ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ

“Όψεις του Φανταστικού”: Συνέντευξη με την συγγραφέα Ρέα Καλογερογιάννη

Η συγγραφέας Ρέα Καλογερονιάννη θα βρίσκεται στην Κρήτη για την παρουσίαση του βιβλίου της, στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Όψεις του Φανταστικού.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο, στo Σπίτι του Πολιτισμού (Βερνάρδου 12, Πλησίον Ωδείου, Παλαιά Πόλη), στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Όψεις του Φανταστικού που θα αρχίσουν στις 19:00 το απόγευμα και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στα Χανιά, στo Νεώριο Μόρο (Τέρμα Ακτής Ενώσεως, Ενετικό Λιμάνι Χανιών), στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Όψεις του Φανταστικού που θα αρχίσουν στις 18.30 το απόγευμα.

-Καλησπέρα Ρέα. Πριν μερικούς μήνες εκδόθηκε το πρώτο σου μυθιστόρημα με τίτλο «Ένοχο Χάδι». Θα ήθελες να μας πεις δύο λόγια για το βιβλίο σου;

Καλησπέρα και από εμένα και ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Το βιβλίο «Ένοχο Χάδι» είναι ένα μυθιστόρημα κοινωνικό, ψυχολογικό, μυστηρίου ακόμη και τρόμου με κάποια στοιχεία φανταστικά. Είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται στο σκοτεινό και μελαγχολικό Λονδίνο τη βικτωριανή εποχή. Ο αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο μεταφέρεται σε εκείνη λοιπόν την εποχή. Καλοντυμένες κυρίες και κύριοι, όμορφες επαύλεις που κρύβουν όμως μυστικά. Πίσω λοιπόν από τους καλούς τρόπους και τα όμορφα κοστούμια, τον πλούτο και την δύναμη, κάποιοι έκρυβαν μυστικά. Αρρωστημένα πάθη και ψέμματα, και όλα αυτά εις βάρος παιδιών. Συγκεκριμένα το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή τριών κοριτσιών που μεγάλωσαν έχοντας στο παρελθόν δεχτεί αυτό το παράνομο χάδι, από τον ίδιο άνθρωπο. Βλέπουμε την εξέλιξη της ζωής τους και πώς αυτό το άγγιγμα τις επηρέασε στη μετέπειτα ζωή τους. Μένουμε έκπληκτοι από το πώς αντιλαμβάνεται η καθεμιά τους αυτό το χάδι. Κάποια θα φθάσει στο σημείο να φτάσει στα άκρα διαπράττοντας ένα έγκλημα στο όνομα της αγάπης και κάποια θα ερωτευτεί τον θύτη της. Είναι μια ιστορία που αγγίζει τον αναγνώστη γιατί η παιδική κακοποίηση είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει ακόμη και στις μέρες μας και δυστυχώς θα συνεχίσει να υπάρχει, διότι είναι μια πράξη που προέρχεται από αρρωστημένους ανθρώπους που τρέφονται από τα θύματά τους.

-Ποια ήταν η αφορμή για να γράψεις αυτό το βιβλίο; Γιατί ασχολήθηκες με αυτό το θέμα;

Η αφορμή για να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν κάτι που είδα στην τηλεόραση. Μια ιστορία σαν και αυτές που βλέπουμε καθημερινά στις ειδήσεις με ανθρώπους που πράττουν εγκλήματα και απορούμε όλοι εμείς πώς ένας άνθρωπος μπορεί να φθάσει στα άκρα. Έχω την συνήθεια να μελετάω κατά κάποιον τρόπο τους ανθρώπους. Είναι εύκολο να βάζεις ταμπέλες σε ανθρώπους σύμφωνα με τις πράξεις τους, όμως προσωπικά, αυτό που μου κεντρίζει κάθε φορά το ενδιαφέρον είναι γιατί φθάνουν στα άκρα, πραγματικά καλό είναι να βλέπουμε το παρελθόν τους και να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Υπάρχουν τέρατα που δημιουργήθηκαν από άλλα μεγαλύτερα τέρατα και αυτά συνήθως είναι οι γονείς. Ψάχνοντας στο παρελθόν ενός ανθρώπου βρίσκουμε τις απαντήσεις μας για τις πράξεις του και συνήθως όλοι εκείνοι που έφθασαν να γίνουν θύτες υπήρξαν κάποτε θύματα σε μια οικογένεια που δεν υπήρχε αρμονία και αγάπη, βασικές αξίες που παρέχει η οικογένεια.

Ένοχο Χάδι, της Ρέας Καλογερογιάννη-Τον Οκτώβρη θα βρίσκεσαι στην Κρήτη για την παρουσίαση του βιβλίου σου. Πώς νιώθεις γι αυτό;

Τον Οκτώβρη θα βρίσκομαι στην αγαπημένη μου Κρήτη. Είναι ένα νησί που έχω επισκεφτεί λίγα χρόνια πριν, και πέρυσι επίσης το χειμώνα. Είναι πανέμορφο νησί και έχει και όμορφο κόσμο. Είστε φιλικοί, φιλόξενοι και καλόκαρδοι πράγμα που δεν το συναντάς παντού. Ανυπομονώ μέχρι τότε!

-Αν έπρεπε να πείσεις τους αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σου τι θα τους έλεγες;

Αν κάποιος αγαπάει εκείνη την εποχή και επίσης αγαπά τα βιβλία που δεν είναι και τόσο ψυχαγωγικά, θα του πρότεινα να το διαβάσει. Είναι ένα θέμα που αφορά τους ανθρώπους παγκοσμίως, ανεξαρτήτου εποχής, και μπορεί να σε μελαγχολούν κάποια σημεία του, όμως παράλληλα σε αφυπνίζουν για αυτό το πρόβλημα που μαστίζει και έχει ως θύματα τα παιδιά.

-Γράφεις αυτόν τον καιρό κάποιο νέο βιβλίο; Ασχολείσαι και με κάτι άλλο, εκτός από την συγγραφή;

Φυσικά και γράφω! Η συγγραφή είναι η ζωή μου. Ασχολούμαι αποκλειστικά με την συγγραφή και με το μεγάλωμα, φυσικά, των παιδιών μου, οπότε δεν μου μένει χρόνος για κάτι άλλο. Το «Ένοχο Χάδι» φαίνεται να ολοκληρώνεται, όμως έχει και συνέχεια. Τον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος του. Είναι μια παρένθεση στην ιστορία και του χρόνου. Επίσης, θα κυκλοφορήσει και ένα τρίτο βιβλίο μου, όπου και θα ολοκληρωθεί η ιστορία.

-Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο στους αναγνώστες σου; 

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ γι αυτή την όμορφη συνέντευξη. Θα ήθελα να πω στους αναγνώστες μου στην Κρήτη ότι περιμένω με χαρά να τους δω τον Οκτώβρη από κοντά να γνωριστούμε και να μιλήσουμε για το βιβλίο. Επίσης, για οποιαδήποτε ερώτησή τους για το «Ένοχο Χάδι», τους περιμένω στη σελίδα μου στο facebook: «Ένοχο Χάδι, της Ρέας Καλογερογιάννη».