Η μελέτη για την κατοχύρωση του «Αρνιού Κρήτης», ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε στη Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος-Χωροταξίας-Ενέργειας Νίκου Καλογερή, του Περιφερειακού Συμβούλου και μέλους του δ.σ. Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Σταύρου Τζεδάκη, εκπροσώπων φορέων, της εταιρείας Proactive ΑΕ που συνέβαλλε στην υλοποίηση της μελέτης και υπηρεσιακών στελεχών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύνταξης του φακέλου και ακολουθεί η υποβολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι ανάλογες διαδικασίες για την κατοχύρωση ως ΠΟΠ για το «Κατσίκι Κρήτης».

Τα αποτελέσματα της Ομάδας Έργου για την κατοχύρωση του «Αρνιού Κρήτης» ως ΠΟΠ, που αποτελείται από εκπροσώπους των Κτηνοτροφικών Συλλόγων και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου παραρτήματος Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, αναλύθηκαν παρουσία όλων των ενδιαφερομένων.

Ο σκοπός και παράλληλα η σπουδαιότητα, της καταχώρησης με την ένδειξη Π.Ο.Π. για το «Αρνί Κρήτης» είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, τα οποία απορρέουν τόσο από τη μοναδικότητα της Κρητικής υπαίθρου, όσο και από την τεχνογνωσία που έχει παραχθεί η ενασχόληση των Κρητικών με την κτηνοτροφία, που έχει τις ρίζες της στην Μινωική εποχή. Η γεωγραφική ζώνη όπου παράγεται το «Αρνί Κρήτης», οριοθετείται κατ’ αποκλειστικότητα στα διοικητικά όρια των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης. Η κατοχύρωση αυτή, όπως τονίστηκε στη συνάντηση-σύσκεψη, θα είναι επιπλέον «μία σφραγίδα», που θα προσδώσει αναγνωρισιμότητα και ταυτόχρονα υπεραξία στο μοναδικό αυτό προϊόν του νησιού.