομάδας Τεχνικής Υποστήριξης Περιβάλλοντος ΜΟΔ Α.Ε. και οι Δήμαρχοι Πέλλας και Πολυγύρου.

Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει με ομιλία του ο Υπουργός Ανάπτυξης & επενδύσεων ενώ στις θεματικές συνεδρίες θα λάβουν μέρος Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, Διευθυντικά στελέχη της Μ.Ο.Δ., Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τ.Α. κ.α.

Οι θεματικές τα υπολοίπων συνεδριών αφορούν «την Μ.Ο.Δ. ως εργαλείο υποστήριξης δικαιούχων του ΕΣΠΑ 2021-2027» και «Δράσεις Επιχειρηματικότητας ανοικτές σε όλους». Οι συνεδρίες θα συντονίζονται από δημοσιογράφους και θα μεταδίδονται ζωντανά με live streaming.

Μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου στη Δ.Ε.Θ., ο Δήμαρχος θα παραμείνει στην Αθήνα ώστε, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, να συμμετάσχει με τον Πρόεδρο κ. Δ. Παπαστεργίου και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ σε προγραμματισμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιο Πέτσα και τον  Αν.Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη.

Η σύσκεψη αποτελεί συνέχεια και ολοκλήρωση προηγούμενης συνάντησης τους, την π. Τετάρτη (7/9/’22) στη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος και οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ / Δήμαρχος Ρεθύμνης, έθεσαν υπόψη των Υπουργών τα σοβαρά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εδράζουν κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, τις δαπάνες καθαριότητας και τις εν γένει ανάγκες των σχολείων αλλά και άλλες αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στους Δήμους όπως και στις ΔΕΥΑ χωρίς της αντίστοιχη χρηματοδότηση τους. Τα θέματα τέθηκαν προς διαβούλευση και επεξεργασία προκειμένου να εξεταστούν μέτρα και τρόποι αντιμετώπισής τους, εκ μέρους των αρμοδίων υπουργείων.

Στην προσεχή σύσκεψη, η οποία όπως προαναφέρθηκε έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 15/9/ 22, στις 13.00 το μεσημέρι, στο ΥΠ.ΕΣ, αναμένεται ότι θα παρασχεθούν στους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και στον Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ, συγκεκριμένες απαντήσεις για τα μέτρα στήριξης της Τ.Α και των ΔΕΥΑ τα οποία θα ληφθούν, το ύψος της χρηματοδότησης τους, τους τομείς που θα αντιμετωπιστούν άμεσα και ποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση θα τεθούν προς διαχείριση.

Πρόκειται για ένα ουσιαστικό διάλογο της Τ.Α με τα συναρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών και Οικονομικών, από τον οποίο ελπίζεται ότι θα προκύψουν ουσιαστικές κι αποτελεσματικές λύσεις για ζωτικούς τομείς λειτουργίας και βιωσιμότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης θα επιστρέψει το Ρέθυμνο το βράδυ της ίδιας ημέρας και κατά την απουσία του θα τον αναπληρώνει ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Σκορδίλης.