ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αλλάζει «αφήγημα» ο Πούτιν

Σε μετατόπιση των μηνυμάτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται ότι προχωράει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με αναλυτές, σε μια προσπάθεια να τους προετοιμάσει για μια πιο ενεργή συμμετοχή σε αυτόν αλλά και και σε μια μακροχρόνια εμπλοκή.

Πριν λίγες μέρες, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να παράσχει πρόσβαση ώστε οι κινηματογραφιστές να μπορούν να γυρίσουν ντοκιμαντέρ για στρατεύματα που προσπαθούν να κατακτήσουν εδάφη στην Ουκρανία ενώ το υπουργείο Πολιτισμού θα οργανώσει κινηματογραφικές προβολές.

Ενώ τα ντοκιμαντέρ αυτά θα απεικονίσουν “τον ηρωισμό των συμμετεχόντων στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, αντί για τη βάναυση πραγματικότητα της παραπαίουσας πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας, η απόφαση είναι ένα σημάδι του πώς το Κρεμλίνο προσαρμόζει το αφήγημά του.

Αντί να συνεχίσει να προστατεύει τον ρωσικό λαό από τον πόλεμο και το κόστος του, ο Πούτιν φαίνεται ολοένα και πιο διατεθειμένος να τον εκθέσει σ’ αυτόν, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Είναι, λένε οι αναλυτές, μια αναπόφευκτη απάντηση στην παρατεταμένη και κοστοβόρα σύγκρουση και ένας τρόπος δέσμευσης του πληθυσμού για μελλοντικές θυσίες, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής περαιτέρω μαζικής κινητοποίησης ανδρών.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Πούτιν πήρε “μια ξεκάθαρη θέση ότι η κοινωνία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τον πόλεμο”, δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ανώτερη συνεργάτιδα στο Carnegie Endowment for International Peace.

“Το μήνυμα του προέδρου ήταν: Τον πόλεμο τον χειρίζονται επαγγελματίες. Η ζωή στη Ρωσία συνεχίζεται κανονικά. Και προσπάθησε να θωρακίσει την κοινωνία με κάθε είδους τρόπους από τα προβλήματα του πολέμου, προσπαθώντας να τους εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση θα το χειριστεί μόνη της”, είπε η Στανόβαγια.

“Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει η πραγματικότητα. Και έχει αρχίσει να εισάγει αλλαγές, με τρόπους που είναι εκτός ελέγχου του”.

Το νέο μήνυμα ότι το 2023 δεν θα είναι φυσιολογικό

Ο Πούτιν έδωσε τον τόνο με ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, περιτριγυρισμένος από σκυθρωπούς άντρες και γυναίκες, ντυμένους με στρατιωτικά ρούχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος πάντα παρουσίαζε τον εαυτό του ως “απόστολο της ισορροπίας, προστάτη της μεγάλης ισορροπίας”, δήλωσε η Ρωσίδα πολιτικός επιστήμονας Εκατερίνα Σούλμαν, σε ραδιοφωνική συνέντευξη. “Έβγαινε πάντα και έλεγε στους ανθρώπους ότι όλα είναι καλά, τους τραγουδούσε νανουρίσματα… γνωστοποιώντας τους ότι το αύριο θα είναι το ίδιο με το χθες”.

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Πούτιν από την άλλη πλευρά “έστειλε μια πολύ υποβλητική εικόνα” ότι το 2023 θα είναι πολύ μακριά από το φυσιολογικό, είπε η Σούλμαν.

Ώρες μετά την ομιλία του, ουκρανικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι χτύπησαν ένα τεχνικό κολέγιο που χρησίμευε ως προσωρινός στρατώνας για Ρώσους στρατεύσιμους στη Μακίιβκα, μια πόλη στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει την επίθεση, όπως έκανε αρχικά μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του στη Μαύρη Θάλασσα, του Moskva, τον Απρίλιο. Αντιθέτως, το επιβεβαίωσε, λέγοντας πρώτα ότι σκοτώθηκαν 63 και μετά 89 στρατιώτες, ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών που έχει παραδεχτεί σ’ ένα περιστατικό από την εισβολή τον Φεβρουάριο, αν και ορισμένοι Ρώσοι πολεμικοί ανταποκριτές και σχολιαστές καθώς και το Κίεβο λένε ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Στη Σαμάρα, στην κεντρική Ρωσία, από όπου επιστρατεύτηκαν πολλοί άνδρες που σκοτώθηκαν, οι τοπικές αρχές πραγματοποίησαν ένα σπάνιο επίσημο μνημόσυνο.