ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ορειβάτες από όλη την Ελλαδα φιλοξενήθηκαν στον Ψηλορείτη

nida04

Μία σπουδαία συνάντηση έλαβε χώρα στο οροπέδιο της Νίδας στον Ψηλορείτη, στις 19 & 20 Ιουλίου 2014. Μία συνάντηση θεσμός, από το 1936 μέχρι σήμερα.

Στο πιο κοντινό σαββατοκύριακο στην εορτή του προφήτη Ηλία, προστάτη των ορειβατών, να συγκεντρώνονται ορειβάτες από όλη την Ελλάδα και να περπατάνε μαζί. Η 74η Πανελλήια Ορειβατική Συνάντηση συγκίνησε τους διοργανωτές για την μεγάλη συμμετοχή της, σχεδόν 800 ορειβάτες, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη τέλεια διοργάνωσή της και προβλημάτισε όσους παρευρέθηκαν έξω από το Ιδαίο Άντρο, για τα θέματα που συζητήθηκαν.

Την συνάντηση διοργάνωσαν οι Ε.Ο.Σ Ρεθύμνου & Ε.Ο.Σ Ηρακλείου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, Π.Ε. Ρεθύμνου, Π.Ε. Ηρακλείου, του Δήμου Ανωγείων και την ΑΚΟΜΜ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ-ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ σε πλαίσια άριστης συνεργασίας και βοήθειας από μεγάλο αριθμό εθελοντών, οι οποίοι ξεχώριζαν μέσα στο πλήθος φορώντας μπλούζες με την ευφάνταστη πρόταση: «ίντα θες; ρώτηξέ με!», λαμβάνοντας κολακευτικά σχόλια από όλους!

nida02

Οι ορειβατικοί σύλλογοι της Κρήτης, έδωσαν σύσσωμοι το παρόν τιμώντας τη διοργάνωση, καθώς και μεγάλος αριθμός συλλόγων & σωματείων από όλη την Ελλάδα!

Οι ορειβάτες άρχισαν να καταφτάνουν το Σάββατο το μεσημέρι, βρίσκοντας μία τέλεια υποδοχή με παραδοσιακό κρητικό κέρασμα που περιελάμβανε συν τοις άλλοις δροσερή τσικουδιά! Η κατασκήνωση έγινε στο οροπέδιο της Νίδας που μέχρι το απόγευμα είχε γεμίσει πολύχρωμες σκηνές προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα από το Ιδαίον Άντρον, που βρίσκεται ψηλότερα. Έξω από το ιερό αυτό σπήλαιο, που λατρευόταν πριν χιλιάδες χρόνια και αποτελούσε χώρο ιερού προσκυνήματος, βρέθηκαν όλοι οι ορειβάτες και οι αντιπρόσωποι συλλόγων για να απευθύνουν χαιρετισμούς . Η ενέργεια του χώρου ήταν παρούσα προκαλώντας ένα δέος σε όλους τους παρευρισκόμενους και τα λόγια που ακούστηκαν ήταν συγκινητικά και εξέφραζαν ποικιλοτρόπως την αγάπη των ορειβατών προς την Κρήτη, τους κρητικούς και τα βουνά μας!!! Συγχρόνως, θίχτηκαν θέματα όπως η διαφωνία στην υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στα δυτικά του νησιού μας και η εναντίωση στις εγκαταστάσεις νέων ανεμογεννητριών στα βουνά μας.

 nida01nida03

Η συνέχεια περιελάμβανε κρητικό παραδοσιακό γλέντι με απίστευτη συμμετοχή όλων όσων βρέθηκαν εκεί, γιορτάζοντας αυτή τη συνάντηση με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι Ανωγειανοί Μενέλαος και Γιώργης Νταγιαντάς και το συγκρότημά τους, αντιπροσώπευσαν την περιοχή τους, προβάλλοντας με περηφάνια τη μουσική τους παράδοση καθώς και ο πολιτιστικός σύλλογος που χόρεψε κλέβοντας τις εντυπώσεις. Για να τιμήσουμε τους καλεσμένους μας δεν έλειψαν οι ήχοι από την υπόλοιπη Ελλάδα με το κλαρίνο του Μανώλη Πίτερη.

Νωρίς το πρωί ο καιρός προϊδέαζε για νεφελώδη συντροφιά κατά την ανάβαση, γεγονός που στεναχώρησε όσους ήθελαν να θαυμάσουν τη θέα από την ψηλότερη κορφή της Κρήτης, το Τίμιο Σταυρό (2456 μ. ). Πολλοί ορειβάτες δεν πτοήθηκαν και παρά τις αντίξοες για καλοκαίρι καιρικές συνθήκες, ανέβηκαν μέχρι την κορφή. Άλλοι πάλι προτίμησαν μία εναλλακτική διαδρομή μέχρι το Καμαραϊκό σπήλαιο.

Στην κορφή του Ψηλορείτη βρίσκεται ένα εκκλησάκι, χτισμένο σε πρότυπα μιτάτου που είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό (εξού και η ονομασία της κορφής) όμως γιορτάζει και στις 29 Ιουνίου τιμώντας τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Με καθαρό ουρανό η ορατότητα καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το νησί, κάνοντας όποιον ανέβει να αναλογίζεται πόσο μακάριος είναι που βλέπουν τα μάτια τέτοιες όμορφες εικόνες.

Το Καμαραικό σπήλαιο , βρίσκεται σε απόσταση 3 ωρών από το χωριό Καμάρες Ηρακλείου εξού και η ονομασία του. Είναι ιδιαίτερα γνωστό κυρίως από τις ανασκαφές που έγιναν εκεί και έφεραν στο φως πλήθος αγγείων μινωικής περιόδου, υψηλής τέχνης καθώς χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη περίοδο και τεχνοτροπία. Τα λεγόμενα καμαραϊκού ρυθμού αγγεία χαρακτηρίζονται από πολύ λεπτά τοιχώματα (ωοκέλυφα), πολύχρωμη διακόσμηση και εκπληκτικά σχέδια.

Η διοργάνωση δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη και αυτό οφείλεται στους εθελοντές που ήταν πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν και στους χωρηγούς της: φούρνο Σαβοϊδάκη, οινοποιεία Αλεξάκη και Λυραράκη, νερό Ζαρός, ακτοπλοικές γραμμές Ανέκ Superfast και Minoan Lines, Αγροκτήματα Μανουρά, Agropulse, αγορά Χαλκιαδάκη, Φουντουλάκης, Studio 19 – 101,9 FM, Μπιλιανάκης -Χονδρεμπόριο τροφίμων, Περνιαντάκης-Εμπόριο φρούτων και λαχανικών, Χατζάκης-Εμπόριο ξηρών καρπών, Ξενοδοχείο Υβίσκος, φροντηστήριο ξένων γλωσσών Ασημένια Φήταμ. Τους ευχαριστούμε όλους!

Κλείνουμε με μία μαντινάδα που ακούστηκε εκείνη τη βραδιά και έκανε πολλούς να συγκινηθούν :

«Απόψε σας φιλοξενούν των Ανωγειώ οι τόποι
σπουδαίο πράμα στη ζωή να σμίγουν οι αθρώποι»

Ε.Ο.Σ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Οι φωτογραφίες είναι από τον Μανώλη Αβραμάκη, την Άρια Χατζηβασιλη και την ομάδα AerialArt