ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οργή φοιτητών απέναντι στους πολιτικούς – Δεν επέτρεψαν την είσοδο στο Πολυτεχνείο!

Τεταμένο είναι από νωρίς το πρωί το κλίμα στον χώρο του Πολυτεχνείου με φοιτητές να διαπληκτίζονται και να εμποδίζουν την είσοδο σε εκπροσώπους της πολιτικής του τόπου.

Με αποδοκιμασίες κι ένα σύνθημα συνθετικό της παλαιότερης και σημερινής διακυβέρνησης της χώρας από τη Δεξιά, ομάδα ατόμων, σχεδόν βέβαιο φοιτητές, υποδέχτηκαν τους βουλευτές της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και Χάρη Θεοχάρη που πήγαν στο ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για να καταθέσουν στεφάνι. Ο πρώτος ως αντιπρόεδρος εκπροσωπούσε τη Βουλή, ενώ ο δεύτερος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το κυβερνητικό κόμμα.

Οι φοιτητές αντέδρασαν στην παρουσία τους και δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ πέταξαν στον δρόμο το στεφάνι.

Σε δηλώσεις του ο Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι πως «κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχεδιασμός δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου, είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων. Συνεπώς, όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, προσβάλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα αυτό, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες. Η μέρα είναι ιερή και πρέπει να τους το συγχωρήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης, είπε: «Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού και τη θέλησή του για ελευθερία, για αυτοδιάθεση, για τη Δημοκρατία».

Όπως σημείωσε: «Αυτή η δύναμη είναι ζωντανή πάντα και θα συνεχίσει να είναι ο φύλακας της αυτοδιάθεσης της χώρας μας. Τα παιδιά πάντα δείχνουν τον δρόμο, τον έδειξαν τότε και πάντα πρέπει να τα ακούμε. Όμως, πάντοτε πρέπει μόνοι μας συνολικά να αποφασίζουμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει θέσει ο ελληνικός λαός. Αυτόν τιμούμε, αυτόν υπηρετούμε»

Αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες βρέθηκε και ο πρύτανης του Ιδρύματος Ανδρέας Μπουντουβής, κατά την είσοδό του στον χώρο.

Λίγο αργότερα πάντως, όταν προσήλθε στον ιστορικό χώρο της Αντίστασης και της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανεμπόδιστη απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες της 17ης Νοεμβρίου.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν» τόνισε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους», υπογράμμισε.

Η ένταση επαναλήφθηκε όταν, σύμφωνα με την ΕΡΤ1, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να μπουν στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι στο πλαίσιο του εορτασμού για την 48η επέτειο και φοιτητές που βρίσκονταν στην είσοδο, δεν τους το επέτρεψαν.

Ωστόσο, η επίσημη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τους Όλγα Γεροβασίλη, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Φίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Παναγιώτη Ρήγα και άλλους, προσήλθε στη συνέχεια και τίμησε χωρίς προβλήματα την 48η επέτειο από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

«Τιμάμε σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς που αποτελούν τη ρίζα της σημερινής μας δημοκρατίας. Κι αυτή τη δημοκρατία είναι που πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Για την αλληλεγγύη, για την ισότητα, για την ελευθερία, για να νικήσει η ζωή, για να δικαιωθούν οι αγώνες της νεολαίας, της εξέγερσης, της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Το Πολυτεχνείο είναι ένα αγκάθι για τη δεξιά, είναι αγκάθι για την ολιγαρχία γιατί τους θυμίζει τη δυνατότητα αυτού του λαού την ώρα που νομίζουν ότι τον έχουν του χεριού τους», δήλωσε ο επικεφαλής του Μέρα25, που επίσης κατέθεσε στεφάνι.

«Ο λαός αυτός να βρει τις αστείρευτες δυνάμεις να εξεγερθεί, τόσο για την απεξαρτησή του από την ελληνική ολιγαρχία όσο και από τη διεθνή εξάρτηση. Ζήτω το Πολυτεχνείο, ζήτω τα Πολυτεχνεία του μέλλοντος, ζήτω τα Πολυτεχνεία της νέας γενιάς», πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι που καταθέτουν λουλούδια στο Πολυτεχνείο. Ο κόσμος δεν σταματά να συρρέει με γαρίφαλα στα χέρια, τα οποία εναποθέτουν σε τμήμα της τσακισμένης πύλης.

Από την εκδήλωση τιμής και μνήμης δε λείπουν και μαθητές όλων των βαθμίδων, οι οποίοι εκτός από λουλούδια αφήνουν ζωγραφιές και μηνύματα για τους αγωνιστές της εξέγερσης.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για τη σημερινή επέτειο ολοκληρώνονται το απόγευμα με την καθιερωμένη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Δεκάδες προσυγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ στη διάρκεια της πορείας θα κλείσουν τρεις σταθμοί του μετρό.