ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ

«Όψεις του Φανταστικού»: Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιώργο Περισανίδη

Το βιβλίο «Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Γιώργου Περισανίδη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. 

Ο συγγραφέας Γιώργος Περισανίδης θα βρίσκεται στην Κρήτη για την παρουσίαση του βιβλίου του, στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Όψεις του Φανταστικού.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο,  στo Σπίτι του Πολιτισμού (Βερνάρδου 12, Πλησίον Ωδείου, Παλαιά Πόλη), στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Όψεις του Φανταστικού που θα αρχίσουν στις 19:00 το απόγευμα και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στα Χανιά, στo Νεώριο Μόρο (Τέρμα Ακτής Ενώσεως, Ενετικό Λιμάνι Χανιών), στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Όψεις του Φανταστικού που θα αρχίσουν στις 18.30 το απόγευμα.

-Καλησπέρα Γιώργο. Πριν μερικούς μήνες εκδόθηκε το πρώτο σου μυθιστόρημα με τίτλο «Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα». Θα ήθελες να μας πεις δύο λόγια για το βιβλίο σου; 

Το βιβλίο περιγράφει ερωτικές ιστορίες του σήμερα. Η Άννα είναι με τον Φάνη και ο Πέτρος με την Μαρία. Η ζωή τους όμως περιπλέκεται όταν βρίσκονται «συνδεδεμένοι» στην πιο δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και μιλάμε για το Facebook χωρίς ωστόσο να εξαιρούνται τα υπόλοιπα social media.

-Ποια ήταν η αφορμή για να γράψεις αυτό το βιβλίο; Γιατί ασχολήθηκες με αυτό το θέμα;

Το βιβλίο γεννήθηκε από μία σκέψη που είχα και είχε να κάνει με την «διαδραστικότητα» και τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή εκδοχή, που είναι εντελώς ανεξερεύνητες στο μυθιστόρημα. Γι’ αυτό και επέμενα στον όρο «μυθιστόρημα νέου τύπου»!

-Τον Οκτώβρη θα βρίσκεσαι στην Κρήτη για την παρουσίαση του βιβλίου σου. Πώς νιώθεις γι αυτό;

Στην Κρήτη έχω περάσει έναν από τους πιο όμορφους μήνες της ζωής μου και έχω συνδεθεί με δυνατές φιλίες με ανθρώπους από εκεί, οπότε αισθάνομαι πολύ όμορφα που θα την επισκεφθώ πάλι,  αλλά και με δημιουργικό άγχος!

-Αν έπρεπε να πείσεις τους αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σου τι θα τους έλεγες;

Είναι ένα βιβλίο που θα τους προσφέρει πολυαισθητική απόλαυση. Επιτρέπει στο μυαλό να κινηθεί στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί και να σκεφτεί. Να βάλει τον εαυτό του, στην θέση κάποιου εκ των ηρώων και να τον μετακινήσει πάλι στην θέση κάποιου άλλου.

Επίσης είναι ένα μυθιστόρημα, που επιχειρεί να εξερευνήσει τις νέες δυνατότητες του μυθιστορήματος, που προέκυψαν από την εξάπλωση των Social Media. Ακόμα είναι είναι ένα «σχεδόν» διαδραστικό μυθιστόρημα και «εισβάλλει» με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε ταινίες, σε τραγούδια και σε άλλα μυθιστορήματα.

-Γράφεις αυτόν τον καιρό κάποιο νέο βιβλίο; Ασχολείσαι και με κάτι άλλο, εκτός από την συγγραφή;

Γράφω. Θα έχει την ίδια λογική σαν φόρμα αλλά θα εστιάζει στην διαχείριση της μοναξιάς που βιώνουμε και πως προσπαθούμε να την εκτονώσουμε μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

-Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο στους αναγνώστες σου; 

«Εκείνος που κυκλοφόρησε ένα βιβλίο διέτρεξε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο από τους αναγνώστες του», Μιγκέλ Ντε Θερβάντες.